Dovršena energetska obnova područne osnovne škole u Tinjanu

Nakon najave u lipnju i početka radova u listopadu ove godine, projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna, dovršen je prema planiranom roku do kraja 2018. godine. Nositelj projekta je pazinska Osnovna škola Vladimira Nazora, a obnovljena zgrada Područne osnovne škole u Tinjanu rezultirat će značajnom energetskom uštedom i primjerenijim uvjetima rada za učenike i učitelje škole.

 

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Vijećnici Općine Tinjan objavljen je završetak radova na energetskoj obnovi OŠ Vladimira Nazora Pazin – Područnoj školi Tinjan financiranih u sklopu projekta “Energetska obnova zgrade Područne škole Tinjan”. Na konferenciji su bili prisutni ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Pazin Zdenka Turkalj-Čohilj, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin te vodteljica Područne škole Tinjan Sanja Banko.

Ukupna vrijednost projekta je 2.770.000 kn od čega je vrijednost dodatnih radova 234.000 kn. Od ukupne vrijednosti Projekta bespovratna sredstava  iznose 1.248.156,49 kn koje osigurava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi EU osiguravaju sredstva u iznosu od 796.199,75 kn. Razliku sredstava od 725.800 kn financirala je Općina Tinjan. Osim osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, partner na projektu bio je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji su zajedno sudjelovali u pripremi i provedbi projekta.

„Vrlo smo zadovoljni jer je rekonstrukcija prošla u najboljem redu i svi radovi su završeni u rokovima bez zaustavljanja redovnih aktivnosti Područne škole Tinjan. Tinjanski učenici i njihovi učitelji zaslužili su bolje uvjete rada i zdraviju okolinu. Atmosfera je sada u školi znatno ugodnija za rad i boravak svih te su osmjesi učenika ti koji pokazuju da su i oni zadovoljni učinjenim,“ istaknula je ravnateljica Turkalj-Čohilj.

Kako je načelnik Općine Tinjan naglasio, izvršeni su vrlo važni radovi na energetskoj obnovi, ali time nije dobivena samo uređenija škola već i ugodnije mjesto za boravak svih učenika i učitelja škole. „Kroz energetsku obnovu izvršena je kompletna obnova fasade s izolacijom, zamijenjena su sva vrata i prozori, ugrađeni su termostatski ventili na postojećim radijatorima i postavljena  led rasvjeta. Sve zajedno doprinosi znatnoj uštedi energenata za održavanje primjerenih uvjeta u školi, a uštede se očekuju do 50%,“ istaknuo je Hrvatin.

OŠ Vladimira Nazora Pazin najveća je škola u RH u kojoj se provodi redovni program i umjetničko obrazovanje (glazbena škola). Škola radi na 11 lokacija i pokriva Grad Pazin te još sedam općina. Škola se u listopadu 2016. godine prijavila s projektom energetske obnove zgrada na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za Područnu školu Tinjan čija je zgrada izgrađena je još 1976. godine.

Gradonačelnik Krulčić je čestitao svima na završetku radova i primopredaji koja je upravo danas izvršena. „Zadovoljstvo mi je da vas mogu sve pozdraviti i zahvaliti se na vrlo dobroj suradnji na ovom velikom projektu Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin koja je najveća škola na području Republike Hrvatske te je gospodarenje tako velikom školom itekako izazovan i opsežan posao. Suradnja s Općinom Tinjan je itekako vrlo važna za realizaciju ovog projekta. Pokazali smo da se u partnerskom odnosu mogu napraviti vrlo značajni zahvati na poboljšanju uvjeta rada u školama na području Pazinštine. Ovom prigodom želim svima čestitati na uspješnoj realizaciji projekta“  te uz dobre i lijepe želje  čestitao nadolazeće blagdane.

Obnovom je ugrađena toplinska izolacija vanjskih zidova i termostatski ventili, zamjenila se vanjska stolarija i azbestno krovište te se modernizirala rasvjeta. Na taj je način, kroz smanjenje potrošnje energije koja dovodi do financijskih ušteda, zajamčena i financijska održivost Područne osnovne škole Tinjan. Ostvarujući održivost rezultata projekta, utjecat će se na razvoj potreba za energetskom učinkovitošću te na oblikovanje svijesti kod javnosti za racionalnom upotrebom energije, a ušteđena sredstva bit će uložena u daljnje unaprijeđenje obrazovanja.

Voditeljica škole Sanja Banko izrazila je zahvalu i veselje s odrađenim poslovima te se zajedno s učenicima i učiteljima veseli da sada rade i borave u obnovljenoj toploj i ugodnoj školi.

Uz energetsku obnovu zgrade, uloženo je i u obnovu svlačionica i sanitarija uz sportsku dvoranu.

Predviđena je ušteda u godišnjoj potrošnji energije za grijanje/hlađenje i uštede u emisiji CO2 >50%, dok će se potrošnja energije zagrijanje biti manja za čak 57,55%. Izvođač radova bila je tvrtka O.K.I. mont d.o.o. iz Zagreba koja ima već iskustva u provedbi sličnih projekata, dok je projektnu dokumentaciju pripremila tvrtka NEOS d.o.o. iz Splita. Nadzor na izvršenim radovima provodila je  tvrtka Učka konzalting d.o.o. iz Pazina.

Ravnateljica OŠ V. Nazor Pazin na kraju se zahvalila svima koji su surađivali na realizacij ovog projekta: „Želim se zahvaliti svima koji su bili dio realizacije ovog projekta i pomogli:  načelniku Općine Tinjan gospodinu Hrvatinu, osnivaču i gradonačelniku Grada Pazina gospodinu Krulčiću, izvođaču radova O.K.I. mont d.o.o. iz Zgreba i svim radnicima na gradilištu, tvrtki Učka konzalting iz Pazina i gospodinu Zoranu Matijašiću, tvrtki NEOS d.o.o. iz Splita i gospođi Softić, gospođi Gađanski na sudjelovanju u postupku javne nabave, zatim učenicima i učiteljima i ostalim djelatnicima PŠ Tinjan, a posebno roditeljima na strpljenju i razumijevanju.“

U neposrednoj blizini Općine nalazi se i Područna škola Tinjan te je bilo moguće posjetiti i vidjeti uređenu školu. Planovi za ulaganje u uvjete rasta i boravka najmlađih nastavlja se u Općini Tinjan te je sljedeći korak osigurati bolje uvjete rada vrtića za najmlađe.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.