DORH istražuje šestero Pazinjana zbog navodnog izvlačenja novca iz Gortana

Protiv predsjednika pazinskog IDS-a Dragana Šiprake, potvrđeno je Jutarnjem listu, Općinsko državno odvjetništvo iz Pule provodi istragu zbog krivotvorenja isprava, ali i sumnje da je zajedno s još petoricom hrvatskih državljana počino kazneno djelo prevare iz članka 236., stavka 1. i 2. Kaznenog zakona.

Konkretnije, Šipraku se, zajedno s još petoricom, istražuje zbog sumnje da je sudjelovao, a možda i organizirao izvlačenje novca iz pazinskog poduzeća Vladimir Gortan d.d., u iznosu od 140 tisuća kuna i to za građevinske radove na objektu Pasaj koji, navodno, nikad nisu odrađeni.

PUT NOVCA

Kako je Jutarnjem listu službeno potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo iz Pule, ono provodi istragu nad hrvatskim građanima rođenima 1955., 1963., 1960., 1971., 1971. i 1980., a neslužbeno doznajemo kako se istraga, osim nad šefom pazinskog IDS-a i direktorom tvrtke Usluge d.o.o., provodi i nad Igorom Ćusom, direktorom likvidiranog poduzeća Ćus – inženjering, direktoricom financija u Vladimiru Gortanu Gracijelom Rudan, inžinjerom građevine u istom poduzeću Goranom Milohanićom, Elvisom Fornežarom te bivšim djelatnikom Vladimira Gortana, a danas pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav grada Pazina Elvisom Klimanom.

Istragu je navodno pokrenuo pokajnik Igor Ćus koji je istražiteljima ispričao po kojim se principima odvijalo navodno izvlačenje novca iz tvrtke Vladimir Gortan.

Prema informacijama koje posjeduje Jutarnji list, ta je tvrtka na račun Ćusova poduzeća Ćus-inžinjering pisala fiktivne račune za izvođenje građevinskih radova koji ili nikad nisu dovršeni ili su obračunati dvaput.

Igor Ćus potom je,, navodno, podizao uplaćeni novac i predavao ga na ruke predsjedniku pazinskog IDS-a Draganu Šipraki i preko kojeg je, kao njegov dugogodišnji prijatelj, po preporuci došao do Gortana.

Općinsko državno odvjetništvo pritom istražuje koju je ulogu u svemu imala Gracijela Rudan, direktorica financija u trgovačkom društvu Vladimir Gortan te je li moguće baš ona ta koja je novac s računa komanije u kojoj je zaposlena na temelju tri fiktivna računa uplatila Ćusovoj kompaniji.

Osim toga, ODO zanima i je li Rudan postupala po nečijem naputku, kao i uloga Elvisa Klimana koji je, navodno, pisao račune odnosno stavke i troškovnike za fiktivno izvedene radove.

LAŽNI RAČUNI

Inžinjera građevine Gorana Milohanića pritom se istražuje u svojstvu osobe koja je nadzirala gradilište Pasaj te bila u prilici reći jesu li radovi po računima izvršeni ili ne.

Najmlađi iz istrage, Elvis Fornežar, navodno je pisao pojedinačne stavke u fiktivnim računima.

Kako je Jutarnjem pojasnilo nekoliko izvora, cijeli slučaj navodno se dogodio 2008. godine, a prvotno je bio vođen na Županijskom državnom odvjetništvu, i to zbog sumnji da je navedena šestorka počinila kazneno djelo zlouporabe položaja.

Tek kasnije cijeli je slučaj predan Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, uz promjenu kvalifikacije kaznenog djela u prevaru i krivotvorenje službene isprave.

S obzirom na stavke Kaznenog zakona navedene u službenom odgovoru Općinskog državnog odvjetništva iz Pule, šestoricu se istražuje zbog mogućeg pribavljana protupravne imovinske koristi uz pomoć lažnog prikazivanja ili dovođenjem u zabludu.

