Držić na način pazinskih gimnazijalaca

foto: Glasistre.hrDa od djela Marina Držića iz srednjoškolske lektire ne mora padati mrak na oči, već da se uz njegove drame može dobro zabaviti i napraviti nešto što vrijedi pokazati cijeloj školi i gradu, pokazali su učenici II c razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, prikazavši jučer u školskom amfiteatru, na otvorenom, svoje verzije triju Držićevih drama.


Pod vodstvom profesorice Magde Rimanić, uz financijsku pomoć škole za najam kostima iz riječkog kazališta i likovnu opremu projekta te vrijeme tolerantno odvojeno od drugih nastavnih obaveza, učenici II c razreda preradili su Držićeve tekstove, prilagodili ih istarskoj čakavici, pripremili za scensko izvođenje i jučer izveli na sceni. Rezultat je – odličan. Duhovite, kreativne, mladenački lepršave i iz razumljivih razloga prilično skraćene prerade najpoznatijih Držićevih komada zabavile su i nasmijale brojnu publiku i prava je šteta što je najam kostima skup (barem prema riječima ravnatelja Josipa Šiklića) pa se na isti način ovi dramoleti neće moći izvesti i na kakvom događaju, smotri ili natjecanju šireg značaja.

Prvo je izvedena »Novela od Stanca« u kojoj su naivnog Vlaha nasamarile mačkare najevši ga čudotvorne palente za pomlađivanje. Slijedila je pantomimičarski »Skup«, čije je blago zapravo bila – Barbika. Na kraju je prikazan »Dundo Maroje«, u pazinskoj verziji kao predstava o tegobnom snimanju filma po Držićevu tekstu, začinjena refrenima iz popularnih hitova. Sve je, uz recitiranje uvodne pjesme o Držiću Luke Paljetka, uz najavu i predstavljanje glumaca svake od triju predstava i uz voditeljičinu dražesnu odjavu upućenu publici: »Hote ća«, stalo u jedan školski sat.

Davor Šišovič
Glasistre.hr

2 komentara na “Držić na način pazinskih gimnazijalaca”

  1. Anonimno napisao:

    Ovo izgleda super. Simpa. Držić na čakavskom. Odlično. Jeste snimali valjda?

  2. Anonimno napisao:

    bravo bravo… bili ste prejaki :) pozdrav od kolegice koju ste poprilično nasmijali…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.