Dvostruko više grožđa nego lani

Ranko AnđeliniI u središnjoj Istri berba grožđa je u punom jeku. Posjetili smo jednog od većih vinogradara i vinara Pazinštine Ranka Anđelinija, čiji se vinogradi rasprostiru na visoravni između Velanova Brijega, Lindara i Gračišća, da bismo ga upitali kakvi su ovogodišnji prinosi.

“Ovogodišnja je berba kvantitativno drastično bolja od lanjske pa očekujemo dvostruko bolje prinose, negdje oko 150 tona grožđa. Prošla je godina bila katastrofalna, a ova maksimalna”, kaže Anđelini, čiji su vinogradi s najvišom točkom na 470 metara nadmorske visine jedni od najviših u Istri. “Dugotrajna kiša i loše vrijeme uvjetovali su nejednoličnu cvatnju vinove loze što je utjecalo da šećeri budu nešto niži (kreću se od 15,5 do 18 jedinica), međutim kiseline su u granicama normale za ovo područje, oko sedam grama kiselina po litri, što je dobro, jer obično kad su šećeri niži, onda su i kiseline izraženije”, objašnjava Anđelini.

Berbu su počeli prije dva tjedna, a trajat će još toliko. Prvi su na red došli čokoti chardonnaya, zatim malvazije, a za kraj će brati merlot i cabernet sauvignon. Ovisno o vremenskim prilikama, što duže će pričekati s branjem crnog grožđa da bi se povećali šećeri i ekstrakti te tako dobila punija i bolje strukturirana vina. Kao dugogodišnji kooperant Istravina, većinu će grožđa utržiti kod njih, a manji dio preraditi u vlastitoj režiji.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

9 komentara na “Dvostruko više grožđa nego lani”

 1. vino napisao:

  ma ćemo pit…mmmm

 2. dionis napisao:

  ajde neka konačno bijela zemlja da zlato i postavi stvari na svoje mjesto tj. vrati ih u prirodni položaj. Sad ili nikad. Kuraja vinari središnje Istre! Puno sreće i pameti!

 3. Galjardo napisao:

  Do sada je, doduše, već uspijevalo Benvenutiju i Matijašiću doć do zlata. I ja mislim da je već polako red na Anđelinija, Putignu, Krulčića, Visintina, Bažona Baćca i kompaniju… Na crvenoj je zemlji kažu, ove godine katastrofa. Daaaj, sad ili nikad!
  Doduše, analitičari i ocjenjivači su već navikli na okus crvene zemlje, pa ovaj naš bijelozmaljski “terroire” nalaze čudnim. Ali sjeće li se itko beskrajno optimistički svježe Malvazije “Perun” 2004 (ako me pamćenje služi) kojoj je za jedan bod izmaklo zlato? Ili pićanskih vina koju godinu nakon toga? To nisu bila vina, to je bila rapsodija! U zelenom. Ma kakav Kozlović, Matošević i ostala crvenozemaljska bratja. Eoni….. Slaže li se uopće netko samnom ili san forši izgubljeni lokalbijelozemaljskopatriotski propali slučaj?

  1. pionir napisao:

   škužaj ma meni je najboje bilo ono belo ča san prekčera pi (ako me pamćenje služi). To je bila rapsodija!

  2. ja napisao:

   haha, ovo mi se sviđa…lokalbijelozemaljskopatriotski haha :))

 4. Galjardo napisao:

  Pozabi san Juradu negdje oko 2003, sorry.

 5. dionis napisao:

  2002

 6. cool napisao:

  29 slova! a ja mislio da je najuža riječ u naša jezika “narodnooslobodilačka”.
  Ako dodamo još prefiks “ultra” dobijemo 34 slova! Može li ko bolje?

 7. aha napisao:

  Za sve ultralokalnobijelozemaljskopatriotski orijentirane kao da je izmišljena ova najnovija emisija Vinoteke na: http://www.smarttv.com.hr/ koja se odigrava u Pićnu i Pazinu.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.