Eko akcija Bačanova jama (Rijavac)

subota, 30.10. u 10:00

Bit će to još jedna velika akcija u dolini Pazinčice, iako su zalaganjem pazinskih udruga u posljednjih 13 godina skoro svi najveći deponiji već sanirani.

Ostao je samo deponij Bačanova jama u istoimenom vodopadu, uz put od Rijavca prema Dibovljaku i Grdoselu.

Na tom su mjestu još unatrag 5-6 godina stanovnici odlagali svakojaki kućni i metalni otpad, misleći da se radi o jami, a zapravo je riječ o atraktivnom vodopadu.

Danas se smeće više tu ne baca jer je i taj dio Pazina uključen u sustav organizirane odvožnje otpada, ali je veliki dio otpada ostao. Vodene bujice koje jedan do dva puta godišnje, u doba obilnih oborina dospijevaju iz pravca Brestovice, malo po malo otkrivaju stare naslage smeća i raznose ga po donjem dijelu doline Pazinčice, sve do Pazinske jame i tako remete sva nastojanja da se dolina potoka održava urednom.

U kanjonu Bačanove jame su u posljednje dvije godine više puta organizirane akcije čišćenja, na kojima je očišćen najveći dio kanjona i izvučeno preko 25 tona smeća (8 karoserija, 10 veš mašina, 8 štednjaka, 5 automobilskih motora, razni alati, dijelovi bačava, automobilske gume raznih veličina, tepisi itd.). Sada će se prići i čišćenju samog vodopada. Ukoliko odaziv na akciju bude dobar urediti će se i puteljak do podnožja vodopada kako bi ljubitelji prirode mogli koristiti ovaj atraktivan dio prirode za šetnje.

Akciju organizira Turistička zajednica središnje Istre u sklopu projekta Dolina mlinova (III, pretposlijednja faza), kojeg su financijski podržali Ministarstvo turizma RH i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije.

Okupljanje na vodopadu Bačanova jama u subotu 30.10.2010. u 10:00 sati.

Kako do Bačanove jame? Od mosta Sv. Jožefa asfaltom se penjemo do Rijavca. Kod kuće Rijavac br. 6 desno se odvaja put uzbrdo, kojim se može pješke, a ako idemo autom treba doći do raskršća u Rijavcu i tu skrenuti oštro desno iza kuća po bijelom putu. Nakon 300 m preko puta teče potočić – i tu smo.

Pogledajte i kartu na slici.

Pridružite se!

Radenko Sloković
091 750 41 25

10 komentara na “Eko akcija Bačanova jama (Rijavac)”

 1. akcijareakcija napisao:

  baš me zanima da li će doć neki od stanara s rijavca koji su te tone smeća tamo i bacili… čisto sumnjam

  1. julio napisao:

   Samo da ti dan na znanje. Nisu samo rijavcani hitali tamo skovace. Dali bi te iznenadilo da ti recen da su te skovace dosle vise od drugih mjesta, nego od strane Rijavca.Ja se domislin (kao otrok) da san vidija vise puta ljude koje nisan pozna, kako su hitali u jamu velike stvari. Ja san u toj jami bija forsi vise nego bilo ki drugi a ljude koje san ja vidija da hitaju skovace, nisu bili rijavcani, a rijavcane poznan do zadnjega. Ako su oni najblize Bacanovoj jami ne znaci da su je oni i napunili Skovacama.
   Ne mojte mi ca zamirit.

   1. akcijareakcija napisao:

    ok da nisu samo oni hitali smeće, ali svejedno ni bilo nikega s rijavca na akciji.

 2. RadenkoS napisao:

  Još jednom hvala svima koji su se odazvali. Odlična akcija.

 3. zagor napisao:

  Akcija je bila super. Svi su dali sve od sebe i uopće ni bitno ki je hita smeće jer je zadnje hićeno pred 20 godina. Izneneđuje me da nije bilo frižideri Obodin. Izgleda da su ti “Titovi” frižideri pred 20 godina još bili u funkciji. Karoserije od auta su toliko glnjile da su se raspadale pri pokušaju dizanja i svo smeće je izvučeno iz kupa, a ne pokupljeno ča je dosta otežavalo stvar. Sve u svemu super akcija.

 4. planiranakcijareakcija napisao:

  Drugi put minimalno tjedan dana unaprijed slati obavijesti pa se možda tko i pojavi. Nitko si ne može od danas do sutra planirati slobodno vrijeme. Ljudi preko šetimane delaju (neki i za vikend) pa kad se nadje slobodno vrijeme onda si delaju oko kuće i stvari za sebe a možda bi rado i pomogli da znaju unaprijed da će se akcija desit..

  lipi pozdrav

  1. RadenkoS napisao:

   Slijedeće nedjelje u 10 na istom mjestu.

 5. akcijareakcija napisao:

  “pa kad se nadje slobodno vrijeme onda si delaju oko kuće i stvari za sebe” – to je i problem da smeće oko svoje kuće ne gledaju kao da ga čiste za sebe i kao da delaju za sebe.

 6. gargamel napisao:

  kacijareakcija – ne filozofiraj i ne svadjaj ljude bespotrebno…

 7. akcijareakcija napisao:

  ok. imaš pravo.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.