Dvoranu i prostorno i vlasnički približiti školi

go306249.JPGProjekt buduće sportske dvorane u Pazinu bio je jedina tema jučerašnje presice pazinskog HDZ-a, s glavnim naglaskom na nezadovoljstvo njenom planiranom lokacijom i statusom. Imala bi služiti ponajprije za nastavu tjelesnog odgoja za učenike Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, a zatim i za gradske sportske programe.

Pazinski su HDZ-ovci, najprije naglasivši da jednodušno smatraju da je takva dvorana Pazinu prijeko potrebna, izrazili nezadovoljstvo što je gradska vlast, umjesto da novu dvoranu planira uz samu školu, odabrala lokaciju iza Spomen doma, koja je udaljena dvjestotinjak metara. Učenici će do nje morati hodati, po svakakvom vremenu, što će stvarati gubitak vremena u nastavi i biti vrlo nepraktično. K tome, ako dvorana ima status gradske, znači da ju Grad mora sam financirati, pa se oni zalažu da bude školsko-gradska, čime bi Istarska županija kao osnivač Gimnazije dobila neke obveze, a s takvim bi statusom bilo više šansi dobiti i neke državne novce. Štoviše, kako veli predsjednik pazinskog HDZ-a Stjepan Gabrić, ako bi gradska vlast uvažila ove dvije njihove sugestije, pazinski hadezeovci bi se založili »po svojoj stranačkoj vertikali da se taj objekt čim više financira iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta« jer je nedvojbeno da gradski proračun ovaj projekt, prema zadnjim procjenama težak 21 milijun kuna, sam ne može iznijeti. Viktor Lakoseljac je dodao da bi se u ovo vrijeme krize, pogotovo kad je o ovako velikim projektima riječ, trebalo angažirati čim manje gradskih sredstava, a čim više pomoći sa strane.

Gabrić veli da pazinski HDZ »ima informacije« da se s ovakvim konceptom gradnje dvorane ne slažu ni Županija ni Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile te da, također po »njihovim informacijama«, razlog što Grad nije uspio kupiti parcelu za dvoranu uz samu školu nije u vlasniku, već u »pregovaračima« koji se s njim nisu uspjeli dogovoriti. Također, Gabriću je sumnjivo da projektiranje dvorane košta, kako je navedeno u prijedlogu gradskog proračuna, oko milijun kuna, kada je projekt za dvoranu sličnih dimenzija i osobina u Žminju koštao samo 260.000 kuna, i to s PDV-om.

Na novinarski upit zašto sve ovo nisu iznijeli na sjednici Gradskog vijeća, koja je održana nekoliko dana prije ove presice, pazinski HDZ-ovci odgovaraju da su o tome diskutirali kad se donosio GUP i kad se govorilo o lokaciji dvorane, što na ovoj sjednici nije bila tema, a navikli su da se njihovi istupi na vijeću uglavnom ne uvažavaju. Zamoljeni da pojasne znači li najava njihove podrške traženju državnog financiranja gradnje pazinske dvorane ako se njihove sugestije uvaže također da će ona izostati ako se to ne dogodi, Gabrić odgovara: »Bojimo se da je sve to oko dvorane samo predizborno obećanje. Mi smo, kad smo došli u Gradsko vijeće, obećali svaku pomoć, primjerice jako smo se angažirali oko obnove dvorane Spomen doma i uvjereni smo da je sufinanciranje Ministarstva kulture rezultat i našeg angažmana. Ako koncept dvorane ostane ovakav, nismo sigurni da ima logike da Ministarstvo ima sluha za jedan ovakav objekt«.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.