Facebook je mrtav, živio Twitter!

TwitterPotencijalno najmoćniji komunikacijski alat pojavio se kao osvježenje od već pomalo napornih, dugih blogova i prezasićenih društvenih mreža kao što su MySpace i Facebook, a fanovi su Obama, Oprah, Ashton Kutcher…

Chelsey B. Sully Sullenberg postao je vijest nakon što je uspješno spustio avion u rijeku Hudson. Manje je poznato da je tu vijest prvI prenio (mikrobloger) Janis Krums koji se našao na licu mjesta, fotografirao avion u vodi, te fotografiju i kratak komentar postavio na Twitter.

– Avion je u rijeci Hudson. Vozim se na trajektu koji ide pokupiti putnike. Ludo – zapisao je, a poruku i fotografiju s Twittera prenijeli su svi portali i agencije diljem svijeta.

Twitter, novi, potencijalno najmoćniji komunikacijski alat u tri godine postojanja, skupio je više od 10 milijuna korisnika. Prije njega Facebook je postigao maksimalnu brzinu u širenju informacija i formiranju interesnih grupa, te ublažio efekt iscrpnog bloganja i omogućio konstruktivnu razmjenu web sadržaja, fotografija, filmića i tekstova. No, najvažnije od svega, Facebook je razvio naviku mikrobloganja, kratkog i konciznog odgovora na pitanje “Što radiš?“ u formi statusa.

Ključna razmjena statusa

Da će komunikacija putem statusa postati elementarni dio Facebooka vrlo su brzo shvatili Jack Dorsey, Biz Stone, koji je već bio pokrenuo Blogger.com, te Evan Williams, koji se u Twitter ekipu uključio nešto kasnije. Njih su trojica stvorili servis koji se temelji na razmjeni statusa. Koliko su precizno pogodili što ljude zanima govori činjenica da se za Twitter zanima internetski div Google, ali i Facebook koji je prije par mjeseci došao s konkretnom ponudom od 500 milijuna dolara što su twitterovci odbili. Shvaćajući da gubi bitku u “društvenim“ ratovima, Facebook se upustio u redizajn nakon kojeg funkcionalnošću i izgledom podsjeća na Twitter.

No možda Twitter ne bi postao toliko popularan da njegov golemi komunikacijski potencijal nisu prepoznali, a potom i iskoristili mediji.

CNN je tako napravio Twitter profil koji je u kratko vrijeme skupio stotine tisuća sljedbenika koji se upravo na Twitteru informiraju o izvanrednim, najnovijim vijestima. Doduše, poslije se pokazalo da vlasnik tog Twitter profila nije sam CNN, već domišljati Amerikanac koji im je profil kasnije prodao za još nepoznat iznos. Uz CNN, Twitter profil postao je najnormalnija pojava na svim news portalima (uključujući i portal Jutarnjeg lista), a smjeli korak dalje napravio je britanski Guardian koji je objavio da više neće izlaziti u klasičnom web izdanju, već na Twitteru. No, to je bila samo originalna prvotravanjska šala.

Ipak, Twitter je definitivno promijenio novinarstvo, barem ono zapadnih zemalja. Web aplikacije poput Twitter searcha, Twitterfalla i Monittera novinarima omogućuju da pojedini pojam ili osobu prate u “realnom vremenu” čitajući tisuće Twitter poruka koje u sebi sadrže traženi pojam. Upišete li u jedan od servisa pojam “Obama”, doslovce iz sekunde u sekundu moći ćete pratiti novosti, komentare i sve ostalo što se tiče američkog predsjednika.

Ipak, prijelomni trenutak u dosadašnjoj povijesti Twittera zbio se prošli tjedan kada je poznati glumac Ashton Kutcher izazvao CNN na dvoboj.


Kutcherova revolucija

Naime, Kutcher je primijetio da svojim dosjetkama, razgovorima sa ženom Demi Moore i komentarima, malo-pomalo dobiva tisuće sljedbenika, te da se brojka članova njegove mreže bliži milijunu, kao i CNN-ova. Predložio je da se natječu tko će prije, CNN ili on, doći do milijun članova. Ako pobijedi, Kutcher je obećao donirati 10 tisuća mrežica za komarce zemljama Trećeg svijeta za borbu protiv malarije.

Gostujući kod Larryja Kinga, izjavio je kako bi njegova pobjeda značila prekretnicu u odnosu medija i njihovih korisnika:

– Kada sam vidio da se približavam milijunu, kao i CNN, pomislio sam da je to vrlo bitno za poziciju medija u društvu. Donedavno, mainstream mediji držali su monopol nad informacijama, no ako jedna osoba može stvoriti društvenu mrežu veliku poput mreže CNN-a, to pokazuje da se mijenja tradicionalno poimanje novinarstva. Zbog kamera na mobitelima, zbog blogova, Facebooka i Twittera… postali smo sve. Građani su postali izvor vijesti, medij kojim ta vijest putuje i sama publika koja vijesti čita – zaključio je Kutcher.

