Dovršena poslovna zgrada “Pasaj” u centru grada

foto: Glasistre.hrKupcima predano 26 poslovnih prostora, a Usluga je ovim poslom zaradila 4,5 milijuna kuna koje će se, veli direktor Dragan Šipraka, iskoristiti za izgradnju gradu potrebne komunalne infrastrukture. Kroz novoizgrađeni pazinski ‘Pasaj’ već se more i pasati.


Tehničkim pregledom i izdavanjem uporabne dozvole te predajom 26 poslovnih prostora vlasnicima odnosno korisnicima, nedavno su dovršeni izgradnja i opremanje poslovne zgrade u centru Pazina, u Ulici Dinka Trinajstića, kraj središnjeg gradskog Parka velikana. Kupci ovih dana useljavaju i uređuju svoje poslovne prostore, neki će ih odmah i otvoriti, a cijela zgrada trebala bi biti u funkciji za otprilike dva tjedna.

Izgradilo ju je pazinsko Komunalno poduzeće Usluga, koje je 2005. godine, nakon što je Grad raspisao natječaj, kupilo zemljište i zgrade bivših dviju prodavaonica i automehaničarske radionice, ukupne površine 360 kvadrata, za 4,22 milijuna kuna. Stare građevine su u travnju prošle godine srušene, a u lipnju je počela i prije nekoliko dana završila izgradnja poslovne zgrade na četiri etaže (od toga je jedna podrumska) tlocrtne površine od tisuću kvadrata, a ukupne korisne površine od 2.150 četvornih metara.

Zajedno s cijenom starih objekata i zemljišta, te s izgradnjom potrebne infrastrukture i naravno troškovima izgradnje (za graditelja je natječajem odabran pazinski Vladimir Gortan), cijela je investicija stajala 18 milijuna kuna. Dvadeset i šest poslovnih prostora površine od 20 do 200 kvadrata prodano je, putem tri javna natječaja, za ukupno 22,5 milijuna kuna, što znači da je Usluga ovim poslom zaradila 4,5 milijuna kuna, a taj će se novac, veli direktor Dragan Šipraka, iskoristiti za izgradnju gradu potrebne komunalne infrastrukture.

U prizemlju zgrade nalazi se 14 poslovnih prostora, a na prvom i drugom katu dvanaest. Kroz prizemni dio zgrade prolazi nadsvođeni prolaz, »pasaž«, po kojemu je i cijela zgrada nazivana u fazi priprema i izgradnje, no ona će se službeno zvati »Pasaj«, što u pazinskom dijalektu može značiti i »prolaz«, ali i glagol »prođi«. Tim se nazivom, veli Šipraka, zgodno izbjeglo pisanje naziva zgrade na stranom jeziku, kao »Passage« ili pak »Pasaž«. U prizemlju će narednih dana biti otvoreni kafić, nekoliko butika, prodavaonice sportske i lovačke opreme, zlatarnica, brijačnica, parfumerija i slični objekti. Podrumski prostor spojen je s jednom od prizemljih prodavaonica i bit će njen sastavni dio. Na prvom i drugom katu će, uz sjedište uprava nekoliko tvrtki, biti još i ured javnog bilježnika, stomatološka ordinacija, arhitektonski i računovodstveni servis te sjedišta pazinskog Udruženja obrtnika i Zajednice Talijana.
Uz uređenje prostora, što rade vlasnici odnosno korisnici, Usluga još dovršava sitnije detalje uređujući okoliš, a u tijeku je i pravna procedura uknjižbe vlasništva na sudu te izrada etažnog elaborata. Kad se to, tijekom sljedećeg tjedna, dovrši, Usluga formalno predaje zgradu na upravljanje poduzeću Pazin d. o. o., i »izlazi« iz ovog posla.
Neslužbeno saznajemo da bi se svečano otvorenje poslovne zgrade »Pasaja« trebalo dogoditi krajem lipnja, ukoliko do tada svi vlasnici usele i počnu raditi u svojim poslovnim prostorima.

Davor Šišović
Glasistre.hr

7 komentara na “Dovršena poslovna zgrada “Pasaj” u centru grada”

 1. boljeikadnegonikad napisao:

  ueeeee!!! bas super!! napokon je gotov PasajPasaj! i pazin dobiva svoj prvi shopping centar (koji ni “samoposluga”)… bi bilo i vrijeme.. bravi!

 2. Anonimno napisao:

  Bolje nikad nego ikad! Smrt kapitalizmu neprosvjećenog tipa!

 3. Sportaš napisao:

  koliko je poreza platila usuga na zaradu!ili ne plaća porez?

  1. Anonimno napisao:

   Koliko je odredila Prezna uprava Ministarstva financije RH, Usluga nije iznad Ministarstva financija RH.

 4. heLab napisao:

  ja ma onda to ni 4,5 ……..

 5. Anonimno napisao:

  ljepše zdravije humanije prirodnije je bilo tamo dok su bile ljuljačke tobogan i klupica..sve na travici
  sve ča se u pazinu dela je naopako,,pustite nam parkove travu i stabla kakovigod brižni su nemojte jušto sve zrušit
  ježin se od pasaja,,hote u poreč ku bite kamo pasali
  tužan li je ovaj mali gradić

 6. Anonimno napisao:

  :-)
  a djir od autotransa zjapi, samo da se još ne nađu “pametni” konzervatori i počnu tvrdit, kao u puli, da treba gradit na mjestima današnjih parkova jer su tamo nekad bile zgrade… (???)
  Pametnom dosta.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.