Dojmovi nakon tribine o reorganizaciji hitne medicinske pomoći u Istri i rezime građanske inicijative

Tribina HitnaGrađanska inicijativa – pokretač peticije za financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći Pazin, Labin i Poreč, te ustroj izvanbolničkog hitnog prijema u Pazinu organizirala je u srijedu 30. studenog javnu tribinu na temu “Reorganizacija Hitne medicinske pomoći u Istri”.

Tribini su uz brojne zdravstvene djelatnike i građane prisustvovali dr. Rajko Ostojić zdravstveni strateg Kukuriku koalicije, voditeljice HMP Buzet dr. Bilić i HMP Labin dr. Vlačić, bivši voditelj pazinske hitne dr. Ković kao i predstavnici porečke hitne pomoći.

Pitanje svih pitanja: jesmo li dobili Tim 2?

Ne. Nitko ozbiljan i realan nije ni očekivao da dr. Rajko Ostojić, koji trenutno službeno ne obnaša nikakvu odgovornu funkciju u državi već je samo zdravstveni strateg Kukuriku koalicije, može doći na tribinu i dodijeliti Tim 2 Pazinu, Labinu i Poreču. Upravo suprotno, olako data obećanja u ovom trenutku i na takvom mjestu bila bi kontraproduktivna za tribinu i pokušaj politikanskog dobivanja predizbornih bodova.

Pa u jučerašnjem Glasu Istre piše da je Pazin dobio Tim 2!?!

U tom istom Glasu Istre uz taj isti članak piše i izjava kompetentne osobe da je to farsa, a ne Tim 2.
Novine, radio, TV i internet stranice pune su točnih, ali i (ne)namjerno lažnih, krivih, polutočnih i krivo interpretiranih izjava i komentara. Ne vjerujte slijepo medijima i odgovornim osobama, dok vam sami ljudi koji rade na hitnoj ne kažu da li je problem stvarno riješen na zadovoljavajući način. Oni su jedini kompetentni to reći.
Ovo je jedina i službena web stranica ove objedinjene peticije gdje jamčimo za točne i provjerene informacije, autorizirane od strane predstavnika ove tri ispostave hitnih službi, a sve drugo uzmite s rezervom.

Čemu onda tribina?

Ovo je prvi put da je konačno netko stručan i kompetentan samoinicijativno i dobrovoljno došao k nama, saslušao mišljenje i odgovarao na pitanja djelatnika i građana koji danima i tjednima frustrirano i neuspješno pokušavaju nadležnima ukazati na problem i riješiti ga kvalitetno. Na pristigla pitanja Kukuriku koalicija odgovara putem weba, a dr. Ostojić je k nama došao osobno. Nije ni odgovoran za ovu situaciju, niti je može riješiti preko noći, ali je ipak došao riskirajući nezadovoljstvo prisutnih, za razliku od stvarno odgovornih koji su imali vremena samo pred kamerama iznijeti famozni “Sporazum o organizaciji hitne”, ali ne i saslušati djelatnike.Prekinuli smo s praksom da o organizaciji hitne, pa time i o životnoj sigurnosti građana, govore i odlučuju isključivo nestručni političari na županijskoj i gradskoj razini, županijski dužnosnici koji kupnju lanaca za gume vozila hitne smatraju bitnim doprinosom Županije, doktori bez nadležnosti za hitnu i bez iskustva u radu na hitnoj, te pristrani voditelji hitne u Istri koji ne predstavljaju djelatnike hitne, ne slušaju i ne realiziraju njihove zahtjeve i ne štite interese njih i građana.

Dr. Rajko Ostojić je višekratno jasno naglasio koje se tri stvari svakoj državi gleda kada se ocjenjuje njeno stanje zdravstva, a to su prevencija, transplatacija i organizacija hitne, i time jasno dao do znanja da kvalitetnu hitnu medicinsku pomoć smatra jednim od tri najvažnija čimbenika zdravstva. Opisujući cijelu širu sliku stanja u zdravstvu i vezanim službama (npr. Gorska služba spašavanja, prijavno-dojavna služba) dao je do znanja da su korjenite i sveobuhvatne promjene nužnost, ali se i složio da je prije takve dugotrajne reforme nešto potrebno odmah napraviti radi sanacije katastrofalnog stanja u hitnoj službi i najavio da će to napraviti do Božića (pod pretpostavkom odgovajućeg ishoda predstojećih izbora). Nadamo se i da će se ići za tim da se onemogući da lokalna nestručna vlast mijenja odluke i planove donesene od strane struke na državnoj razini.

Uvodnom prezentacijom dr. Ivora Kovića i diskusijom tijekom i nakon tribine jasno je dovedena u pitanje i neshvatljiva, nikad obrazložena i nikad argumentirana odluka o premještanju izvanbolničkog hitnog prijema u Umag, pogotovo u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u EU i neposredne blizine takve ustanove u Izoli.

Uvjereni smo da nikad više dr. Rajko Ostojić neće nestručnu političku izmišljotinu zvanu “istarski/porečki model hitne” spominjati kao pozitivan primjer, a pogotovo da je neće primijeniti na ostatak Hrvatske i time izazvati konsternaciju drugih djelatnika hitne i ugroziti živote građana.

Što smo postigli?

