Drugi internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

ISAPPršut je ipak car istarske tradicijske gastronomije, a jedinstvena manifestacija lani pokrenuta u Tinjanu, jedinici lokalne samouprave koja se prije nekoliko godina proglasila »općinom istarskog pršuta«, to sve više potvrđuje.

Poučeni lanjskim iskustvom i velikim odazivom, kako proizvođača tako i posjetitelja, Tinjanci su ove godine pripremili veći šator, pozvali još više izlagača, svu logistiku dotjerali skoro do savršenstva, i drugi Internacionalni sajam pršuta (ISAP) bio je, barem po onome što se vidjelo prvoga dana, prava gastro-hodočasnička manifestacija.

Prihvaćena je još jedna lanjska pouka pa su ove godine posebno ocjenjivani nedimljeni pršuti (skoro cijelu ovu konkurenciju ispunjavaju istarski pršuti), i oni dimljeni (uglavnom dalmatinski, ali ima i drugih). Čak petnaest članova ocjenjivačkog suda, na čelu s dr. Romanom Bošcem, dan prije je kušalo i ocjenjivalo pršute, i među njih 25 iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine odabralo dva šampiona, dva dobitnika srebrne i jedanaest brončane medalje.
Iako je lani bio najbolje ocijenjen među istarskim pršutarima, titula šampiona izmakla mu je jer su svi pršuti bili u istoj kategoriji. Stoga je Mladenu Dujmoviću iz Kringe nedvojbena zadovoljština bila ovogodišnje osvajanje šampionskog naslova za nedimljeni pršut. Srebrna medalja u ovoj kategoriji pripala je pršutu slovenske tvrtke Salumis, a brončane proizvodi pršutana Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina, Žužić iz Krka, Tomažova konoba iz Vošteni kraj Sv. Lovreča, MIP iz Nove Gorice u Sloveniji, te »Kod Milana« iz Vodnjana.

Lanjski tinjanski šampion Josip Lovrić iz Hrvaca kod Sinja, odnosno njegova tvrtka MEL, ove je godine ponovio uspjeh osvojivši naslov šampiona za dimljeni pršut. Srebrni je pršut tvrtke Mataš (registrirane u Zagrebu), a brončane medalje dobile su pršutane Dalmatino iz Zadra, Voštane iz Trilja, Bel-Cro Trade iz Splita, MABIK iz Rijeke te Badanj-komerc iz Klisa.
Priznanja najboljima uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Stjepan Mikolčić, koji je na ceremoniji svečanog otvorenja ISAP-a pohvalio ovu manifestaciju kao idealan spoj »dviju za Hrvatsku strateških djelatnosti – poljoprivredno-prehrambene industrije i turizma«. Istaknuo je i da država sve većim potporama potiče poduzetništvo u poljoprivredi te pozvao sve zainteresirane da se jave na neki od 18 otvorenih natječaja za razvoj ruralnih prostora. Ukazao je i na činjenicu da će se u Europskoj uniji hrvatski proizvođači teško moći nositi s konkurencijom u standardnoj proizvodnji, ali su zato hrvatska prednost izvorni proizvodi, čija se zaštita i proizvodnja potiče jer se prepoznalo da upravo oni, među njima i istarski pršut, trebaju postati brendovi hrvatskog turizma.

ISAP je službeno i u svojstvu izaslanika predsjednika Republike otvorio župan Ivan Jakovčić, naglasivši da je istarsko selo u posljednjih deset godina doživjelo dramatične promjene. Danas su oni koji žive na selu gotovo privilegirani, dok se ranije redovito bježalo u gradove. Tinjanska manifestacija posvećena pršutu pokazala je da se vrhunske priredbe ne moraju događati samo u Puli ili Zagrebu, rekao je Jakovčić.

U ime domaćina, tinjanski načelnik Vlado Ivetić zadovoljno je ustvrdio da je pršut postao brend ove općine, jer kadgod i gdjegod se spomene pršut, odmah se pomisli na Tinjan, i to je veliki uspjeh postignut u svega četiri godine. Predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Milan Buršić ustvrdio je da se nakon deset godina rada udruge u ovakvim prigodama pokazuje »da imamo i znamo« te izvijestio da se projekt zaštite istarskog pršuta kao autohtonog primiče kraju.
Spomenimo da je ISAP posjetio i makedonski veleposlanik Dančo Markovski, a u Tinjan je došla i delegacija južnotalijanske regije Basilicata, koja je otvorila razgovore s Agencijom za ruralni razvoj Istre o projektima zaštite autohtonih pasmina i drugim programima.

Pršutari i ljubitelji pršuta ipak su bili glavne zvijezde odnosno publika ove manifestacije. U velikom šatoru u jednom su nizu svoje proizvode nudili istarski pršutari, a u drugom dalmatinski. Kušati komadić ili feticu pršuta moglo se i besplatno, no bon kupljen na ulazu u šator osigurava kupcu deset dekagrama birane vrste pršuta, rezane na licu mjesta, nožem. Ne treba ni spominjati da je interes bio velik, rezači su non-stop imali posla. Svaka je pršutana ili mesnica uz pršut nudila i ostale proizvode, poput kobasica, žlomprta, salama, pancete, a Slovenci iz MIP-a donijeli su i ogromnu višemetarsku mortadelu. Kušači su se mogli smjestiti uz neki od brojnih stolova postavljenih u središnjem dijelu šatora, spravljala su se i topla jela s pršutom, točilo vino ovdašnjih proizvođača, a sa stropa je nad svima dominantno visio ogromni pršut, najveći ove sezone proizveden u Istri, koji je bio glavna nagrada sajamske lutrije: onome tko točno, ili barem približno, pogodi njegovu težinu u gramima. A ima, priča se, između deset i dvadeset kila!

Davor Šišović
Glasistre.hr

4 komentara na “Drugi internacionalni sajam pršuta u Tinjanu”

 1. biljojed napisao:

  dok ljudi budu ubijali životinje..ubijat će se i međusobno

 2. gladan napisao:

  živio kanibalizam! :)

 3. biljojed1 napisao:

  ajme :( ………….globalno mesožderstvo..dovodi do ratova…ima li tu koji osviješteni …biljojed??

 4. ghfg napisao:

  neki se kolju i za rižu, pa…

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.