Erste banka: Dionice HT-a realno vrijede 400 kn

HTDionica T-Hrvatskog telekoma prema procjeni analitičara Erste banke vrijedi 400 kuna. Naime, nakon iscrpne analize telekomunikacijskog sektora u Ersteu su zaključili da je dionica T-HT-a, osobito nakon nedavne korekcije izuzetno atraktivna, tj. da se trenutačno prodaje uz povelik diskont.

Iako se konkurencija zaoštrava, ne očekuju da će T-HT izgubiti dominaciju na tržištu ni u fiksnoj, ali ni u mobilnoj telefoniji. Usto, 85 posto dionica ponuđenih na tržištu u rukama je domaćih investitora, što osigurava potporu cijeni dionice, ističe se u analizi.

Metode procjene
Vrijednost od 400 kuna po dionici temeljena je na DCF valuaciji te nakon uključenja isplaćene izvanredne dividende od 2,41 milijarde kuna te ubačenog rizika od razvoja situacije s vlasništvom nad DTK mrežom.

Kad je riječ o dominantnim telekomunikacijskim tvrtkama u jugoistočnoj Europi, T-HT ima najvišu neto maržu – 27 posto u 2008. godini, što govori o učinkovitosti kompanije, dok se trguje po cijeni 22 posto nižoj ako se radi o odnosu cijene i zarade.

Snaga T-HT-a, nabrajaju u analizi, jest što je lider na tržištu, posjeduje nacionalnu infrastrukturu i najveću distribucijsku mrežu u Hrvatskoj, jaku bilancu, nema državnih činovnika u tvrtki, dok niska penetracija broadbanda zapravo upućuje na mogućnost velika rasta.

Veliki priljevi novca omogućuju T-HT grupi da sudjeluje u privatizaciji telekomunikacijskih tvrtki jugoistočne Europe.
Slabosti su pak nesigurnost vlasništva nad telekomunikacijskom infrastrukturom, pad prihoda fiksne telefonije u korist mobilne, ali i sve jača konkurencija, pad udjela na mobilnim tržištu i usporavanje rasta prihoda, velik udio mobilnog prepaid dijela – 77 posto ukupne pretplatničke baze – niski prihodi i stopa rasta profita.

Sličnosti
Dominantne telekomunikacijske tvrtke u JI Europi u sličnoj su poziciji kao T-HT: lideri su kad je riječ o fiksnom i glasovnom tržištu, no prihodi padaju zbog zamjene fiksne mobilnom vezom, ali i zbog pada cijena. Priliku za rast stoga trebaju tražiti u jačanju mobilnog sektora, broadbandu, IT uslugama.

Večernji.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.