Eko akcija 7. studenog

Video: Rigo u akciji

Danas je započeo glavni dio akcije čišćenja divljeg deponija na Rijavcu u vodopadu bujice Brestovac u sklopu projekta “Dolina mlinova” kojeg provodi Turistička zajednica središnje Istre, a cilj mu je uređenje doline Pazinčice u atraktivno područje za šetnje i ostale oblike rekreacije.
Ovaj dio akcije provode radnici Hortikulturnog obrta Rigo, koji uz pomoć mehanizacije sa centralnog dijela deponija izvlače smeće koje se tu nekontrolirano i daleko od očiju javnosti odlagalo godinama. Projekt je financijski pomogla Zaklada za razvoj civilnog društva istarske županije sa 30 000 kn. Iako je tražena (i odobrena) potpora trebala biti gotovo dvostruko veća, te je uz akciju čišćenja trebalo u suradnji s pazinskim društvom Naša djeca organizirati čitavu seriju radionica kojima bi se na djecu i na roditelje proširila svijest o potrebi pravilnog zbrinjavanja otpada i o posebnoj ekološkoj osjetljivosti područja uz Pazinčicu, taj je dio projekta zbog opće recesije koja je dotakla i Zakladu na koncu izostavljen i ostavljen za budućnost.

Radovi HO Rigo su planirani u trajanju od tri dana, ali postoji mogućnost da će zbog velike količine otpada morati potrajati i dulje. Nakon završetka ove faze organizirati će se još jedna eko akcija i to u subotu 07. studenog kada će se uz pomoć Speleološkog društva Istra iz Pazina i Hortikulturnog obrta Rigo pokušati od vodom raznešenog smeća osloboditi i donji dio kanjona bujice Brestovac, sve do utoka u Pazinčicu. Dio troškova te akcije pokrit će Odjel za komunalni sustav Grada Pazina na čemu im unaprijed zahvaljujemo.

Za taj dio akcije biti će nam neophodan veći broj volontera, pa ovom prilikom još jednom pozivamo sve gradske udruge i pojedince kojima je stalo do čiste Pazinčice da nam se priključe.

[youtube l8XEYads65o]

mojpotok.blog.hr

12 komentara na “Eko akcija 7. studenog”

 1. Zasto napisao:

  Zašto ste popustili pritisku i maknuli vijest s Barkuna da nam je Gradonačelnik kažnjen?

  1. aravnic napisao:

   Vijest nismo maknuli zbog pritiska nego zbog toga što sumnjamo u istinitost podataka sa Barkuna. Ondje piše da je Gracijano Turčinović načelnik Svetog Petra u Šumi a nije. Poslali smo Barkunu pitanje vezano za točnost informacija ali nam nisu odgovorili, stoga ne možemo objaviti neprovjereni članak.

   Tko želi pročitati članak može kliknuti ovdje.

   Urednik

 2. Zasto napisao:

  U tom slučaju sve pohvale. Inače, ista je greška bila objavljena na nekom službenom webu s rezultatima izbora odmah nakon održanih izbora. Očito greška potječe od tuda.

 3. svaka napisao:

  svaka čast, ali koliko košta jedan dan rada obrta rigo? koliko radnika radi toga dana (vjerujem jedan dan prije se radilo, jedan sad, a pretpostavljam da je jedan radnik iz tog obrta-sam vlasnik obrta), ne kužim zašto, unatoč drugim troškovima pretpostavljam koji ulaze, ne bi ta svota bila dovoljna? Molim objašnjenje.

  1. brale napisao:

   Očito puno manje nego dan rada komunalnog poduzeća.

  2. RadenkoS napisao:

   Sve ovisi o tome koliko bude smeća i koliko budu trajali radovi i koliko će se volontera odazvati akciji. Ako bi Rigo ovaj dio uspio riješit u tri dana i kad bi na akciju 07.11. došlo recimo 30 -40 ljudi, te ako bi se toga dana sve završilo (teško je to sad procjenit), vjerojatno bi ostalo nešto šoldi. Ali o tom potom. Prilikom pisanja projekta rukovodili smo se procjenama koje su postojale od prije, a koje su govorile da bi sanacija ovog deponija mogla koštati do 80 000 kn. U nekom županijskom elaboratu (naći ćete ga negdje na internetu) cifra je procijenjena na nešto manji iznos, ali još uvijek preko 50 000 kn. Ako mi to riješimo za manje od 30 bit će super.

 4. zamisli napisao:

  a da onih 6 miljuna (koje i onako nemamo) uložimo umjesto u trg – u potok? Ča bi se sve rivalo napravit? Probajte zamislit.

  1. Galjardo napisao:

   :-)

  2. tomcub napisao:

   devastira bi se potok

   1. galjardo napisao:

    zašto? pa ne moramo koristiti “režimske” arhitekte i sve zabetonirat!

 5. Mae napisao:

  ke pravi je naš Rigo!

 6. RadenkoS napisao:

  Akcija se odgađa za neko buduće sušno razdoblje.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.