Drevni zanati u dvorištu pazinskog Kaštela

Drevni zanatiPotmuli zvuk kovanja odzvanjao je u ponedjeljak poslije podne iz dvorišta pazinskog Kaštela u kojem je kovač Srećko Pajković pred naišlim turistima i djelatnicima Etnografskog muzeja Istre demonstrirao kovačku vještinu udarajući teškim batom o užarenu kovinu koja se na nakovnju uvijala prema majstorovim željama.

Srećko Pajković iz Pajkovići nedaleko od Svetvinčenta – jedan od posljednjih istarskih kovača koji na tradicionalni način izrađuje kosire, rankune, maršane, motike, trinoge, verige, čripnje, lopatice – predstavio je drevni zanat malobrojnoj publici, dok je 31-godišnji Dalibor Frančula iz Sutivanca, jedini registrirani istarski bačvar, demonstrirao tradicijski način izrađivanja bačava.

Pajković je rekao da su nekad majstori skrivali vlastito znanje, dok on danas želi prenijeti kovačko umijeće na druge. Mladi bačvar Frančula je pak kazao da se u istarskom vinarstvu trend preokrenuo pa se sve više koriste drvene bačve, što znači da njegov zanat ima budućnost.

Prethodno su u prizemnim prostorijama EMI-ja premijerno prikazani dokumentarni filmovi “Kovač” i “Bačvar” autorice Mirjane Margetić kojima je upotpunjen stalni postav na temu tradicijskih obrta.

Ravnateljica EMI-ja Lidija Nikočević kazala je da je upravo film medij kojim se u muzeju može predstaviti čovjek i njegova vještina, kao i dočarati atmosfera iz obrtničkih radionica. Filmovi su prevedeni na talijanski i engleski jezik. Montažer “Kovača” je Marko Račan, a “Bačvara” Pino Ružić.

Demonstracija tradicijskih zanimanja i projekcija filmova održala se u sklopu Tjedna istarskih muzeja, a valja primijetiti da joj je prisustvovao vrlo mali broj posjetitelja. Djelomično je tome razlog što se događanje odvijalo tijekom radnog vremena, ali ipak čudi da se na terenskoj nastavi u Kaštelu nije pojavio ni jedan školski razred.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.