Europski tjedan kretanja u Pazinu

pazinGrad Pazin pridružio se mnogim europskim i hrvatskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna kretanja. Ova će se godina obilježavati pod temom multimodalnosti, koju predstavlja slogan „Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.“, a odabran je s namjerom isticanja prednosti kombiniranog prijevoza te poticanja građana na razmišljanje o raspoloživim mogućnostima prijevoza i odabiru najpovoljnijeg.

Cilj je potaknuti građane na korištenje i kombiniranje više načina kretanja i putovanja na posao i u školu (pješačenje, biciklizam, javni prijevoz, uzimanje u automobil suputnika na zajedničkom pravcu…). Osim toga obilježavanjem Europskog tjedna kretanja želja nam je naglasiti važnost prihvaćanja zdravijih životnih navika poput kretanja i boravka u prirodi.

U Europski tjedan kretanja, koji će se obilježiti u Pazinu od 17.-22. rujna, uključilo se nekoliko pazinskih udruga i institucija koje će za građane održati niz aktivnosti. Ovim putem pozivamo građane na aktivno sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja.

Program Europskog tjedna kretanja u Pazinu

„Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.“

17.09.2015. ČET VRTAK
– 10:00 sati – na platou ispred Spomen doma u Pazinu
– u organizaciji Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije i Društva tjelesnih invalida Pazin, održati će se sportsko- rekreativne aktivnosti (bacanje obruča, viseća kuglana, loptica u žlici).

18.09.2015. PETAK
– od 9:00 do 13:00 sati – na Trgu slobode
– u organizaciji Autokluba Pazin, održati će se prometno preventivna akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ s ciljem edukacije i poučavanja djece prvih razreda osnovne škole za sigurnije kretanje u prometu.

18.09.2015. PETAK
– 10:00 sati – u Parku narodnog ustanka u Pazinu
– u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pazin, održati će se predavanje gospodina Zvonimira Blaževića o flori Parka narodnog ustanka, a nakon predavanja slijediti će pješačenje šetnicom „Lakota“ do „Kamena“.

18.09.2015. PETAK
– 10:30 sati – okupljanje učenika 2.a, 2.b i 2.c razreda, ispred Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Pazin
– u organizaciji učiteljica Tatjane Maligec, Livije Žufić i Gordane Hrvatin, učenici će pješačiti od škole peko Rijavca i Mosta „Vršić“ natrag do škole.

22.09.2015. UTORAK
– 10:00 sati – na platou ispred Spomen doma u Pazinu
– u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pazin, održati će se zajednička tjelovježba uz stručno vodstvo volonterke Klare Lakošeljac. Mjerenje krvnog tlaka (prije i nakon tjelovježbe) provoditi će se u suradnji s patronažnom službom Istarskih domova zdravlja – Ispostava Pazin.

iPazin.net

6 komentara na “Europski tjedan kretanja u Pazinu”

 1. suzij napisao:

  SRAMOTA!
  (ovo je da privučem pažnju na komentar)

  Poštovani pazinski Autoklube, Osnovna školo Pazin i ostale udruge i institucije uključene u ovu hvalevrijednu akciju,

  jutros sam prolazila centrom, na Trgu su bili klinci prvih-drugih razreda OŠ uključeni u ovu akciju. Divno i krasno.

  Ali iz zvučnika je treštao, rozgao i njištao, muzički zavijajuć hopa cupa šund. Nadam se da ste shvatili.

  Ne ulazeći u to tko što sluša, smatram neprihvatljivim da se takva muzika pušta na događanjima koja uključuju djecu, u koju su uključene odgojno-obrazovne institucije, odnosno na događanjima koja pretendiraju da budu edukativna.

  Argument da to djeca slušaju doma ne stoji, jer ne znate tko što sluša doma, a uostalom to što netko radi doma ne treba se ticati institucija i organizacija koje djecu trebaju podučavati.

  Ja sam se, naravno, otišla pobuniti, ali mi je osoba koja je očito imala veze s kombijem i razglasom dala do znanja da imaju jedino takvu muziku i da šta joj fali.
  Dotični gospodin, shvatila sam, iz više razloga nije bio adresa za žalbu pa sam otišla do jedne nastavnice.

  Smatram da je odgovornost organizatora takvih akcija da osobama koje su zadužene za puštanje glazbe daju smjernice kakva muzika nije primjerena i što se od njih očekuje.

  Što se mene tiče, svaki ću se put i svakoj prilici pobuniti na slične propuste, u nadi da će mi se ponekad još netko pridružiti.

  Suzana Jašić

 2. šušur napisao:

  Suzi 1, Rozga 0
  Suzi, kandidiraj se i napravi grad od ovog “grada” !

 3. Alisa u zemlji cudesa napisao:

  Sitnice na koje nitko ne obraća pažnju ali vrlo važne. Hvalevrijedna kritika, podržavam!