Dvosmjerna komunikacija

Nekoliko dana kasnije Kutcher je pobijedio u dvoboju; u petak, pola sata prije CNN-a Kutcher je postao prvi mikrobloger na svijetu koji je premašio brojku od milijun sljedbenika.

Ono što mu je omogućilo pobjedu prije svega je dvosmjerna komunikacija. Iako zvuči zastrašujuće, odgovarati na stotine i stotine upita i komentara, Ashton na svom Twitter profilu (@aplusk) ne zanemaruje svoju, uvjetno rečeno, publiku, zbog čega ona iz dana u dan raste.

Nije Ashton, naravno, jedini poznati mikrobloger. Od pornoglumica i glazbenika, pa do popularnog Datea (Brent Spinner) iz Star Treka tisuće javnih osoba shvatile su moć Twittera. Dio njih, nažalost, grubo krši osnovna pravila ovakve, nimalo mainstream komunikacije s publikom – profile im ažuriraju plaćeni PR stručnjaci.

Pojavilo se i pitanje tko zapravo stoji iz profila Baracka Obame, koji je, stručnjaci su uvjereni, velikim dijelom pobijedio na predsjedničkim izborima upravo zbog toga što je prepoznao moć društvene mreže i servise kao logično “područje širenja borbe“. Prigovarali su mu što su njegove poruke na Twitteru previše informativne i političke, nimalo tople, ljudske, komunikativne. Upravo zato do sada najpopularniji predsjednik ima manje sljedbenika od glumca Kutchera.

Nove mrežice za komarce

Osim Obame, vjerojatno najpoznatija i najutjecajnija mikroblogerica postaje i Oprah Winfrey.

– Hej, ekipo s Twittera. Hvala na toploj dobrodošlici. Totalno 21. stoljeće – napisala je u svojoj prvoj twitter poruci.

Odmah je dobila odgovor od osobe za koju vjeruje da je “pravi“ Shaquille O’Neil, slavni košarkaš:

– Uključena su ti velika slova, Oprah – cinično je komentirao. No, to je nije demotiviralo. Iako je počela mikroblogati tek prije nekoliko dana, već ima oko 330.000 sljedbenika.

– Ashtone, računaj na mojih 20 tisuća mrežica za komarce – nedavno je napisala, a hoće li njezin profil biti popularan poput Ashtonova ovisi prije svega o razini otvorenosti u komunikaciji koju je voljna ostvariti sa svojom publikom.

Nakon PR stručnjaka i javnih osoba, inače sklonih svim vrstama eksponiranja, da u Twitteru ima nešto “zeleno i šuškavo“ shvatili su oni koji i inače imaju nos za web biznis – IT tvrtke.

Najspominjaniji slučaj je onaj tvrtke Dell koja je samo lani zaradila milijun dolara nudeći za svoje članove s Twittera posebne popuste i pogodnosti. Sličnim stopama krenula je i hrvatska Chipoteka koja zasad najvještije barata Twitterom nudeći posebne popuste i nagradne igre.

No, osnivači Twittera još uvijek muku muče s modelom zarade na Twitteru. Klasično web oglašavanje ne igra, pa se Twitter spominje u smislu tražilice, odnosno u kombinaciji s Googleom. Naime, pokazalo se da nisu točne glasine da je Google u pregovorima za otkup Twittera već da pregovaraju o razvijanju zajedničke internetske tražilice.

Reci to u dva i pol retka

Twitter (Twitter.com) je mikroblogerski alat koji omogućuje jednostavnu komunikaciju izmjenom poruka do 140 znakova (otuda mu i naziv, dolazi od riječi koja označava cvrkut mlade ptičice). Na svom profilu možete imati korisnike čije poruke pratite, te korisnike koji prate vaše poruke. Što su te dvije kategorije korisnika međusobno povezanije, to je komunikacija na Twitteru uspješnija i – zabavnija. Profile možete uređivati, a s članovima svoje mreže možete komunicirati i privatnim porukama. Također, web i mobile aplikacije omogućuju vam postavljanje fotografija uz poruku.

Još uvijek zaostajemo za svijetom

Mikroblogerski servis Twitter u Hrvatskoj je relativno nov. Domaća publika, tek navikla na Facebook, počinje se okretati i Twitteru, no za sada kod nas ima samo nekoliko tisuća korisnika, i to “power usera“ koji otkrivaju nove servise i web stranice te ih potom “pronose“ medijima.

Na domaćem webu vrlo su se brzo pojavile dvije inačice Twittera. Na adresi Pratime.com, te na Zrikka.com nalaze se dva servisa nalik Twitteru. Oni funkcioniraju identično kao Twitter, no za razliku od tog stranog servisa – lokalizirani su i prilagođeni regionalnim korisnicima.

Jutarnji.hr

Twitter

1 komentara na “Facebook je mrtav, živio Twitter!”

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.