Dugovi NK Pazinka i dalje tajna: Nitko ne zna kamo je otišao proračunski novac

“Koliki je dug NK Pazinka (kluba prije nove registracije) te da li je Grad Pazin vjerovnik? Na koji način će NK Pazinka podmiriti dugove, postoji li mogućnost da dugovi NK Pazinke padnu na teret grada?”, bila su to pitanja nezavisnog vijećnika Tomislava Čubrića, na sjednici pazinskog Gradskog vijeća 22. listopada, a na koje je na sjednici 22. studenog dostavljen pismeni odgovor.

Više: http://www.istarski.hr/node/5820

15 komentara na “Dugovi NK Pazinka i dalje tajna: Nitko ne zna kamo je otišao proračunski novac”

 1. pazin napisao:

  Kad bi se Čubrić razumio u rad udruga nebi postavljao ovakva pitanja. Vladajuća koalicija čiji član je i Čubrić postavila je predsjednika NK Pazinke Qubik na mjesto višeg stručnog suradnika za gospodarstvo u gradu Pazinu pa neka ga pitaju di je lova. Valjda su vidjeli da čovjek zna s lovom pa je nagrađen. Očito da gradom vladaju nesposobni. Sport u Pazinu trpi upravo zbog neznanja i nerazumjevanja u gradskoj vlasti. Tamo sjede sportaš do sportaša i onda odlučuju koliko love treba sportu. Uništit će i ono malo zadovoljstva koje djeca i mladi nađu u Pazinu ali dolaze izbori pa će ti isti mladi i njihovi roditelji nagraditi sav taj trud.Zbog čega je admin stavio grb nove udruge (još uvijek neokaljane) uz tekst o NK Pazinka Qubik? Vrlo neprofesionalno

  1. tomcub napisao:

   Kad bi vi razumjeli lokalnu samoupravu onda bi znali da ni Čubrić ni vladajuća koalicija, ni Gradsko vijeće ne odlučuju o zapošljavanju u gradskoj upravi, već je to u nadležnosti izvršne vlasti, tj. gradonačelnika

  2. pazin napisao:

   Čubriću i ekipi je sport bio važan 2009. kad su se u proračun stavila sredstva za opremu penjačkog kluba Hiperaktiv. U 2012. sredstva namjenjena sportu su manja 200.000 kn u odnosu na 2009. Bitno da lova za funkcioniranje političkih stranaka nisu manja.O tome direktno odlučuje gradsko vijeće. Interes ispred svega!!

   1. Valter napisao:

    Hiperaktiv je do 2009. godine plaćao mjesečni najam 2.440,00 kn dok su drugi klubovi plaćali ništa ili jednu kunu po kvadratu, isto tako političke stranke IDS i SDP od kada postoje koriste gradske prostore i ne plaćaju nikakvu naknadu. Sredstva koja su 2009. godine bila namijenjena za SPK Hiperaktiv su sredstva za plaćanje najma gradu. Tek te godine je klub preša na najam od jedne kune po kvadratu. Moram naglasit i to da su te godine skoro sva sredstva išla za najam, a reprezentativce RH iz Hiperaktiva, tj odlazak na Europsko prvenstvo financirali su Olimpijski odbor, HPS i Županija, dok se sa druge strane za iznajmljivanje sportskih dvorana raznim klubovima godišnje izdvaja 200.000,00 kn, a za održavanje stadiona 180.000,00 kn bez struje i besplatnih prostora, a da ne govorim da najma nikad nije ni bilo. Toliko o interesima za koje se bori ovo vijeće, a ti malo razmisli za koga pises.

