Ero u Pazinu

Folklorno društvo PazinFolklorno društvo Pazin sinoć je svojim sugrađanima priredilo dvosatni užitak u narodnim pjesmama i plesovima iz cijele Hrvatske. Pred prepunom dvoranom redali su se domaćini, te njihovi gosti KUD Vivodina i mješoviti pjevački zbor Roženice.

Koncert je započeo narodnim pjesmama “Da bi znalo” i “Ne zna Tone” koju je izvela vokalna skupina “Sopelice”: Katja Pernić, Marija Gržić, Dorjana Lampe, Valentina Vitas, Rebeka Pilat i Keti Aničić, koje čine novu, pjevačku sekciju Folklornog društva Pazin, pod vodstvom Marka Pernića. Srednja sekcija predstavila se plesovima Stara polka, Pritilica i Ballo de cusin uz glazbenu pratnju koju su činili Valentina Vitas na mihu, Dubravko Rabar i David Belac na harmonikama, Srećko Šavretić, Goran Farkaš i Marko Pernić na violinama, Dalibor Bertetić na klarinetu, te Davor Zović na bajsu. Dječja sekcija predstavila se mladim snagama: Jelenom Bratulić i Renatom Simićem na roženicama, plesovima Sette passi i Promjenom. Plesove Splita i okolice, Monfrinu i Kvadrilju, vidjeli smo uz glazbenu pratnju Željka Farkaša na mandolini, Dragana Cvitana na gitari, Dubravka Rabara na harmonici, te Marka Pernića na kontrabasu.

KUD Vivodina, osnovano 2003. godine u svom je prvom bloku pokazalo je običaj donošenja Božića u kuću i dolazak čestitara s prigodnim Božićnim pjesmama, te tako prezentiralo običaje svoga kraja, okolice Ozlja kraj Karlovca. U drugom su se bloku predstavili plesovima Milica, Rašpa, Šimi poljka, Tri koraka i Obična poljka uz glazbenu pratnju bisernice, harmonike, bugarije i kontrabasa. Voditelj KUDa zahvalio se domaćinima na pozivu, a publici obratio s par prigodnih riječi.

Ples Linđo jedan je od najpoznatijih Hrvatskih plesova, a potječe iz Dubrovačkog područja. 4 para plesača za čiju je koreografiju zaslužna Dorijana Šilić, na lijerici je maestralno pratio Goran Farkaš, mladi Pazinski multiinstrumentalist, koji je ove godine upisao studij muzikologije u Ljubljani, ali i dalje neprekidno sudjeluje u društvu.

Drugi gosti Pazinskih folkloraša bili su mješoviti pjevački zbor Roženice, pod vodstvom Ines Kovačić Drndić. Publici su se predstavili prigodnim Božićnim pjesmama Bijeli Božić, Dime Ninjo, I’m gonna sing i Joy to the world. Opuštenom i dobro pripremljenom izvedvom još su jednom dokazali titulu ponajboljih glasova Pazina i šire okolice.

Završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” folkloraši su ovoga puta izveli zajedno sa zborom Roženice, ali uz glazbenu pratnju mandoline, gitare, harmonike i kontrabasa, što je bila novost i plod tromjesečnog rada glazbene sekcije. Iako je ovaj ples 2006. godine bio izveden uz pratnju Limene glazbe Pazin i zbora Roženice, reakcija publike pokazala je da i ovo odlična kombinacije, te je bila i više nego dovoljna zahvala folklorašima za njihov trud u pripremi ovog plesa.

Kraj večeri obilježili su Noel Šuran i Ines Drašković odličnom izvedbom pjesme na tanko i debelo “Jene noći”, Vilma Mlekuš, Zlata Marinčić i Keti Aničić, uvježbane pod vodstvom Noela Šurana, pjesmom “Dobra ti veče”, te još jedna novost, gunjci: Srećko Šavretić, Goran Farkaš, Marko Pernić, Davor Zović, Dalibor Bertetić i Davor Zović dvjema pjesmama karakterističnima za sjeverni dio Istre.

Koreografiju za sve plesove postavila je Dorjana Šilić.

Folklorno društvo Pazin zahvaljuje se svim posjetiteljima na posjeti, te svim sponzorima na pomoći i podršci.

17 komentara na “Ero u Pazinu”

 1. erbaelorba napisao:

  odličan nastup, sve bolji i bolji, pun spomen dom, predivan događaj i predivna atmosfera…to je jedan od onih dana kada se Pazin voli, ali žalosno je ča se takve stvari više medijski ne ističu…zarazliku od nekh drugih pjevača koji prepjevavju Abbu..heheheheh

 2. viktor napisao:

  Postoji neki video od ovog događaja?

 3. sf napisao:

  poglejte našu Tonkicu ke cakana je, a kako tek pjeva..

 4. ja napisao:

  Malo se pobahatio taj folklor. Mogli su zvati u goste Limenu Glazbu Pazin da im odsvira taj Ero, kao što je glazba zvala njih. A izgleda da su zaboravili da nije bilo PL glazbe, nebi nikada dobili robu za Ero. Kad su dobili robu, sada se drže veliki.

  1. Gost napisao:

   Ja to nebi tako shvatio. Zajednička izvedba Era koju su izveli Limena glazba Pazin, Folklorno društvo Pazin i zbor Roženice bila je vrlo uspješan projekt . Ali, ne vidim razloga zašto folklor nebi sam plesao Ero, zbor ga sam pjevao, ili glazba svirala, ili u bilo kojoj kombinaciji. Prostora za zajedničku suradnju ovih udruga ima jako puno, i vjerujem da će suradnje biti i ubuduće, na opće zadovoljstvo građana koji su napunili dvoranu za koncert folklora, a napunit će je i večeras na koncertu limene glazbe.

