Ermis Lafazanovski u Kući za pisce: „Dok pišem, ja se igram“

2Makedonski pisac Ermis Lafazanovski u srijedu se predstavio publici u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid. Kazao je kako je oduvijek htio biti romanopisac, ali svoj je književni rad započeo kratkim pričama ili kako ih je on nazvao – počecima romana. Ipak, njegova želja o tome da postane romanopisac ostvarila se te on danas iza sebe ima romane „Plemić“ (1997.), „Opisivač“ (2001.), „Roman o oružju“ (2003.), „Hrapeško“ (2006.), „Nedjelja“ (2009.), te roman „Istorija ljudi koji su umrli od straha“ (2013.). Od ovih romana na hrvatski preveden je samo roman „Hrapeško“ u kojem istoimeni junak putuje daleko od svog doma kako bi izučio zanat puhanja stakla. „Dok pišem, ja se igram i uživam. Jedva čekam saznati što će se desiti“, kazao je autor o svom radu.

S autorom je razgovarao Davor Šišović koji se dotakao teme o poznavanju makedonske književnosti u Hrvatskoj odnosno o poznavanju hrvatske književnosti u Makedoniji. Lafazanovski je ispričao kako se na Sveučilištu u Skopju proučava hrvatska književnost te da se o njoj puno razgovara. „Ima puno više toga što nas veže nego razdvaja. Razdvaja nas samo daljina“, zaključio je Lafazanovski.

U Pazinu autor radi na nekoliko novih „početaka romana“ odnosno kratkih priča, a spomenuo je da će se u njima naći i ponešto pazinskih iskustava.

Ermis Lafazanovski u Kući za pisce – Hiži od besid ostaje do kraja srpnja.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.