   2. tzv. pazin napisao:

    takozvani pazin (nickname) je IDS-ov provokator, ni više ni manje. Ali dolazi vrijeme čišćenja, neminovno…

   3. Poznavatelj napisao:

    Ti pazin, govoriš neistinu i zlonamjeran si. Čubrić i Valter 2009. nisu mogli utjecati ni na donošenje, pa ni na izvršenje proračuna. Zaboravljaš da je ovaj saziv vijeća na sceni od lipnja 2009. Istina je i to da je 2009. bilo preko 200. tisuća kuna više za sport. Vrlo lako tada je minis u gradskoj blagakjni iznosio preko 12 miliona kuna i trebalo ga je žurno smanjit. danas iznosi nešto iznad 5. Prihodi od poreza građana od tog su se vremena bitno smanjili, a potrebe građana jako povećale ( posebno nažalost u dijelu socijalno zdravstvenih potreba. kamo su odlazili ti silni novci za sport i kako su se trošili vidimo upravo u odgovoru na Čubrićevo vijećničko pitanje. I na kraju, ako PEUB svrstaš u sport onda je za sport u Pazinu u 2012. izdvojeno 2,5 miliona kuna.

 2. 2fast4u napisao:

  U pravu si tomcub, no gdje su pare? ili da parafraziramo Armadu “Vrati pare Edi, za djecu Pazina”…
  BTW – koja je onda uloga vijećnika i vijeća? je li možda da kontrolirate gradonačelnika? je li da kontrolirate zakonsko trošenje proračunskog novca? ima li grad službe koje mogu dati adekvatan odgovor? ako 2012 može netko u Hrvatskoj odgovarati za 1993 godinu da li može i za nešto što je bilo pred par godina?
  da ne duljim gradonačelnik i gradske službe nas koštaju cca trećinu proračuna pa ako bi ih smanjili za pola mogli bi nam prirezi biti manji a to je na godišnjoj razini solidna cifra.

  1. tomcub napisao:

   Citiram odgovor pročelnice

   “Budući da NK Pazinka /unatoč višekratnim pozivima/ nije dostavila financijsko izvješće Grad Pazin je obustavio daljnju isplatu sredstava za rad te udruge u drugoj polovici 2011. godine.
   S obzirom da navedena udruga nije dostavila izvještaj nemamo informaciju o stanju obveza (dugova) NK Pazinka, ako ih je bilo, te da li je u skladu s time donijet plan saniranja.
   Grad Pazin nije vjerovnik NK Pazinke, a za saniranje dugova /ako ih ima/ odgovorno je tijelo udruge u skladu sa Statutom.

   BTW – koja je onda uloga vijećnika i vijeća? je li možda da kontrolirate gradonačelnika? je li da kontrolirate zakonsko trošenje proračunskog novca?

   Što znači “kontrolirati gradonačelnika”?

   Uloga vijeća nije “kontrola zakonskog trošenja proračunskog novca”, vijeće nema mehanizme za to, to je uloga državne revizije

   1. 2fast4u napisao:

    ok, onda u tri rečenice – a koja je uloga vijeća? da jednom u dva mjeseca dođe na sjednicu i pokupi naknadu, da se smjesti u neku dodatnu fotelju (upravno vijeće, nadzorni odbor, mjesni odbor, gradska tijela) pa da i tu koja naknada kapne… Mislim da je statut pisan drugačije a možda se i varam – najbolje zna vijećnik …
    Prema ovome što je napisala pročelnica koja bi notta bene u svakom ozbiljnom poduzeću bila izribana da plan prihoda predviđa na 60 miliona (a kasnije shvati da ipak to nije realno), ispada da je NK Pazinka izještaje predavala do 2011, ili je pak grad isplaćivao sredstva iz proračuna iako ista nisu bila predavana i ranije?
    Također ukoliko vijećnik nije dobio pisani odgovor što mu je sljedeći korak?

    1. tomcub napisao:

     “ok, onda u tri rečenice – a koja je uloga vijeća? da jednom u dva mjeseca dođe na sjednicu i pokupi naknadu, da se smjesti u neku dodatnu fotelju”
      
     Neki vijećnici se tako ponašaju, istina, neki čak i manje, niti ne dolaze na sve sjednice.
     Predodžbu o ulozi vijeća, ako vam se da kopati, možete dobiti ovdje po točkama dnevnog reda sjednica http://www.pazin.hr/index.php?id=90,0,0,1,0,0
      
     Ukratko, vijeće donosi pravnu osnovu po kojoj postupa izvršna vlast (sukladnu nadređenim zakonima), donosi odluke, pravilnike, usvaja razna izvješća, odlučuje o kupnji ili prodaji nekretnina veće vrijednosti, donosi proračun itd.
      
