FDP: 95 članova otplesalo 67 nastupa u 2014. godini

fdp_8_2014Na redovnoj skupštini Folklornog društva Pazin, održanoj u petak, 27. ožujka, predstavljeni su izvještaji o radu i najavljeni planovi za 2015. godinu. U pet sekcija društva djeluje 95 članova, koji su si za cilj ove godine zadali uvježbavanje novih koreografija, izradu novih nošnji i promociju istarske tradicije u Hrvatskoj i Europi.

Probe društva održavaju se utorkom i petkom, kada dvije dječje sekcije (onih od 4 do 7 godina, i onih od 8 do 13), odrasla sekcija, sviračka sekcija i pjevačka grupa “Veteranke” primaju i nove članove, u svojim prostorijama bivše vojarne u Pazinu.

Pazinski su folkloraši tako protekle godine, između ostalog, nastupili na Danima Julesa Vernea, TradInEtno festivalu, međunarodnom natjecanju zborova Chorus Inside Croatia, obje smotre folklora u Istri, organizirali su dva koncerta, te nastupali Viškovu, Zatonu Obrovačkom i Villi Santini u Italiji.

Mlada članica Društva, Laura Benčić, zajednički sa članovima KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana sudjelovala je na tridesetak raznih pjevačkih susreta, čime se suradnja ova dva društva dodatno učvrstila.

Ciljevi za 2015. godinu su uvježbavanje koreografije Hrvatskog Zagorja, na čemu se već počelo raditi, šivanje narodnih nošnji za tu koreografiju, kao i održavanje nošnji i instrumenata društva. Naglašene su organizacije gostovanja u Hrvatskoj i Europi, ovisno o mogućnostima i najavama folklornih festivala na kojima se dogovori nastup.

Pazinski folkloraši ove će godine rekonstruirati skubačiju, starinski skoro izumrli običaj pripreme madraca. Nastavak je to uspješnog projekta “Nedilja u 5 popolne” u kojem su se prikupljale informacije o takvim običajima i načinu života ljudi u Istri.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.