U slučaju da se doista dokaže stjecanje imovinske koristi, zakon u takvim slučajevima predviđa kaznu zatvora od jedne do osam godina, piše Jutarnji list.

Jutarnji List

16 komentara na “DORH istražuje šestero Pazinjana zbog navodnog izvlačenja novca iz Gortana”

 1. Anonimno napisao:

  Je doša vrah po svoje, a? Je bilo i vrime.

 2. Viktor napisao:

  Ublazili ste naslov. Ne se zamerit. Naslov u jutarnjem glasi “Sef IDS-a u Pazinu izvlačio novqc za fiktivne poslove”.
  Car je gol ili u gaćicama… Koliko mu kum daje za koncesiju na pacove?

 3. ShitHappens napisao:

  Kada bi barem bilo više pokajnika…
  Cijela ekipa bi finila u pržunu…ovo je kap u moru

 4. Glas Istre napisao:

  Glas Istre ne bi izvijestio o ovome događaju istarsko pučanstvo ?

  1. Pazinjan napisao:

   A ki bi ih onda plaća?

 5. Anonimno napisao:

  A zato Šipraka ni moga bit na listi na izborima, iako je precjednik pazinskog IDS-a…

  1. kamuz napisao:

   Sipraka igrac iz sjene.
   Steta da ovo kasni mjesec dana, mozda bi izbori dgrukcije zavrsili

 6. Marino napisao:

  Izbori bi definitivno drukcije zavrsili., a postavljanje klimana za procelnika je nagrada za sutnju. E sad., svi se smijemo cifri od 140.000 kn., meni je to najmanje smjesno., tu nisu bili toliko oprezni pa su pali., sigurno kad su veci iznosi u pitanju svi sute. Nadam se da ce DORH procesljati USLUGU Pazin a potop i firme koje sa njima suradjuju…

  1. Lule napisao:

   Teško da bi drugačije završili izbori, eventualno bi malo utjecalo. Niki od spomenutih ni bi na listama niti javno izložen u kampanji. Krule se lako moga ogradit, čak i reć da je priča namjerno dignuta u javnost da in se našteti i s tin bi forši još i dobi više.

   Uostalom, njihova baza glasača je ili dio takvih transakcija ili upoznata s tin, i to in ni razlog da ne glasaju. Dapače, nadaju se svojim glasom bit dijelom neke iduće slične transakcije.

   Niki ni bi neoprezan pda su zato pali. Posrednik je izvisi na neki način, ili mu je prodelala savjest, pa je puka i prijavija i sebe i druge. Ako su u takvin aferama svi namireni i zadovoljni, to se neće desit. Ali kad pukne naslabija karika, otvara se pandorina kutija.

   Problem je ča su takve stvari teško dokazive, iako vidljive iz aviona, jer je sve naizgled ispravno i regularno. Trebaju svjedoci, a većina ili ima pinku ili nema muda. Forši je ovo početak kraja.

   1. Prevaga napisao:

    Žalosno je da to dijelu ljudi, onima koji su prevaga, uopće nije važno. I zato IDS brodi sve ove godine, jer mu to “vi” dopuštate na izborima najčešće svojim neizlaskom

    1. Anonimno napisao:

     U Paznu je veći problem nedostatak alternative – to sigurno ni sdp, ni hdz ni Zagor, nego ča je ids problem. Ljudi bi izašli i glasali daimaju za koga. Očito nemaju.

   2. Anonimno napisao:

    Isto tako je lako dokazivo otkuda fekalije u jami, pa svejedno nema pomaka u rjesavanju problema.

    1. Anonimno napisao:

     ponudi alternativu.

 7. Anonimno napisao:

  I tako, Šipraka se bavi svojim sudskim procesima, a fekalije u jami će se rješit same od sebe. Nekad je govno samo govno, a nekad je i čovjek ….

  1. Lule napisao:

   Fekalije su i jedno i drugo. Trebalo bi riješit uzrok, a ne brisat posljedice.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.