     Na aktualnom primjeru:
     vijećnik, kao predstavnik biračke baze koja ga je izabrala, mora zastupati interese i želje te baze, sukladno tome ja trenutno lobiram za Kino Spomen dom, što uključuje mnogo radnji i sastanaka s raznim skupinama, najprije u to treba uvjeriti članove vlastite opcije, kad oni kažu da, onda lobiram dalje, uvjeravam ostalu većinu, kad i ona kaže da, onda to postaje zajednički projekt te se amandmanima ubacuje u gradski proračun (sad smo tu negdje) itd..

 3. politika napisao:

  Uz nepravedno izbačeno domaćinstvo u škole treba hitno ubaciti politiku kao obavezni predmet u 8. razredu osnovne škole. Čak ni upućeniji pripadnici društva kao što je vidljivo u ovom razgovoru nisu dovoljno upoznati s funkcioniranjem političkog sustava lokalne samouprave, a onda su moguće svakakve manipulacije biračkim tijelom, kao i opravdanja izabranih predstavnika.

 4. politika napisao:

  Drugim riječima izvršna vlast je gazda, a vijeće (svojevrsni parlament) ako je nezadovoljno može jedino destruirat vlast neprihvaćanjem prijedloga proračuna i sličnim. pa ako se nađu negdje na pola puta stvar koliko toliko štima. Ako bi stvari eskalirale, zakuhale, primjerice nedonošenje proračuna i slično, morali bi biti raspisani novi izbori. I opet bi vjerojatno dobio IDS-ov gradonačelnik, a vijeće oporbena koalicija i onda sve nanovo. :-)

 5. novi napisao:

  Politika, hvala na informacijama. Onaj koji neće ili ne želi radit naći će tisuću i jedan razlog za ne činjenje. Rekli bi naši stariji ne znam i ne mogu najbolje prođu.
  Samo ukratko nabrojat ću najvažnije: Gradsko vijeće – donosi odluke i druge opće akte, donosi proračun, te polugodišnji i godišnji izvještaj o proračunu, donosi opći akt o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja nekretninama i drugom imovinom u vlasništvu Grada, osniva javne ustavnove, trgovačka društva, donosi smjernice razvoja, nadzire ukupno materijalno i financijsko poslovanje grada.
  Vijećnik ima pravo i dužnost sudjelovati u radu vijeća, predlagati vijeću donošenje odluka, podnositi amadmane, izjašnjavati o pitanjima koji su na dnevnom redu i postavljati pitanja gradonačelniku.
  Ne znam što bi učenici mogli naučiti osim kako se politički uhljebiti jer je to jedini primjer koji nam daju naši vijećnici.

  1. tomcub napisao:

   Iz zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi:
    
   Članak 71.
   Ukupno materijalno i financijsko poslovanje općine, grada i županije nadzire njihovo predstavničko tijelo.
    
   Članak 72.
   Ministarstvo financija, odnosno drugo zakonom određeno tijelo, nadzire zakonitost materijalnog i financijskog poslovanja jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave.
    
   Kako to izgleda u praksi, vijeće od izvršne vlasti dobiva financijske dokumente, npr. izvješće o izvršenju proračuna i usvaja ili ne to izvješće, nekoliko puta se desilo da pazinsko vijeće nije prihvatilo izvješće,
   vijeće nema mehanizme kontrole financijskih izvješća (papir sve trpi), to je posao državne revizije.

 6. lolcina napisao:

  Zloba i neupućenost gradskih grintavih pacijenata besposličara je ono ča i grad i državu koči, kvari entuzijazam i omalovažava dobar rad i namjere ovih rijetkih kvalitetnih ljudi poput Čubrića. Tomo, samo ti dalje delaj svoje delo, pušti breke neka laju. Ki god misli da je bolji ili da zna bolje – lokalni izbori su brzo, predložite, kandidirajte se. Kamo sreće da imamo toliko puno boljih čak i od Čubrića. A do tada, Čubriću je mesto siguro. Baren ča se mene tiče, ali i puno drugih koje znan.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.