Eugene Chadbourne i Noel Šuran na Grill Peace United-u

Za dobre stvari nije potrebno mnogo. Upravo je to sinoć dokazao još jedan Grill Peace United u Šikutima. Originalan i zanimljiv, na tako jednostavan i privlačan način. Prisjetila sam se svog prvog posjeta Šikutima, prije pet godina, kada sam se podjednako dobro zabavila. Kamena istarska kuća, miris sela, razigrani pas, mini pozornica, publika u dvorištu i osebujan glazbenik, amerikanac Eugene Chadbourne.

Od kud amerikanac u Šikutima ? Chadbourne je u sklopu svoje europske turneje, posjetio i Hrvatsku. Nakon nastupa na Audio Art Festivalu u Puli, na poziv prijatelja, također umjetnika, Henrija Marića iz Puntere, došao je i na Grill Peace United. Bilo je to i za njega nesvakidašnje iskustvo, koje ga je oduševilo i kako sam, kroz smijeh, kaže „Turistička zajednica trebala bi mi platiti za promociju Hrvatske u Americi. Svima govorim o njezinim ljepotama i kako ju trebaju posjetiti“.

Što se, pak, njegovog nastupa tiče, Eugene Chadbourne eklektičan je i nekonvencionalan umjetnik, neuobičajena pojava na području eksperimentalne glazbe. Kako navode kritičari, on je jedinstven slučaj u povijesti glazbe time što je istovremeno avangardni skladatelj u klasičnom smislu, jazz improvizator, folk glazbenik i član rock benda. U svojoj je karijeri svirao s Dead Kennedysima, te surađivao s brojnim glazbenicima kao što su John Zorn, Fred Frith, Derek Bailey, Han Bennink, Carla Bley Band, Jimmy Carl Black, Camper Van Beethoven i mnogi drugi. Radio je, također, kao novinar jednog dnevnog lista, pisao je kritike za Allmusic, bio je radijski voditelj, te glazbeni inovator.

U Šikutima se, jučer, mogla pogledati i izložba „Genetski crteži“, mlađahnog Noela Šurana iz Lindara. „Genetski crteži nastali su križanjem ovaca različitih fenotipskih osobina, boje kože. Križanjem ovnova određenih fenotipskih karakteristika s ovcama drugih feneotipskih oznaka dobivam u filiarnim generacijama, crteže kakve želim. Iako je uzorak artificijelan, sačinjen je od normalnih živih stanica, čime postaje primjerom nečega, što je istovremeno potpuno prirodno, ali ne i oblikovano od strane prirode. Umjetnost i biologija.“, objašnjava Šuran. S njegovim su se radovima, kako kaže,  „ovce opet vratile na svoje mjesto – u štalu“ jer je izložbena galerija nekad bila upravo štala.

Ukratko, bilo je to još jedno uspješno izdanje Grill Peace United-a, koje je svakako vrijedno posjete. Dakle, sljedećeg puta svi pravac va Žminj, pa nakon Savičente, prva lijevo za Šikute (za one koji možda ne znaju).

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.