 4. u revijalnom tonu napisao:

  Nije bas direktno vezano, ali isto jedna stvar koja iritira: Jeste li primijetili da neovisno o mediju privatni/ drzavni tiskani/ elektronsti: Brdo /sportskih/ vijesti danas je: Ovaj presao u onaj klub za 36 mil. eura. Starom klubu placena odsteta od 7 mil. eura. Na golu je izvrsan golman iz Premier lige koji teži 9 milijuna eura. Mandžo prešao u klub1, najveći transfer u povijesti hrvata, 17 mil. eura, Modrić ovo, Rakitić ono.
  I tako je 50% sportskih vijesti? Pa čime se to truju djeca? Vijestima o dobrobiti kretanja i rekreacije i bavljenju sportom ili težini mahom nogometnih igrača? Ili kada su izlazile sličice kada je bilo svjetsko prvenstvo: Ime/ prezime igrača, koji klub, za koju zemlju igra i naravno “težina u milijunima EUR”. Dobro da nematerijalistički poučavamo djecu. Jel netko zna kome se buniti protiv toga?

 5. ZVON napisao:

  “IZABERI. PROMIJENI. KOMBINIRAJ.”
  (Ovo pišem da pridobijem vašu pažnju, pročitajte).
  U petak smo održali Radionicu namijenjenu starijim osobama, osobama s ograničenim sposobnostima kretanja i komuniciranja.
  Na radionici su sudjelovali korisnici Dnevnog boravka Crvenog Križa Pazin, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom – poludnevni boravak Pazin, predstavnica Udruge gluhonijemih. Najavljeni predstavnici Udruge DTI nisu nazočili, jer kako su mi prenijeli da predsjednik udruge nije mogao prisustvovati (?). Radionicu je vodio Zvonko, a support je dao Zdravko. Udruge su bile zastupljene voditeljima redovnih programa. U Parku smo održali prvi dio radionice. Pričali smo o korisnosti kretanja po zdravlje. Izvodili smo vježbe disanja. Disanje je neophodno za život. Nama i biljkama, koje su sada tu oko nas. Mi udahom koristimo kisik, a izdišemo ugljen dioksid. Biljke udahom koriste ugljen dioksid, a izdišu kisik. Međusobno si pomažemo. Čuvajmo biljni svijet, brinimo se za floru. Predstavnici udruga su dobili primjerak letka s fotkama i detaljima nekoliko značajnih stabala u gradu. To im je bilo za zadaću da narednih dana prošeću gradom i pronalaze ta stabla. Potom smo prošetali Šetnicom do parkinga kod Pilane Kamen-a. Tamo smo sjeli i poslušali temu o Kestenu-Kostanju. Njegovim nutritivnim vrijednostima i drugim detaljima. Na pragu je vrijeme pobiranja plodova i to im je bila tema za drugu domaću zadaću: Od divljih kestena izradite igračke-suvenire, sve što čega se domislite. Od pitomih kestena napravite slastice, jela, pronađite kuharice naših nona. Maštajte-osmišljavajte. Laganom šetnjom smo se vratili do Spomen doma. Malo smo pokisnuli, ali nije nam smetalo, bilo nam je lijepo. Družili smo se. ZDRAVKO je u više navrata, u pauzama dok smo se odmarali, recitirao svoje pjesme. U starom izričaju svojega kraja. On je kao dvadesetgodišnji mladić sa završenom gimnazijom u Pazinu napustio svoj rodni kraj. A bilo je to prije 50-tak godina.
  I sačuvao je onaj stari izričaj, koji mlade generacije danas ne poznaju. Izdao je i Pjesmaricu “UTAC JE POŠA NA PAŠU”. Znate li što to znači ? U prijevodu: OTAC JE UMRO, OTIŠAO JE NA ONAJ SVIJET. Pobrao je aplauze sudionika ovog druženja. ŽALOSNO je da nam se nisu pridružili građani, rođaci, susjedi, prijatelji. Izgleda da je nekima bilo zanimljivije sjediti kod Janeta, Pod kostanjima… SRAMOTNO je da organizatori – Grad Pazin – nisu rasporedili svoje delegate da sudjeluju na svim eventima povodom ovog Eu tjedna kretanja. Ili jesu, ali kod nas nije bio nitko tog profila. Nisu se s nama DRUŽILI niti predstavnici vlasti, političkih stranaka, gradski vijećnici. Bili smo sami, prepušteni sami sebi. Pojedinci sa otežanim kretanjem su gurali kolica prijatelja, na smjenu. Gdje su bili VOLONTERI CK, VOLONTERI drugih udruga ? Bili smo veseli i pozitivni. Družili smo se. Stojte nam dobro… Zvonimir

 6. šušur napisao:

  ah Zvonko,
  da ste nudili vina i pršuta, političari bi došli. Znate kako to gre.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.