Ukupno gledano, postigli smo strašno i neočekivano puno. Do prije desetak dana gotovo nitko van zidova hitne nije ni znao da problem uopće postoji, a kamoli da je razumio kakav je problem uopće u pitanju. Četiri županije u Hrvatskoj krenulo je u preustroj hitne službe, svi su nezadovoljni, građani ugroženi, a jedino je Istra smogla hrabrosti javno istupiti i krenuti protiv upropaštavanja hitne i ugrožavanja života građana.Odgovorni su krivo procijenili da će potezom pera u političkim kuhinjama i eksponiranjem u medijima zamazati oči javnosti i začepiti usta djelatnicima. Podigli smo takvu buku u medijima i na društvenim mrežama, da smo u desetak dana dobili neočekivano veliku podršku građana Istre i Hrvatske kakva bi bila dovoljna za kandidiranje dvadesetak izbornih lista na državnim izborima, da u jeku predizborne kampanje desetak dana potpuno apolitičnom akcijom uzastupno punimo naslovnice i 1-2 stranice dnevnih i nacionalnih novina, da tijek akcije izvještajima i intervjuima prati većina lokalnih i nacionalnih internet portala, radio i TV stanica, da građani Istre više pričaju o tome nego o izborima, da smo uznemirili i iziritirali političke krugove, i potaknuli vodeće ljude u struci, potencijalne članove buduće vlade RH da nam posvete pažnju i spase što se spasiti može.

Posebno nam je drago da smo cijelom ovom složnom i objedinjenom akcijom ohrabrili i druge voditelje i djelatnike nezadovoljnih ispostava hitnih da i javno stanu uz nas i iskreno, otvoreno i emotivno progovore što stvarno misle o stanju u njihovim ispostavama, riskirajući više nego mi, građani, možemo i zamisliti.

Svim tim aktivnostima u zadnji smo tren spriječili da katastrofa nazvana “istarski/porečki model hitne” bude predložak reorganizacije hitne u ostatku Hrvatske.

Kroz sve rasprave, kontakte, sastanke i drugu intenzivnu korespodenciju tijekom zadnjih tjedana iskristaliziralo se tko je odgovoran za ovu situaciju s hitnom u Istri i na kome je da to ispravi: županijske vlasti i vlasti spominjanih gradova i općina, uz izuzetak pazinske koja se zadnje vrijeme ipak intenzivno i konkretno trudi riješiti problem sukladno našim zahtjevima.

Da li je ovime peticija gotova?

NE! Zahtjevi iz peticije nisu ispunjeni, i nećemo je prekidati dok se problem ekipiranosti i dostupnosti HMP ne riješi na adekvatan način. Da li će se to zvati “Tim 2” ili nekako drugačije – nije bitno. Tko će to platiti i u kojem omjeru nije na nama niti na djelatnicima hitne da o tome odlučuju. Kao što se političari ne smiju baviti stručnim pitanjima organizacije hitne, tako se ni mi ni djelatnici hitne ne želimo i ne smijemo baviti njihovim poslom. Neka svatko radi svoj posao, u interesu onih koje zastupa. Na argumente tipa “Nema novaca” odgovorit ćemo citiranjem dr. Rajka Ostojića: “Laž je da u zdravstvu nema novca. Treba ga samo pametno rasporediti.”.

Što da radi 11 tisuća potpisnika ove peticije?

Podržite nas i dalje u ovim nastojanjima. Iako 11 tisuća potpisa znači gotovo konzenzus svih građana Istre, potičite druge da potpisuju i dalje, pa da izbore dočekamo s 15 tisuća potpisa. Vršite pritisak na odgovorne da se ovo riješi. Izlazite na sve izbore na svim razinima i pokažite im što mislite o njima i njihovom radu.

Hoće li biti objavljena snimka tribine?

Da, uskoro.

peticija.hitna-pazin.org

3 komentara na “Dojmovi nakon tribine o reorganizaciji hitne medicinske pomoći u Istri i rezime građanske inicijative”

 1. vladimir finderle napisao:

  Čestitam djelatnicima HMP Pazin;Labin,Poreč i Građanskoj inicijativi,što su senzibilizirali u javnosti probleme,kojima se svakodnevno susreću.Za to su i dobili veliku podršku građana,koja je uočljiva brojem potpisnika i potpisnica peticije.
  Pohvale idu i Koordinaciji načelnika općina središnje Istre i gradonačelnika Pazina,što su stali iza ove inicijative.
  U ovom konkretnom slučaju ,još jednom je isplivalo politikantstvo,kao kočnica razvoja našega društva,koje se očituje u 2 stvari: 1.politička odluka je:premještanje izvanbolničkog prijema iz Pazina u Umag
  2. Sporazum koji su potpisali Istarska Županija, Istarski Domovi Zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Istarske Županije ,koji po riječima djelatnika HMP ,ne rješava ništa.
  Najavu dr Ostojića o pozitivnim promjenama do božića,smatram politikantskom izjavom,sve dok ta promjena ne bude vidljiva u stvarnosti.

  1. taz napisao:

   Baš tako, kad vidim ću vjerovat

 2. taz napisao:

  Budući da nitko više ne piše o ovoj tematici može li mi netko reći u kojem je stanju pazinska Hitna? Je li se bilo što napravilo od tribine?

  Božić je blizu…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.