Etno skupina Veja na Ganz novom festivalu

veja_igoumenitsa_2012Ganz novi ganz ganz novi festival, odnosno festivalsko treće izdanje, nastavlja gradnju produkcijske, radioničke i prezentacijske platforme za mlade kazališne autore iz Hrvatske i Europe (uključujući plesne, glazbene, likovne i novomedijske). Glavni je program koncentiran na uže razdoblje od 9 dana, od 14. do 22. rujna 2013. za koje se vrijeme sadržaji odvijaju u Studentskom centru u Zagrebu. Etno skupina Veja održati će koncert u srijedu, u 21:30 sati, nakon švicarske predstave Imitacija života.

Ganz festival donosi 7 umjetničkih rezidencija, 7 novih kazališnih lica i 7 novih predstava, 4 radionice, 2 instalacije, filmski program 2 mlada video autora, istraživački umjetnički laboratorij, koncerte i noć punu performansa. Kao i prošlih godina prikazat će se i nekoliko repriza koje se nastavljaju na ideju da je staro dobro uvijek ganz novo i upravo je zato dio festivalskog programa.

Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenje iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 50-tak nastupa u Hrvatskoj, ali i u raznim europskim zemljama. Članovi Veje su: Goran Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark, Marijan Jelenić i Saša Farkaš.

Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu studentskih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu i publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove. Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.