Europska noć muzeja u Pazinu

Danas je u Pazinskom Kaštelu održana konferencija za medije na kojoj je najavljena Europska Noć Muzeja, koja će se održati 19. svibnja 2012. Programe su predstavili Lidija Nikočević ravnateljica Etnografskog muzeja Istre / Museo Etnografico dell׳Istria, Mirjana Margetić, Denis Vizintin ravnatelj Muzeja grada Pazina.

Lidija Nikočević naglasila je kako je Europska Noć Muzeja kulturna manifestacija koja se diljem Europe održava od 2005. Osnovni cilj je mlađim korisnicima i obiteljima kulturnu baštinu učiniti što atraktivnijom i zanimljivijom, stoga potiču održavanje brojnih događanja. Ove godine u projektu sudjeluje 40 –tak europskih zemalja s preko 3000 muzeja i galerija. O važnosti projekta govori i činjenica da je ove godine pokrovitelj manifestacije krovna muzejska organizacija ICOM.

Etnografski muzej Istre program započinje radionicama oslikavanja tradicijskih igračaka, a čija je vještina izrade zaštićena kako nematerijalna kultura. Ivona Orlić održati će predavanje „Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre“ čime ujedno prikazuje znanstveno djelovanje kustosa muzeja. Mirjana Margetić najvila je koncert grupe Maer, Pula. Kantautor Valtner Milovan uz vrsne glazbenike iz Rijeke i Pule. Napomenula je kako program Europske Noći muzeja počinje u 18 sati, a traje do iza ponoći. Za sve posjetitelje ulaz je slobodan.

Denis Vizintin predstavio je program Muzeja grada Pazina, a uključuje predavanje arheologa Josipa Višnjića o „Najnovijim arheološkim nalazima iz dvorišta Pazinskog kaštela“, Ranka Šepić predstaviti će europski projekt Archeo.s, “ , Goran Farkaš Festival TradInEtno,“, a David Belas: Festival Sedam dana stvaranja.

Program za posjetitelje:
18.00 – 21.00 Radionice oslikavanja tradicijskih dječjih igračaka (leptirići na guranje, konjići, minijature namještaja i dr.). Prigodna prodaja.

19.00 – 20.30 Program MGP:
Predavanje Josip Višnjić „Najnoviji arheološki nalazi iz dvorišta Pazinskog kaštela“,
Ranka Šepić, Predstavljanje europskog projekta Archeo.s“
Goran Farkaš: „Predstavljanje Festivala TradInEtno“
David Belas: „Predstavljanje Festivala Sedam dana stvaranja“

21.30 – 22.30 Predavanje Ivone Orlić: Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre

22.30 Koncert: Maer, Pula

© iPazin.net portal 2001. - 2024.