Eko dan u osnovnoj školi prerastao u eko tjedan

Eko dan u osnovnoj školi prerastao u eko tjedanNa sastanku eko odbora, održanom 5. ožujka u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu prezentirane su aktivnosti koje je škola provela u okviru projekta u godini kada škola utvrđuje status eko škole.

Uz nastavnike uključene u projekt sastanku su se odazvali predstavnici kumova : Boris Šajina iz HEP –a i Martina Zaharija iz Hrvatskih šuma, Anton Finderle, predstavnik Grada Pazina, Anamarija Pifar i Nevija Srdoč iz vijeća roditelja i Nensi Mofardin i Viktorija Knapić iz redova učenika.

Školska koordinatorica projekta Hana Gržinić je među brojnim aktivnostima izdvojila da je u rujnu realiziran projekt „Pješačenjem do zdravlja“ gdje su učenici posjetili Brgudac i planinarili na Korita. Školsko dvorište obogaćeno je s još tri sadnice murve kojima su učenici nadjenuli imena Jožić, Pepica i Fuma. Učenici drugog razreda posjetili su u Svetom Petru u Šumi Konjički klub „Soko“ .

– U listopadu smo od roditelja dobili 25 plastičnih posuda i sadnica, a u cilju edukacije o prezagađenosti Zemlje djeca su pogledala crtić „Wallee“, rekla je Gržinić.

Uslijedili su dani zahvalnosti za plodove zemlje i dani kruha, a u prosicu su sudjelovali u humanitarnoj akciji za Nikolinu Gržević i Buzećana Davda Krušvara.

Božićni sajam učenika obilježila je izrada aranžmana od učenika. Škola je napravila informatički iskorak ulaskom u tzv. linking sustav gdje se je škola povezala s eko školama iz cijelog svijeta.
S projektom anketiranja građana Pazina oko korištenja Pazinske jame i prezentacijom su učenici nastupili na županijskom kvizu „Lijepa Naša“ na kojem su osvojili četvrto mjesto. Nakon toga, sudjelovali su na Danima meda, a na sastanku je podijeljen i bilten nastao na prošlogodišnjem eko danu.

Kod planova i programa za ovu je godinu planirano proširenje eko dana na eko tjedan koji bi se sastojao od šest tematskih dana – dana zdrave prehrane, edukacije, prikupljanja boca, niske potrošnje, pješačenja i eko fotografije. Prva će se tri dana održati u periodu od 6. do 8. travnja.

Na slici: Hana Gržinić iznosi planove eko odbora za ovu školsku godinu (snimio: A. Finderle)

Pazin.hr

16 komentara na “Eko dan u osnovnoj školi prerastao u eko tjedan”

 1. f napisao:

  Lijepa ideja i za uključivanje u aktivnosti spašavanja planete, ali mi se čini da je škola propustila priliku da posjeti (pre)obližnju okolicu tvornice kamene vune i razgovorom o utjecaju prljave industrije na perspektive života u ovim krajevima… možda s učenicima tamošnjih škola, kad se je već “škola povezala s eko školama iz cijelog svijeta”. Zašto čekati da formaldehid stigne do Pazina i do njihovih pluća!?

  1. Majo napisao:

   A ča je to formaldehid?

 2. ucenik napisao:

  kadasmo u razredu imali program ekologije govorili su nam kakobimo trebali dolaziti u skolu s npr. bicilkama, romobilom, koturaljkama i sl. i ja sam kao i neki samnom pito gdje bi mo mi stavljali bicikle da ih neko ne uzme voditelj/ica je rekla da ce to predlozit ravnatelju(mjesto gdje mozemo ostavljati bicikle. Na sljedecoj je radionici voditelj/ica rekla da ravnatelj kaze “Ko bi u skolu dolazio s biciklama. Ko je to vidio”(nije zvucalo ovako ali tako nekako)
  Pa sta to je odgovor?

  1. ucitel napisao:

   odličan 5,i ja bi s biciklom

  2. ucenik napisao:

   ja zelim s biciklom u skolu

   1. mala napisao:

    Hana, kupi mi auto bicikl i romobil

 3. f napisao:

  Majo,
  Formaldehide je kemijski spoj formule H2CO, zabranjen u proizvodnji kamene vune u Njemackoj a time vjerovatno u cijeloj EU. U Kanadi se u svim kucama morala skinuti inzolacija s formaldehidom. U Istri, nadomak Pazinu, slobodno se ispušta u zrak.

  1. aaa napisao:

   dali je zabranjen samo u njemackoj ili u cjeloj europi? velika je to razlika..

 4. Majo napisao:

  Eko želimo biti kao Kanađani morat ćemo skinuti zrak u Istri nadomak Pazina

 5. lolipop napisao:

  a gdje su kante za odvojeno skupljanje otpada,zdrava hrana ??pa to su osnove ,opća kultura…čemu se uče djeca u ovoj školi…????pitam se

  1. nebuloza napisao:

   eko škola bez odvajanja otpada ?
   nebuloza

 6. fijubriju napisao:

  a zašto ne bi napravili vrt..kao druge škole…da djeca jedu kvalitetno povrće

 7. eko napisao:

  Kad će konačno uvesti kvalitetnu hranu u pazinsku osnovnu školu?
  Nemojte reći da je normalno da djeca za marendu dobiju 2 hrenovke ,majonezu,ajvar,bijeli kruh?
  Ili griz i slanac?
  Ili jogurt i krofnu?
  Panin s mortadelom?
  Misli li tko na zdravlje i razvoj djece?
  Dajte im barem izbor.
  Sve više ljudi se hrani zdravo,vegetarijanci su ili vegani.-
  Omogućite djeci zdravlje!!

  1. aha napisao:

   to ča je neki vegetarijanac ili vegan, ne znači da se hrani zdravo

   1. ahahahahahaahha napisao:

    aha
    ubijmo prasicu ,storimo kobasice,pak smo zdraviji od biljojeda.
    hmhm

 8. mamamiama napisao:

  Hrana u školi je nezdrava,jako.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.