Ekstremna toplina: U Pazinu nije bilo tako toplo još od prve polovice srpnja

Usprkos nešto oblačnijem vremenu uz pokoju kap kiše, rekordna toplina za rujan ovih dana bilježi se diljem Istre. Značajno temperaturno odstupanje, iako u manjoj mjeri prisutno je i u ostatku Hrvatske.

U Istri najizraženije temperaturno odstupanje
Gledajući cijelu Hrvatsku, na istarskom području prisutno je najizraženije temperaturno odstupanje. Prema službenim podacima DHMZ-a, posljednjih dana prosječna dnevna temperatura zraka u Pazinu porasla je na ekstremne vrijednosti. Na priloženom grafu možemo dobro uočiti kako ovako visoke temperature nismo mjerili još prve dekade srpnja!

Takvo stanje možemo ponajviše zavaliti visokim noćnim temperaturama zraka, a da su noći neuobičajeno tople primijetilo je i više naših korisnika na službenoj facebook stranici.

Treba reći kako prosječna temperatura zraka u Pazinu u rujnu (1961.-2015.) iznosi “samo” 16,1°C, dok se ovih dana popela na gotovo 25°C! Spomenuta vrijednost značajno je viša i od prosječne srpanjske temperature koja iznosi 21,0°C.

U Dalmaciji vrućine manje izražene
Zahvaljujući nestabilnijem vremenu, u Dalmaciji temperaturno odstupanje nije tako izraženo, no itekako možemo govoriti o ekstremnoj topliji pošto je odstupanje gotovo dostiglo prosjek uvećan za 2 standardne devijacije (crvena linija na grafu).

Prema podacima DHMZ-a, jučer je u čak 14 gradova u zemlji temperatura posla iznad 30°C. Najtoplije je pritom bilo u Zadru uz 31,4°C.

Na vidiku promjena vremena
Prema najnovijim izlazima prognostičkih modela, druga polovica mjeseca ipak nam donosi promjenjivije vrijeme uz postupan pad temperatura zraka na prosječne vrijednosti koje valja očekivati u ovom dijelu godine. Do dugoročne tekstualne prognoze, detaljnije informacije možete potražiti na Istramet GFS-u.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.