Država vratila autobusni kolodvor

Limena glazba PazinPosljednja odluka s posljednje ovogodišnje sjednice pazinskog Gradskog vijeća bila je vjerojatno i jedna od najljepših ikad donijetih: vijećnici su jednoglasno prihvatili prijenos nekretnina u vlasništvo Grada Pazina bez naknade, čime je, barem sa strane Pazina, službeno sankcioniran povrat u gradsko vlasništvo dijela zemljišta na kojemu se danas nalazi gradski autobusni kolodvor. Riječ je o dvije parcele ukupne površine 3.410 četvornih metara, čija je vrijednost procijenjena na 2,046 milijuna kuna, a koje je još davnih četrdesetih godina prošloga stoljeća tadašnja lokalna vlast bila ustupila državi za izgradnju suda.

Budući da je smještaj sudova u Pazinu bio riješen drukčije, današnja gradska vlast već više od desetljeća traži od države povrat tih dviju parcela, na kojima je u međuvremenu, iako su u katastru još zavedene kao pašnjaci, izgrađen (ali ne i dovršen) gradski autobusni kolodvor. Partneri u ovoj “darovnici” su Grad Pazin i Vlada Republike Hrvatske (u čije je ime postupak povrata vodio, a prema dosadašnjim ocjenama pojedinih političkih opcija u Pazinu možda i neopravdano otezao, Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom), a do pravovaljanosti ovog darovanja treba još sastaviti i potpisati ugovor.

Odluka o primanju ovog “dara” bila je posljednja, 23. na podugačkom dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, kojom su inače dominirale točke posvećene rebalansu ovogodišnjeg proračuna i pratećih izvršnih odluka, i donošenju proračuna za 2011. godinu. Ovogodišnji je proračun smanjen sa 60,736 na 55,894 milijuna kuna, i to prema tumačenju gradonačelnika Renata Krulčića, zbog promjena zakona o raspodjeli poreza na dohodak.

Za 2011. godinu planira se proračun u iznosu od 68,652 milijuna kuna, ovogodišnji se proračun namjerava nadmašiti većim prihodima od prodaje nekretnina. U raspravi je jedino Stanko Mališa (HDZ) bio skeptičan prema po njegovom mišljenju prenapuhanom proračunu, pa je savjetovao da se nekretnine radije prvo prodaju, a onda rebalansom uvrste u proračun.

U ostatku sjednice vijećnici su prihvatili programe rada Gradske knjižnice i Muzeja grada Pazina za 2011. godinu, odluku o osnivanju Lokalne akcijske grupe za središnju Istru, te programe rada Gradskog vijeća i gradske uprave za sljedeću godinu. Naporan dnevni red vjerojatno je bio razlogom što je samo Stanko Mališa postavljao vijećnička pitanja.

Na njegov upit “što, čime i kada” gradska uprava kani napraviti s autobusnim kolodvorom nakon povrata zemljišta od države, gradonačelnik Renato Krulčić odgovorio je da će se “što” riješiti DPU-om, “čime” – javno-privatnim partnerstvom ili koncesijom, a “kada” – nakon donošenja DPU-a i izrade projekata. Mališa je također prosvjedovao što NIT seli iz Pazina u Pulu, na što je Krulčić odgovorio da će “pokušati učiniti što je u njegovoj moći” da se NIT ne seli, ali da je to privatna tvrtka o kojoj vlasnici donose odluke temeljene isključivo na ekonomskim motivima. (Davor ŠIŠOVIĆ)

www.glas-istre.hr

7 komentara na “Država vratila autobusni kolodvor”

 1. selidba napisao:

  ide NIT.. još malo i županijske službe.. na čemu ćemo temeljit razvoj grada? na selidbi?

  1. tomcub napisao:

   možeš li mi objasniti koja je veza između NIT-a i razvoja grada?

   1. skifeca napisao:

    Forši u temu ča će se smanjit dugovanja prema gradu, po raznim stavkama? :-)))

    1. gNikola napisao:

     Ča NIT duguje gradu?

   2. PufPant napisao:

    Pa mediji su generatori biznisa… recimo, do sada su na NITu gostovali razni pazinski poduzetnici, udruge, ustanove. Dobije se dojam rada, organiziranosti, zdrave okoline. Pa će doći kapital. Ki će poć za 100 kn u Pulu radi 10 minuta razgovora?

 2. manemoj napisao:

  Četrdesetih godina? Ma to mora da je greška. Možda sedamdesetih, ili osamdesetih?

 3. mamoj napisao:

  nije greška.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.