  2. da napisao:

   I ovako su jedva svi stali na pozornicu. Di bi limena stalala? Ispred Spomen doma i svirala?

  3. sf napisao:

   Gospodine “ja” ekola javljam se i dajem ispravak, nadopunu ili kako već.
   Kao prvo prije dvije godine došlo je do dogovora između Limenjaka i folklora da bi bilo super da sve tri udruge (limena, folklor i zbor) naprave neki zajednički projekt.
   Dogovorilo se je da to bude ZAJEDNIČKI KONCERT i da se izvede Ero. Naravno dogovor se je prekršio i na kraju je ispalo da je to koncert limene glazbe, a kako su prekršili taj dogovor na tom istom koncertu društvu se nije dozvolilo da izvede niti minutu svog programa – ČAK SE NISMO JAKO NI RAZJADILI, a pokle koncerta smo si šli platit picu u rotondu aš smo bili lačni.
   Robu za ero nije kupila glazba već članovi svojim trudom, odricanjem i zalaganjem. Ako hitiš oko vidit ćeš da limenjaci dobivaju najviše sredstava iz proračuna iako folklor ima daleko veći broj članova pa nismo zavidni.
   Mislim da je veoma glupo prepucavat se i biti zavian na nečijem trudu i zalaganju.
   Večeras ću te poć vidik kako sviraš ako sviraš, a ti i dalje zavidi folkloru ako ti je to cilj.
   Lipi moj “JA” šaljen ti pozdrav i pozivam te da i ti postaneš član društva…
   SF.

 5. Ti napisao:

  Ja smatram da osoba koja nije upoznata sa cjelokupnom situacijiom ne bi trebala iznositi komentare takvog tipa. Ti bi “ja” najprije trebao razmisliti o razlozima, a onda iznositi svoje mišljenje, a ne srljati kao guska u maglu s komentarima koji ti nisu na mjestu, naime FD je robu dobio vlastitim trudom i zalaganjem, a na zahvaljujući limenoj glazbi! A istina je da se folklor i ima čime bahatiti!

 6. dejmon napisao:

  ma dajte… ne se sad tu prepucavat.. ja mislin da bi pazinjani trebali bit i te kako ponosi i na folklorno drustvo i na limenjake jer i jedni i drugi su ove godine uspjeli napravit spektakularne koncerte i napunit dvoranu spomen doma i bas su bili i jedni i drugi vise nego dobri!!! svaka cast svima!! :):):)

 7. ja napisao:

  ma ne prepucavamo se ne nego samo komentiramo da komentiramo, a zač da onaj t. ima više komenatara nego svi ostali skupa… nemože
  bravo,bravo,bravo svima

 8. ja napisao:

  Ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio svojim komentarom a čini mi se da jesam sudeći po ovakvim napadima. Komentari su pušteni da se komentira. Ovako: Ja to nisam izmislio. Jednostavno sam čuo i to što sam čuo malo mi je izgledalo nepravedno prema limenjacima. Ništa drugo. Nisam rekao da je glazba kupila robu nego Grad pazin na poticaj glazbe i njihovog koncerta. siguran sam da su pogurali tu odluku jer se zna kako je teško do novaca doći.
  Nije mi cilj nikoga blatiti, i ja sam umjetnik član jedne udruge i bilo bi nepristojno i od samoga mene da pristupim takvim stavom i ponašanjem. Možda sam se malo zanio (priznajem), molim uvrijeđene da mi oproste ali ništa loše nisam mislio nego sam samo komentirao stvari koje sam čuo od više ljudi. Na kraju krajeva, ja nemam nikakve koristi od nikoga, tako da mi nije cilj svađati se. Još jednom isprika i sretno vam bilo folkloraši.

 9. sf napisao:

  Nemaš beda, folklor se na nikega ne jadi niti se uvrijedi. Žao mi je što se netočne informacije šire među ljudima i onda pričaju stvari naokolo. Ja se i dalje radujem novim suradnjama između nas, roženica i limene glazbe.
  Lijep pozdrav svima i nadam se da će ljudi i dalje dolazit na koncerte u spomen-dom u takvom broju!

 10. mahatma napisao:

  Miroljubiva koegzistencija na pazinski način.Još jedan dobar primjer kako premalo mrvica može zavaditi golubove.

  1. luna napisao:

   Mahatma ,budi VELIKA DUŠA, i provaj pogledat širu sliku, iznad “premalo mrvica”. Ono ča se računa su konačni rezultati, a limenjaci i FD imaju rezultate kojima se mogu ponositi, a mi Pazinjani moremo bit sretni ča ih imamo. Svaka čast “dobroj duši” FD-a gđi sf (kao i njenim dečkima) koja svojim radom , ali i komentarima more bit primjer svima – ostati iznad sukoba , promovirati mir i biti kostruktivni! Svaka čast!
   btw: SRETAN BOŽIĆ SVIMA !

 11. sf napisao:

  mahatma imaš skroz krivo ma ne more nas niš zavadit. Ča se više tučemo to se više volimo. Nedamo se…
  SRETAN BOŽIĆ SVIMA.

 12. Martina napisao:

  Pozzz….:)super ste mi,nima do našega domaćega samo tako napred…živili domaći i se ča gre uz to,najboji ste:)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.