DRŽAVNI ARHIV U PAZINU PROSLAVIO 60. GODIŠNJICU POSTOJANJA: Cijenjeni i nezaobilazni čimbenik kulturnog života Istre

Državni arhiv u Pazinu, cijenjeni i nezaobilazni čimbenik kulturnog života Istre, svečano je u petak u zgradi nekadašnje pazinske gimnazije obilježio 60. godišnjicu postojanja.

– Arhiv je pod nazivom Istarski arhiv Pazin osnovan 20. listopada 1958. u Pazinu rješenjem Narodnog odbora kotara Pula. U infrastrukturnom smislu Arhiv u Pazinu je do 1965. dobio svoje vanjsko obličje: prostor dijela Kaštela i zgrade preko puta Kaštela, kao i prve inventare, pri čemu valja posebno naglasiti pomoć iskusnih djelatnika arhivista iz Rijeke i Zagreba. (…) Petnaest godina kasnije (1980.) Arhiv je dobio i zgradu nekadašnje Carsko-kraljevske velike državne gimnazije u Pazinu, gdje mu je i danas sjedište, kazao je prilikom svečanosti ravnatelj ove ustanove Elvis Orbanić.

Rješavanje imovinsko-pravnih pitanja građana

Pazinski arhiv danas kao javna ustanova u kulturi skrbi nad 976 arhivskih fondova i zbirki što čini 4.247 dužnih metara arhivskog gradiva, a oko 10.000 dužnih metara je još u pismohranama. Pazinski arhivisti su se susretali u postupku sređivanja i obrade osim s hrvatskim i talijanskim, ujedno u nešto manjoj mjeri s njemačkim, francuskim, slovenskim, engleskim, mađarskim i latinskim jezikom, kao i različitim latinskim povijesnim oblicima pisanja te glagoljicom i ćirilicom.

– Građani su učestalo tražili pomoć Arhiva u rješavanju svojih imovinsko-pravnih pitanja, pa Arhiv na godišnjoj razini rješava do 2.000 pisanih zahtjeva, a bilo je godina kada je taj broj dosezao i do 9.000 zahtjeva. Naša popularno zvana vanjska služba ostvaruje na godišnjoj razini oko 50 nadzora godišnje te organizira seminare i radionice za djelatnike u pismohranama. Možemo se podičiti i restauratorskom radionicom koja svake godine u osvježava i spašava gradivo, u prosjeku restaurira i konzervira oko 2.500 araka gradiva i napravi oko 30 uveza, kazao je ravnatelj Orbanić.

Na samom početku svečanosti hrvatsku himnu i svečanu pjesmu Istarske županije izvela je učenica Pazinskog kolegija – klasične gimnazije Nina Fakin, a zatim je održana minuta šutnje u počast svim pokojnim djelatnicima Državnog arhiva u Pazinu. Prisutne je pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, ravnatelj Hrvatskog državnoga arhiva Dinko Čutura, predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva Silvija Babić, predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić te u ime Družbe “Braća hrvatskog zmaja” Nevio Šetić. Svečanosti je prisustvovao i porečko-pulski biskupa u miru Ivan Milovan.

Obnovljene web stranice – www.dapa.hr.

Jubilarno 25. izdanje “Vjesnika istarskog arhiva” predstavili su dekanica Filozofskog fakulteta u Puli Klara Buršić Matijašić, predsjednica HAD-a Silvija Babić te glavni urednik Ivan Jurković. Dodijeljena su priznanja za dugogodišnji rad, vjernost i izuzetne zasluge i postignuća u razvoju i unapređenju službe arhivskim djelatnicama Mirjani Gržetić i Ljiljani Zgrablić. Uz priznanje darovana im je slika raspela iz pulskoga statuta koji datira iz davne 1499. godine, a čuva se Državnom arhivu u Pazinu. Zatim je arhivski djelatnik Sebastijan Legović predstavio obnovljene web stranice Državnog arhiva u Pazinu www.dapa.hr.

U završnom dijelu svečanosti ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković predstavio je izložbu pod nazivom “Pietro Nobile: Istarski motivi početkom 19. stoljeća”. Svečanost je završena uz odabir glazbenih hitova od 1958. do 2018. DJ Šurkija iz Pazina i domjenkom.

U prigodnom programu nastupili su učenici Osnovne glazbene škole iz Pazina Lucija Tominić i Jure Brajuha. (A.D.)

https://www.glasistre.hr/kultura/drzavni-arhiv-u-pazinu-proslavio-60-godisnjicu-postojanja-cijenjeni-i-nezaobilazni-cimbenik-kulturnog-zivota-istre-572851

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.