Društvo Josip Broz Tito negoduje: “Pazin jedini nema ulicu ili trg nazvan po Josipu Brozu Titu”

jbt.jpg“Pazin je jedini grad u Istri koji nema ulicu ili trg nazvan po Josipu Brozu Titu, a njegovo poprsje, koje je 1978. izradila akademska kiparica Milena Lah, sakriveno je iza praznih panoa foajea Spomen doma slobode i sjedinjenja”, prosvjedovala je tajnica Ljubica Trošt na redovnoj skupštini pazinskog Društva “Josip Broz Tito”.


Zahtjev pazinskog društva da se trg ispred i iza Spomen doma nazove Maršalovim imenom nedavno je odbila gradska Komisija za imenovanje ulica i trgova, rečeno je na skupštini kojoj je prisustvovalo tridesetak članova. Predsjednik udruge Miljenko Benčić rekao je da je Tito zadužio Istru te dodao da bez njega ona ne bi bila dio Hrvatske, a i pitanje je što bi bilo s Hrvatskom. Dogradonačelnik i predsjednik pazinskog SDP-a Ivica Gržinić, koji je uz pročelnika za društvene djelatnosti Borisa Demarka prisustvovao skupu, napomenuo je da IDS i SDP nemaju većinu u Gradskom vijeću da bi mogli odlučiti o nazivlju ulica, ali da će u budućnosti “on biti prvi za to da se Titu dodijeli ulica ili trg”.

Josip Sloković je zaključio da je ovakvo stanje posljedica “tri godine zaraze” (vladavina HDZ-a u Pazinu od 1990. do 1993. godine), kada su promijenjeni nazivi mnogih gradskih ulica i trgova, a kasnije se, da gradani ne bi morali ponovno mijenjati dokumente, rijetko vraćalo staro nazivlje. – Ipak, gradska je vlast mnogo napravila na očuvanju i obnovi spomenika NOB-a, kazao je Sloković, a Anton Dušan je istaknuo da rijetko koji grad njeguje toliko spomenika.
Velika smetnja u funkcioniranju udruge je nedostatak prostora, kao i nedostatak mladih članova, zaključeno je na skupštini. S predstavnicima porečke udruge položili su vijenac na kosturnicu Vladimira Gortana u Podbermu obilježivši time 57. obljetnicu Titovog posjeta Bermu i Pazinu.

Glas Istre

9 komentara na “Društvo Josip Broz Tito negoduje: “Pazin jedini nema ulicu ili trg nazvan po Josipu Brozu Titu””

 1. tomcub napisao:

  “napomenuo je da IDS i SDP nemaju većinu u Gradskom vijeću da bi mogli odlučiti o nazivlju ulica, ali da će u budućnosti “on biti prvi za to da se Titu dodijeli ulica ili trg”

  :) od 1993. do 2009. su mogli to napraviti da su htjeli, nisu htjeli pa sad prodaju demagogiju

  1. yyyyy napisao:

   Da ih Tile sad vidi na ovoj sliki moga bi još samo jedanput ponovit: “Narod koji ima ovakvu omladinu ne treba se bojati za svoju budućnost.”

   Juriš drugovi-ja ću vas pratiti, povlačimo se drugovi-ja ću vas voditi. by Jože S.

   Da ne mislite da san slučajno neki desničar.
   Smrt fašizmu-sloboda narodu.

  2. josipkras napisao:

   to bi sada trebali napraviti nezavisni !!! služilo bi im na čast!!!

   jer dobro zbore “omladinci” … a da je ids to htjeo napraviti … stvarno … kome oni prodaju fore??? žele biti veća ljevica od nezavisnih, i oni i sdp ….

 2. davor napisao:

  Mogli su to napraviti i oni sami od 1945. do 1990., pa nisu :-)

  1. tomcub napisao:

   joj da, ta vremena sam zaboravio

 3. ipazinac napisao:

  Ti jugonostalgični starčići su se tek sad sjetili da bi stili trg Tita u pazinu…
  Ali kud bas sad kad ids nema većinu i to jos pod stare dane.
  Sigurno u društvu imaju svi preko 80.

 4. lepimario napisao:

  Mora im se priznat da su trdi! A i zahtjev nije promašen.

 5. pazinjannn napisao:

  Ako može domobranu titu, onda može i drugu Paveliću.. Čak se i rimuje.. Ta dva imena su nerazdvojiva djeco. Čine najljepšu harmoniju.

  1. ijasandebil napisao:

   pitanje je samo da li ima dovoljno debila u pazinu da pokrenu tako nešto. evo ti budi prvi.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.