Dr. sc. Evelina Rudan u Pazinskom kolegiju

U srijedu 15. 11. 2017. g. s početkom u 13,30 h za učenike Kolegija doc. dr. sc. Evelina Rudan Kapec održala je radionicu u sklopu ovogodišnjeg projekta zavičajne nastave „Zavičaj duha – nadnaravna Istra“. Istog je dana u Državnom arhivu u Pazinu održala i predavanje Od terena preko arhiva do knjige – svi životi usmenih priča u Istri.

„Mi smo jedina vrsta koja pripovijeda, a dok gradimo priče, uspostavljamo odnos čak i s Bogom…“ Ovim nas je riječima dr. Rudan Kapec uvela u radionicu koju je zamislila na način da se učenici sami uključe i to na dvije razine: da se osvijesti i provjeri koliko je razvijena svijest o usmenoj književnosti. Povela je razgovor s učenicima o tome koliko su oni upoznati s usmenom književnošću i usporedila likove i vrste usmene književnosti iz naše tradicije s tradicijskim oblicima i likovima iz usmene književnosti drugih europskih naroda.
Naglasila je da raditi na području usmene književnosti ne znači samo snimiti sugovornika na terenu, već prikupiti njegovo znanje o onomastici, toponimima, molitvama, nadnaravnim bićima i to prema točno zadanim uputama.
Zadane upute dobili su i naši učenici Ena Paus i Daniel Unukić koji su uspješno obavili zadatak koji im je povjerila docentica, a vezan uz način prikupljanja usmene građe.

Neki od zaključaka radionice su: usmena književnost uspostavlja ritam koji je antropološka utjeha jer je to naša prva komunikacija sa svijetom; to je sjajno rekapitulirala usmena književnost nekada, a to čini i danas u obliku viceva, poslovice i komentara youtubera za vrijeme igranja igrica. Naime, pokazalo se da su najviše praćeni oni youtuberi koji pripovijedaju jer je to instinktivno pokrenuta potreba da se humanizira nešto što udaljuje čovjeka od čovjeka jer je čovjek po svojoj prirodo homo narans – pripovjedajuće biće.
I ova je radionica stvorila jednu priču za koju nas je nadahnula dr. Rudan, a mi joj od srca zahvaljujemo na tome.
PKKG

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.