Fantastičan početak Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu oduševio djecu i odrasle

savicenta_festival_2015U petak, 7. kolovoza, u 18 sati službeno je otvoren Srednjovjekovni festival koji se u Svetvinčentu održava od petka do nedjelje, 7. do 9. kolovoza 2015. godine.

Svečani mimohod sudionika Festivala, usprkos visokim temperaturama, okupio je velik broj domaćih i stranih posjetitelja. Neki su već višegodišnji, no puno je više bilo onih koji su po prvi put pogledali čarobne transformacije Svetvinčenta u mjesto iz srednjega vijeka.

Petak je bio tematski posvećen nešto više djeci te je stoga kao Obiteljski dan nudio bogatu paletu programa u kojima mogu uživati i odrasli i djeca. Dječicu je zaokupljivao svaki detalj, akcija ili prezentacija te svaki lik i sudionik ovog veličanstvenog spektakla u centru Istre.

Nakon svečanog uručivanja ključeva Svetvinčenta obitelji Grimani, počela su tri dana u duhu oživljavanja povijesti.

Brojne su udruge i društva koja sudjeluju u realizaciji ovog posebnog programa. Više od 200 sudionika čine vitezovi, dame i princeze, streličari, puškari te brojni drugi likovi spektakla u Svetvinčentu.

Još dva dana možete pogledati streličarske vještine i borbe raznim bodežima, zatim borbe i gađanja opsadnim spravama, srednjovjekovne sprave za mučenje, vještine baratanja  sjekirama i kopljima te programe koji koriste vatru i pirotehniku. Tu je i poseban Srednjovjekovni sajam te prikaz autentičnih starih zanata kao što je kovanje, stolarske vještine ite brojni drugi zanati. Imate i priliku da se ukrasite sa srednjovjekovnom frizurom na licu mjesta. Pogledajte školu povijesnog plesa i ulične zabavljače. Isprobajte vožnju srednjovjekovnim vrtuljkom i kmetski stolac. Već sinoć ste mogli vidjeti demonstracije rada 2 katapulta i 1 trebucheta, zatim inkvizicijsku spravu – “kotač istine”. Za glazbu i ples dugo u noć, nakon službenog programa, pobrinut će se sudionici srednjovjekovne zabave.

Prigodnu gastro ponudu u subotu pripremat će Lovačko društvo (LD) “Union” iz Pule koje će nuditi svoje specijalitete u Kaštelu. U nedjelju degustirajte lovački pjat LD “Jarebica” iz Svetvinčenta. U Kaštelu možete degustirati i vina “Grimani” iz podruma Matošević te pivo San Servolo.

Tijekom sva tri dana u kuli Kaštela pogledajte izložbu grafika slovenske umjetnice Tine Mohorović koja će ujedno i pokazati vještinu srednjovjekovnog bakroreza i graviranja.

U tijeku je Foto natječaj festivala te pozivamo sve posjetitelje da sudjeluju sa svojim radovima. Natječaj traje od 7. do 9. kolovoza 2015. godine, a mogu se prijavit svi koji žele pokazati svoja djela (fotografije) i čije fotografije udovoljavaju uvjetima koje možete potražiti na web stranici www.photo.svetvincenat.hr, u terminu od 18 sati u petak, 7. kolovoza, do najkasnije 24 sata u utorak, 11. kolovoza 2015. godine.

Za najbolju portretnu, noćnu i akcijsku fotografiju pripremljeni su prigodni poklon paketi te će biti objavljene na web i Facebook stranicama TZO Svetvinčenat.

Cijena dnevne ulaznice za Srednjevjekovni festival je 30 kuna, a za djecu do 12 godina ulaz je besplatan.

Još stignete pogledati program od subote i nedjelje:

Subota, 8. kolovoz – DAN VITEŠTVA

17,00  Viteški tabori otvaraju svoja vrata

18,00  Svečani mimohod kroz Svetvinčenat – prijem kod gospode Grimani u Kaštelu

18,15   Viteški turnir za zlatni kalež – Družba vitezova Zlatnog kaleža – Kaštel

18,45   Predstava udruge Ursus (SVK)- Žlinja

19,15   Viteški turnir – udruga Compagnia d’Arme Malleus (IT) – Žlinja

19,45   Nastup udruge Vitezi Belega Volka (SLO) – Žlinja

20,00   Nastup Plesnog studia Celtic Fantasy – irski tradicionalni step – Placa

20,10   Saltarello Do Pao – Srebrni zmaj – Placa

20,20  Program vatrenim oružjem (topovi i puške),  Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahyevi

Puškari, Vitezovi zelingradski i Compagnia d’Arme Malleus (IT) – Žlinja

20,30   Viteška predstava – udruga Kaštel – Placa

20,50  Noćni vatreni program Vitezova Zelingradskih – Žlinja

21,20   Noćni vatreni program – Ursus (SVK) – Žlinja

21,45  Nastup udruge Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto (IT)  – Žlinja

22,20   „Noćna opsada Kaštela” – pomoću katapulta, trebucheta i vatrenih kugli, vatrenih strijela i topova – sve udruge – Žlinja

23,00   Srednjovjekovni bal (Band Noreia (SLO) i Plesni studio Celtic Fantasy) – Placa

Nedjelja, 9. kolovoz – DAN LEGENDI

17,00  Viteški tabori otvaraju svoja vrata

18,00  Svečani mimohod dama, plemića, vitezova, streličara, konjanika kroz Svetvinčenat u Žlinju

18,15   Viteški turnir – udruga Compagnia d’Arme Malleus (IT) – Žlinja

18,30   Nastup udruge Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto (IT)  – Žlinja

19,00   Viteški konjički turnir – Žlinja

20,15   Program udruge Aureus Unicornis – Žlinja

20,30   Nastup udruge Vitezi Belega Volka (SLO) – Placa

20,45   Saltarello Do Pao – Srebrni zmaj – Žlinja

20,50   Streličarski show – Arcieri dell Griffone (IT) – egzekucija – Kaštel

21,15   Noćni vatreni program – Družba vitezova Zlatnog kaleža – Žlinja

21, 40  Noćni vatreni program Aureus Unicornis – Žlinja

22,00   Uprizorenje legende o Savičentskoj vještici  „VATRENA BAJKA” – Zlatni Kalež, Tahyevi puškari, Arcieri dell Griffone (IT)

22,30   Zatvaranje festivala

Udruge koje sudjeluju programu: Compagnia d’Arme Malleus (Palmanova, IT), Vitezovi zelingradski (Sveti Ivan Zelina, HR), udruga Ursus (Slovačka),  Arcieri dell Griffone (Chioggia, IT), udruga Vitezi Belega Volka (SLO), Povijesna udruga Kaštel Svetvinčenat, udruga Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto (Padova,IT), Dubovački streličari (Dubovac, HR), Teatar Oz (Rijeka), Band Noreia (Slovenija), Plesni studio Celtic Fantasy – irski tradicionalni step (Zagreb), Aureus Unicornis  (Zagreb), Udruga Istra Inspirit (HR), Zlatni Kalez (Donja Stubica), Tahyevi puskari (Donja Stubica), Srebrni zmaj (Zagreb), javljaju organizatori.

iPazin.net

5 komentara na “Fantastičan početak Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu oduševio djecu i odrasle”

 1. komunista napisao:

  Ajmo se mi tako slozit i tako u pazinu napravit dane Yugoslsvije. Ca van se para

 2. pazincica napisao:

  Da je ki sposoban dela svoje delo bi bili lipi dani Julesa Vernea. Svugdje po Istri su takvi festivali krgani a poli nas nis, neznamo iskoristit ca imamo i prodat to. Glej Pican i Motovun i Savicentu…samo usporedi ta sela i nas pa mi neki reče da ke problem u šoldima. Mi se para da je u ljudima

 3. kad smo bili nesvrstani napisao:

  Ne znam bas, ne bi uspjelo: Za onih 80000 ljudi u drzavnoj upravi/ lokalnoj samoupravi Jugoslavija nije ni prestala postojati-imaju je svaki dan na delu, i ne zele da prestane, a ovi drugi delaju pa nemaju vremena poc na to.. A sada malo ozbiljnije: Rekao bi da ovisi sve o sadrzaju, jer je puno glupljih ideja dalo dobre rezultate. Pitanje samo koliko se komercijalno to moze eksploatirati pa da bi se to isplatilo organizirati

 4. komunista napisao:

  Ja mislin za takove sadržaje osmišljavat da bi bija odličan Blagonić. O nima znanja u tin stvarima

 5. Anonimno napisao:

  I to je to…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.