Elementarna nepogoda za Buzet i Cerovlje

cerovlje1.jpgU olujnoj, na udare orkanskoj buri koja je početkom tjedna zahvatila sjever Istre, prema dosadašnjim dojavama, stradali su maslinici na području Buzeta i Cerovlja. – S drugih područja Istre za sada nema dojava o štetama na poljoprivrednim kulturama, izjavio je pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović, koji je danas s gradonačelnikom Buzeta Sinišom Žulićem obišao stradale maslinike.

– Razmjeri šteta za mene su pravo iznenađenje. Imao sam prilike vidjeti štete od pijavica na obali, u Rovinji, Poreču, no ovdje se radi o vrlo širokom području Istre zahvaćenom olujom, rekao je Antolović.

Resorni županijski odjel, izjavio je Antolović, u koordinaciji je s gradonačelnicima i načelnicima područja zahvaćenih orkanskom burom da se izvrše procjene šteta i ocijeni ima li elemenata za proglašenje elementarne nepogode, ukoliko su štete veće od 20 posto proračunskih prihoda.

– Prema informacijama, na području općine Cerovlje zadovoljen je ovaj zakonski uvjet, a prema ovom što sam vidio, vjerojatno i na Buzeštini. Povjerenstva će dati zahtjev Županiji za proglašenje elementarne nepogode i ići će se u detaljnu procjenu svih šteta na terenu, rekao je Antolović. Istaknuo je također da će Županija u skladu s mogućnostima proračunskih rezervi dati podršku poljoprivrednicima, a to će učiniti i jedinice lokalne samouprave. No ta su sredstva skromna i štete se ne mogu pokriti bez pomoći državnog proračuna, odnosno eventualnih sredstava EU-fondova, namijenjenih za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda.

Gradonačelnik Žulić potvrdio je da je u tijeku izrada grube procjene šteta na svim gospodarskim, poljoprivrednim i javnim objektima. Resorni županijski pročelnik i buzetski gradonačelnik obišli su nekoliko poljoprivrednih punktova koji su pretrpjeli velike štete.

Orkanska bura ostavila je prepoznatljiv trag i u masliniku kod Svetog Kirina, na terasastim površinama iznad akumulacijskog jezera Butoniga. Na 35 terasa u rasponu od 120 do 280 metara nadmorske visine, Vladimir Marušić ima 2.100 stabala na jednom cjelovitom kompleksu od oko osam hektara površine pa je riječ o najvećem masliniku buzetskog područja.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.