Eksplozije odjekuju Pazinom, mještani u strahu

MiniranjeSredištem Pazina po cijele dane odjekuju eksplozije jer se minama, naime, čisti teren za izgradnju novog trgovačkog centra. Stanarima se život pretvorio u pravi pakao, a kuće stradale. I, tipično hrvatski, nikom ništa. Pazinci u središtu svoga grada bude se sa strahom. ‘Prvo miniranje bilo je 17. kolovoza. Te pribadače smo stavili kako se miniralo, a svaki put jače su se pokazale pukotine’, objasnio nam je Ivan Ladavac, obližnji stanar. A onda je broj pribadača počeo rasti, što znači da je pukotina sve veća. Unutrašnjost kuće ne izgleda ništa bolje.

Izvoditelji miniranja tvrde da je sve u granicama normale te da su neke kuće i prije imale pukotine. ‘Miniranje nije opasno, radimo po projektu, miniranje i kuće su sve snimljene, imamo foto-elaborate. Sve pukotine koje su bile prije miniranja pa nakon miniranja se lako utvrde da li su nove ili stare’, rekao je Ivica Plantak, voditelj miniranja.

Ogorčeni stanari sumnjaju da će ikada ovdje osvanuti trgovački centar. Međutim za Grad je to čist posao. ‘Materijal koji se tu minira i uzima vozi se tu na drugu stranu grada, na taj naš gradski deponij, na La kotu. Tako da to ne stoji’, objasnio je Daniel Maurović, pročelnik Odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje.

Iako staklo kojim se testira jačina potresa, stoji čitavo preko pukotina, stanari tome ne vjeruju. Pazinci se tako stresu pet puta dnevno. Sigurno će im trebati još pribadača jer će miniranje trajati do studenog ove godine, javlja Dnevnik.hr.

http://www.barkun.hr/index.php/2009090828474/PAZIN/Eksplozije-odjekuju-Pazinom-mjestani-u-strahu.html

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/eksplozije-odjekuju-pazinom-mjestani-u-strahu.html

5 komentara na “Eksplozije odjekuju Pazinom, mještani u strahu”

 1. tomcub napisao:

  ma molim vas koji naslov, ko da je počeo rat

 2. olejdnad napisao:

  Ja sam u prvi mah pomislio da je prvi april… :-)))

 3. putnik napisao:

  hvala vam ča ste nam napravili još jednu pazinsku jamu. Baš se lipo uklapa. Neznan čigova je ideja rušenje pol grada radi shopping centra,a mista je posvuda. Dobrodošli u Pazin, grad uzaludnih projekata, U KOJEM SE UGODNO ŽIVI

 4. deno napisao:

  …mislim da bi trebalo na teren pozvat nekog kompetentnog da izmjeri vibracije koje uslijed toga nastaju, jer to sigurno premašuje dozvoljene granice.
  I da… da ne zaboravimo Pazin je nad jamom koja se proteže skoro pa cijelom dužinom grada, što još više doprinosi vibracijama nastalih uslijed miniranja.
  U starogradskoj jezgri većina kuća,i stanova izgrađena je od kamena, koji su povezani zemljom a ne betonom…

  1. retro napisao:

   mislim da jama prolazi onuda negdje di je kamenolom i di miniraju (granica između crvene i bijele zemlje), a kad kuće propadnu ćemo imat dvije jame

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.