Druga strana Mohorove 2011

Lindarska fešta, Mohorova, ove se godine održavala tri dana – kazališnom predstavom u petak, punk koncertima u subotu i koncertom popularne glazbe u nedjelju. “Lindar projekt 3”  obilježili su domaći dečki “Granice Normale” kojima je to bio prvi nastup. Svirali su još pazinski bendovi “Alarm” i “Bez Identiteta”, labinski “Soul Display” te za kraj kao vrhunac večeri porečki “Cirkus”. No, nažalost, tu će subotu Lindarci pamtiti i po nekim manje dobrim događajima.

U noći iz subotu na nedjelju čak su dvije obitelji ostale bez dijela posađenog povrća koje je iščupano iz zemlje i porazbacano svuda uokolo, bez cvijeća posađenog u vrtu i bez raznih lončanica smještenih okolo svojih kuća, koje su doživjele sličnu sudbinu. Ono što je mještane Lindara svakako najviše iznenadilo u nedjelju ujutro, je spoznaja da je na kućnom pragu jedne od kuća nepoznati počinitelj obavio veliku nuždu i ostavio bokserice.

Ma koliko god se trudili ne povezivati glazbene pravce s određenim događanjima, čini se da ponekad djela ne govore tome u prilog. Postavlja se pitanje jeli zaista potrebno uništavati tuđu imovinu da bi se bilo sljedbenih nekog glazbenog pravca? Dali se, prilikom slušanja takve glazbe kod kuće, primjerice, uništava televizor ili prolijevaju zidovi? Ipak, činjenica je da se to nije dogodilo nakon kazališne predstave u petak, niti nakon koncerta zabavne glazbe u nedjelju.

AR / iPazin.net

4 komentara na “Druga strana Mohorove 2011”

 1. putnik napisao:

  u bilo kojoj gomili postoji par primitivnih budala koji su najuočljiviji. Posrat se nekom u vrt ili razbijat većini ljudi koji slušaju punk nije nikad zapravo bilo “pank”. Irokezica kožnjak, marte i sl. su šminka koju kužim kod klinaca od 15, i takav će ili nać bendove koji imaju nešto za reć i izbacit tu šminku ili će se jednostavno maknut od panka i krenut partijat ili pak slušat npr. Thompsona.
  Klinci prije svega odabiru neki glazbeni smjer zbog okoline, ako je nešto kul, te se društvo još u toj dobi ne filtrira po nekakvim stavovima. Zbog toga se dešava da ima dosta netolerancije i primitivizma među njima. S vremenom kako odrastaju se društvo raspada, u punk/hardcore krugovima ostaje uglavnom ekipa sličnih stavova, te se dešava npr. da homofobni klinac bude odbačen od društva, i skine svoju Exploited ili Sex Pistols majicu i krene nekim svojim “prirodnim putem”.

 2. strašno napisao:

  Vrlo strašno, konsterniran sam i zabezeknut. čak mislim da sam se posrao koliko je strašno.

 3. strahota napisao:

  Mislim da su u svemu temu najmanje krivi mladi. Ja ima malo više godina i znam neke stvari malo bolje. Kao prvo znam jako dobrih studenata koji su
  nastrojeni punk-u i izvrsni su studenti što znači da odijelo ipak ne čini čovjeka.
  Pod 2, ča se pruža toj omladini? Muzika ili kako oni vole reći, koncerti koji
  počinju tako kasno kad bi se zapravo debelo trebalo spavati. Koto dopušta tako
  kasni početak. U velikim evropskim gradovima takve stvari počinju rano i završe do pola noći s obzirom da iza 24 sata podzemna ne vozi (u tim gradovima u kojima ne vozi).To znači da se poštuju neka pravila i da čak i grad razmišlja o
  mladima kako će stićiu kući.Tu nema veze ako vaš 16-godišnjak ide (jer idu i
  drugi, ne možete ga zatvoriti)u Pulu npr. i taj”koncert počinje u 1i30 umjesto u npr.22 i 30. Gdje je policija koja kontrolira u kasnim satima da li netko ima
  16 ili 20 godina.Tko se brine za te mlade? U prošlom sistemu se čak i škola
  brinula o mladima ako je postojao kakav problem Postojale su sportska,kulturna
  događanja 7 dana u Pazinu samo za mlade. Šta imate danas za njih? Uglasnom ništa.

 4. Construct napisao:

  Komentar na tekst. Nebi nužno vezivao te nečasne radnje na vrstu glazbe koja se sluša, bilo je punka, rocka i još nekih žanrova. No pustimo žanrove sada sa strane. Bitna je organizacija i ozbiljnost. Siguran sam da se takve stvari ne dešavaju na bikerima iako se pušta slična glazba. Djelom iz poštovanja i djelom jer znaš s kim imaš posla – a s takvima se ne zaj…. Glavno pitanje je kako to spriječiti sistematski, a da ipak nema represije. Možda policajac ili dva više koji šeću eventom. U svakom slučaju pitanje za organizatora. Ovo što se desilo su mogla napravit jedino djeca 15-18 godina, koja kad popiju jednu viška neznaju što rade. A i vrijeme početka koncerta svakako igra ulogu. Nekakva inicijativa za sljedeći put. Neka se napravi dogovor izmedju lindaraca i organizatora da će organizator dati do znanja posjetiteljima putem mikrofona i razglasa da im to nije na čast i da prestanu sa time ukoliko žele takav event vidjeti dogodine + eventualno nekakvo učešće u troškovima štete od strane organizatora. Kad se sistem postavi dobro onda sve teče lakše. Primjerice, djelomična zarada sa šanka može koristiti kao dio svote za naknadu štete – ali i daljnji poticaj organizatorima da smisle način kako privoliti svoju publiku da to ne čine. Tipa podrži lindarski rock and roll i budi fin il tako neka gluparija, plus malo mikrofona i amen.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.