Drazej – pravi mali raj za vikendaše

Glasistre.hrDolazi proljeće – najavljuju to sve topliji dani, ljubičice i visibabe. Iako ćemo na njegov kalendarski početak morati pričekati još gotovo mjesec dana, najprikladnije godišnje doba za izlete u prirodu praktički je već počelo. U središnjoj Istri, bogatoj brdašcima i potocima te ispresijecanoj biciklističkim i pješačkim stazama, prirodnih izletišta svakako ne nedostaje.

Slabo poznata moguća izletišta nadomak gradova ipak su rijetkost. Jedno od takvih nalazi se na niti kilometar zračne udaljenosti od Pazina prema jugoistoku, na predjelu zvanom Drazej ili Draželj. Toponim je to koji se koristi za područje između Pazina i Lindara, a omeđeno je makadamskom i asfaltnom cestom koje spajaju ta mjesta. Vjerojatno najsigurniji pristup lokaciji iz smjera Pazina je preko makadamske ceste koja vodi prema Lindaru.

Udolina je to zanimljiva zbog širokih livada na kojima izletnici (roditelji s djecom, rekreativci, šetači) mogu ugodno provesti vrijeme. Posebnu mu draž daje bujica Drazej, koja izvire između Velanovog Brijega i Lindara, udolinom se spušta prema bivšoj pazinskoj vojarni i kasnije utječe u Pazinčicu. Doduše, bujica često »ishlapi«, ali ako budete imali sreće ili isplanirate dolazak nakon kiša, u gustišu vodotoka dočekat će vas šum pravog potoka te mali slapovi koji prelaze preko kamenih kaskada koje je voda dubila stoljećima. Dio ovog područja poznat je i po sezonskom samoniklom bilju.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

2 komentara na “Drazej – pravi mali raj za vikendaše”

  1. mm napisao:

    ljudi moji ovo moje pitanje nema veze s tekstom ali trenutno se ne mogu prijavit na forum jer kaže da nešto šteka… uglavnom samo me zanima da li i vama u pazinu šteka adsl jer tu na novom naselju je ful koma…sporo…u čemu je problem??

    1. aravnic napisao:

      meni adsl (na novom naselju) dela sasvim ok…. forši je problem u tvojoj liniji…

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.