Elvis Berton izlaže u Malinskoj

U Galeriji sv. Nikole u Malinskoj otvorena je izložba „Crtež u prostoru“ pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona u organizaciji Turističke zajednice Općine Malinska – Dubašnica. Berton je izložio najnovije skulpture iz ciklusa „Mali čempresi“ izrađene od drva i metala, te rad „Stone Flowers“ kojeg čine dvije skulpture od metala i kamena.

Predstavljajući autora i njegove radove, povjesničarka umjetnosti Milena Žic istaknula je kako vrlo rado surađuje s istarskim likovnim umjetnicima, te da je ovo jedna od izložbi kojom je posebno oduševljena. „Elvis Berton predstavio se novatorskim oblicima svojih skulptura (objekata) u kojima nekom posebnom sistematičnošću, figuraciju mijenja drukčijom formom. Njegovi oblici potvrđuju veliku maštovitost i ne znače u potpunosti odbacivanje realnog motiva. On se obraća stvarnome. Cjelokupna suvremena umjetnost potiče nove stvarnosti te bi taj slogan i pristajao kao naslov njegovih izložaba. Mali čempresi mogu živjeti bilo gdje. Samo ne u ograničenom prostoru“, rekla je Milena Žic. Dodala je da je Berton umjetnik koji ima bogato iskustvo apstraktne umjetnosti, iako se zasigurno razvio u središtima oblikovne stvarnosti. „Postavljeno cvijeće, povješano u prirodnom ambijentu, otkriva i aktivnu prazninu koja izaziva zanimljivu predstavu. Skulpture u prirodi dopuštaju nam da doživimo oblike i pokrete kamena i željeza kao polazne točke. Autor sve svoje olakšice duguje neograničenim mogućnostima prirodnih materijala. Na trenutke se čini da smo ušli u knjigu o džungli i njen raščlanjen prostor, pun rupičastog kamenja, jakog i često u pokretu“, kazala je Žic.

Otvarajući izložbu, direktor Turističke zajednice općine Malinska – Dubašnica Nediljko Vučetić izrazio je zadovoljstvo što su na izložbi predstavljeni tako neobični i zanimljivi radovi te zahvalio autoru što je prihvatio poziv da izlaže u Malinskoj.

Izložba će se moći pogledati do 22. srpnja, svakodnevno od 18 – 23 sata.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na dvadeset i osam samostalnih i više od šezdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Beč, Halbenrain, Schärding (Austrija), New York (SAD), London (Velika Britanija), Czestochowa (Poljska), Doetinchem, Ulft (Nizozemska), Tourves, Six Fours les Plages (Francuska), Dunajska Streda (Slovačka) Koper, Piran (Slovenija). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.