Doživljaji i vizure s najvišeg tropskog lanca

chopicalqui-6354mnv.jpgNa prezentaciji je posebno bio zanimljiv dio u kojem alpinisti osvajaju Ande takozvanim alpskim stilom, koji uključuje formiranje baznih logora. Pritom su sav svoj teret nosili sa sobom i polako napredovali. Veliku je ulogu tada odigrala aklimatizacija.

Preksinoć je mala koncertna dvorana pazinskog Spomen doma bila pretijesna za sve koji su željeli čuti dojmove istarskih alpinista koji su prvi put u povijesti u tako velikom broju pohodili peruanske Ande.

Osvojili su pet vrhova u masivu Cordillera Blanca, a to su Pisco (5.752 metra), Yanapaccha (5.460), Chopicalqui (6.354), Urus (5.450) i Tocllaraju (6.032). Vođa ekspedicije bio je Neven Brajković iz alpinističkog odsjeka Planinarskog društva Glas Istre, a njegov zamjenik Davor Kalčić Meso iz Tupljaka. Prezentaciji obimnog video i fotomaterijala prisustvovali su svi članovi ekspedicije, osim liječnika dr. Marija Franolića, Igora Jelića, Petra Šajatovića iz Pule i Sebastijana Diklića iz Tara, koji su naizmjence pričali o svojim zanimljivim iskustvima, usponima, ali i zdravstvenim i drugim poteškoćama jednomjesečnog planinarenja. Uz brojne sponzore ekspedicija se odvijala pod pokroviteljstvom Istarske županije, uz financijsku pomoć gradova Pazina, Pule, Vodnjana, Rovinja, Poreča, Umaga i Novigrada, općina Tar-Vabriga i Kršan te Mjesnog odbora Štinjan.

Uz Brajkovića, članovi ekspedicije bili su Mladen Nikšić iz Pazina, inače pročelnik stanice GSS-a u Puli, te njegovi sugrađani i jedini bračni par ekspedicije – Suzana i Ronald Ladavac. Fabrizio Perković, Iva Šverko, Sašo Trajčeski i Antonio Zadravec predstavljali su pulske snage. Kasnije su im se pridružila još tri člana iz Zagreba.

U bogatoj foto i videoarhivi napravljenoj tijekom ekspedicije alpinisti su zainteresiranoj publici približili nebesko plavetnilo Anda, predstavivši kronologiju putovanja, počevši od priprema. Taj dio ekspedicije započet je na Učki brojnim treninzima i usponima iz Mošćeničke Drage i Šušnjevice, a nastavljen usponom na najviši vrh Dolomita, kao i na švicarski ledenjak Grossglockner. Na put su krenuli 13. lipnja te, nakon presjedanja u Veneciji i Madridu, stigli u peruanski Huaraz, na 3.090 metara nadmorske visine. Zanimljivost ovog gradića jest da je on u jutarnjim satima potpuno prazan, a zaživi mnogo kasnije. Nalazi se u dolini Llaganuco kojom dominira veliko jezero predivne tirkiznoplave boje.

Masiv Cordillera Blanca udaljen je 400 kilometara od peruanskog glavnog grada Lime. Vrhovi su pokriveni snijegom, a sveukupno ih ima više od tristo. Na prezentaciji je posebno bio zanimljiv dio u kojem alpinisti osvajaju Ande takozvanim alpskim stilom, koji uključuje formiranje baznih logora. Pritom su sav svoj teret nosili sa sobom i polako napredovali. Veliku je ulogu tada odigrala aklimatizacija, a gotovi svima je predstavljala problem. Nagla promjena visine i tlaka zraka bila je jedna od najvećih prepreka istarskim alpinistima. Nitko od njih nije imao značajnijih zdravstvenih tegoba zbog kojih bi morao odustati od ekspedicije. U uspone su uglavnom kretali u 3 sata, koristeći svoje tehničko znanje, penjanje, uz obavezno meteorološko snalaženje. Na svakom usponu uslijedilo je ljubljenje i grljenje članova ekspedicije prezadovoljnih ostvarenim, što je publika popratila spontanim pljeskom.
Dvosatna prezentacija priuštila je brojnim zainteresiranima djelić doživljaja Istrana u najvišem tropskom planinskom lancu s više od 700 ledenjaka i 267 impresivnih laguna, kao i malih šuma na visini od četiri tisuće metara.

Anton Findrle
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.