Droge: Marihuana

Kod nas se ova biljka šiljastih listova naziva konoplja, latinski joj je naziv, Cannabis sativa, a najpoznatija je pod imenom marihuana (dolazi od portugalskog maraguango, što označava omamljujuću biljku). Ima još mnoštvo imena: žiža, trava, mara, marica, joint, grass, smoke, pot, mez, boo ya, doobie, herb, Mary Jane, mjuta, pod, beng…

Često je nazivaju indijska konoplja (Cannabis sativa indica), što je kriv naziv ukoliko ta konoplja zaista nije uvezena iz Indije. Naime, indica označava u ovom slučaju regiju (Indiju) u kojoj se konoplja uzgaja, pa bi na primjer, konoplja uzgojena u Hrvatskoj imala puni latinski naziv, Cannabis sativa croatica. O regiji u kojoj se uzgaja ovisi i postotak psihoaktivne supstance, na primjer, konoplja uzgojena u Libanonu, Južnoj Africi i Panami znatno je slabija od one iz Maroka i Egipta.
Konoplja potječe iz Starog svijeta, ali danas je rasprostranjena po svim nastanjenim dijelovima globusa. Ova, jednosezonska, prilično neatraktivna biljka uskih, zupčastih listova, naraste do 120 centimetara, ali je moguća i znatno veča visina. Uzgaja se na plantažama, na manjim površinama i u zatvorenim prostorima. Konoplja vrlo uspješno raste na mediteranskoj klimi. Sadi se u proljeće i treba joj nekoliko (cca 4 do 6) mjeseci da naraste. Potrebno joj je mnogo sunca i mnogo vode. U krajevima s nepovoljnom klimom, uzgaja se pod halogenim svjetiljkama. U takvim uvjetima naraste mnogo niža (oko pola metra), ali ima jače i drukčije djelovanje. Naziva se skunk. Obično se uzgaja, na primjer, Nizozemskoj i sl., u zemljama gdje nema dovoljno sunca. Učinci skunka: jača omamljenost, nema potrebe za komunikacijom, nema onog bezrazložnog smijeha.
Jača varijanta marihuane je i sinsemilla (sin-seh-me-yah).
Najviše THC-a (aktivna supstancija u cannabisu) u biljki imaju cvjetovi, zatim listovi. Od stabljika se kuha čaj, ali zbog malog postotka THC-a čaj ima samo smirujuće djelovanje.
Konoplja se koristi kao opojno sredstvo, najčešće u tri produkta: marihuana (ili marijuana), hašiš i hašišovo ulje.
Marihuana je zelena, siva, smeđa ili tamnosmeđa mješavina osušenih i usitnjenih stabljika, listova, cvjetova i sjemenki bogatih opojnom smolom, većinom ženske biljke u cvatu ili poslije cvjetanja. Kod nas je uobičajena zelena (made in Croatia!). Puši se kao joint, cista, s duhanom ili s raznim dodacima. Marihuana se puši i u luli, a tada se rijetko miješa s dodacima, i djeluje brže. Učinci su isti. Lule mogu biti obične (za marihuanu), vodene (dim prolazi kroz hladnu vodu, rashlađuje se i ne peče kad dode do grla), napravljene kod kuće od plastične boce cijevi, itd. Lula je nešto zahtjevnija za pušenje, jer dim iritira grlo.
Marihuana se konzumira i u hrani. Najčešći je oblik tzv. space cake, kolač s marihuanom. Smrvljena trava dodana je u margarin i pečena. Kolač ima poseban okus, ali onaj tko nije obaviješten da je to space cake, neće primijetiti razliku. U kolač ide više marihuane, a učinci su nešto blaži. Postoji opasnost od prejedanja, jer je potrebno oko sat i pol da marihuana konzumirana ovim putem počne djelovati, pa osoba koja to ne zna može pojesti previše. U tom slučaju moguća je mučnina u želucu. Kolač djeluje oko dva sata. Marihuana se može staviti u bilo koje jelo (pizzu, maslac za mazanje, otopljenu čokoladu, palačinke…). Moguće je vrhove (koji sadrže najviše THC-a) staviti u med i ostaviti nekoliko mjeseci. Jedna žlicica takvog meda djeluje kao i kolač.

SIMPTOMI
– proširene zjenice,
– zakrvavljene oči,
– pričljivost (pametovanje),
– opće stanje slično laganom pijanstvu,
– nervoza,
– promijenjena boja glasa.

POSLJEDICE
– pad odgovornosti,
– gubitak motivacije za obveze,
– zaboravljivost,
– pojačana sklonost zabavi,
– bahatost u komunikaciji s roditeljima,
– opasnost u prometu,
– povećan rizik prelaska na opasnije droge.

ZNAKOVI UPOTREBE
– jak miris zapaljenog lišća,
– sitne sjemenke po džepovima,
– cigaretni papir,
– crveni jastučići pod očima

Izvor: www.droge.hr

5 komentara na “Droge: Marihuana”

 1. Anonimno napisao:

  Ovo nije edukacija, već popularizacija.

  1. cesko_jr napisao:

   svaka cast na ovom komentaru…znaci ti si se zazelio nakon sto si ovo procitao? ama…

  2. tomcub napisao:

   članak samo govori činjenice o marihuani, a na kraju između ostalog imaš ovo:

   POSLJEDICE

   – pad odgovornosti,
   – gubitak motivacije za obveze,
   – zaboravljivost,
   – pojačana sklonost zabavi,
   – bahatost u komunikaciji s roditeljima,
   – opasnost u prometu,
   – povećan rizik prelaska na opasnije droge.

   Sad mi molim te objasni argumentirano, zašto smatraš da je to popularizacija?, da li netko ove posljedice može shvatiti kao dobre, tj. mogu li one biti razlog zašto bi netko uživao marihuanu?

   1. Nutrija Fun Club napisao:

    “pojačana sklonost zabavi” -haha

 2. Anonimno napisao:

  mislim da je ova priča o posljedicama i simptomima napisana sa jednostranim ciljem u negativnom kontekstu i pomalo nebulozno i netočno.što može izazvat smijeh ,koji je isto tako ponekad posljedica konzumiranja dotičnog opijata
  bruce lee

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.