Eko akcija Bačanova jama 03.10.2009.

SplitBacanova jama uopće nije jama već vodopad koji se nalazi na povremenom potoku Brestovac koji teče dolinom Brestovica, prolazi uz naselje Rijavac, pa se ulijeva se u Pazinčicu neposredno prije Babenvira.
U Bačanovu “jamu” je godinama bacan svakojaki otpad, sve dok obilne kiše 2002. nisu velik dio smeća raznijele čitavom dolinom Pazinčice, do Pazinske jame.
Tada je i Rijavac konačno uključen u sustav organizirane odvožnje otpada i opremljen kontejnerima, te se malo – pomalo zaboravilo na tu lošu naviku. Ali, smeće je ostalo. Prošlogodišnje su nas poplave ponovno potsjetile da se smeće neće pokupiti samo, i da ga ima dovoljno da nas još slijedećih pedesetak godina svako toliko potsjeti da su svi naši napori da se dolina Pazinčice nizvodno uredi uzaludni, ako se Bacanova jama ne počisti.

Stoga je Turistička zajednica središnje Istre, u sklopu projekta Dolina mlinova kandidirala čišćenje ovog deponija na više adresa i osigurala do sada financijsku podršku Zaklade za razvoj civilnog društva Istarske županije i Grada Pazina.

Glavninu će posla oko čišćenja Bačanove jame odraditi radnici i mehanizacija Hortikulturnog obrta “Rigo” iz Pazina, a problem transporta smeća koje je razasuto kanjonom ublažiti će transportna dizalica Speleološkog društva “Istra” iz Pazina.

Kako bi se što više posla uspjelo napraviti prije jesenjskih kiša, pozivamo i sve volontere da se priključe našoj akciji. Njihov će zadatak biti slijedeći: probiti se suhim koritom potoka Brestovac od mjesta gdje potok prolazi ispod ceste za Loke pa sve do Bačanove jame, te na obližnju njivu izvući otpad iz korita. Manji otpad ukrcati u vreće. Kada dospijemo suhim koritom potoka u kanjon, otpad ćemo odlagati na mjesto koje odrede speleolozi, odakle će se transportnom dizalicom “dizati” na Rijavac.

KADA, KADA, KADA, KADA?
Subota, 03.10.2009.
okupljanje u 8:30 Na Trgu slobode (kafe poli Belića)
ručak: oko 15:00 na još neutvrđenoj lokaciji

3 komentara na “Eko akcija Bačanova jama 03.10.2009.”

 1. RadenkoS napisao:

  Hvala IPazinu i Klubu mladih Pazin na ekspresnom odazivu i na širenju informacije putem web-a i Facebooka.
  Dodatna napomena 1. Ciklame su zakonom zaštićene
  Dodatna napomena 2. Poželjno je imati rukavice

 2. RadenkoS napisao:

  Još 46 slika onoga ča nas čeka u kanjonu možete vidjeti na http://www.fotke.hr/p-788-mojpotok.aspx

 3. RadenkoS napisao:

  A kako je prošla akcija čitajte na http://mojpotok.blog.hr/

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.