FDP: “Nedilja u 5 popolne”: Prve trke s tovari i prvi televizor – u Lindaru

fdp_2014_zeljeznickaOd Vinka Stihovića i Marije Zidarić može se jako puno naučiti u prošlosti Lindara i načinu na koji su njegovi stanovnici živjeli unatrag stotinjak godina. Utrke magaraca, popularne “trke s tovari” tako su započete upravo u Lindaru, a u tom se mjestu gledao i prvi televizor na području pazinštine.

U nedjelju, 9. studenog, nastavljen je projekt “Nedilja u 5 popolne” kojeg Folklorno društvo Pazin organizira već drugu godinu za redom, a koji za cilj ima prikupljanje i dokumentiranje starih običaja, pjesama i plesova iz područja bivše općine Pazin, predstavljanje istih javnosti, te u konačni rekonstrukcija nekih od njih. Projekt je prepoznala i podržala Istarska županija, na čemu im se pazinski folkloraši zahvaljuju.

Marija Zidarić ispračala je više o nekadašnjem životu u Lindaru, običajima i (pomalo zaboravljenoj) tradiciji, dok je Vinko Stihović više ispričao o postignućima Lindara i Lindaraca, od gospodarske sekcije lista Naši foji, preko bogatih obitelji i čak 8 gostiona, do lindarskih tamburaša.

Lindarci se osim tamburaške sekcije, koju su oni imali dok su sva okolna mjesta osnovala limene glazbe, sjećaju pjevanja na tanko i debelo, i to u razdoblju nakon drugog svjetskog rata pa skoro do danas. S ponosom se sjećaju da ih je Renato Pernić snimao za arhiv radio Pule.

Seoske fešte bile su, za to vrijeme, vrlo sadržajne. Lokalni svirači, Dante i Jušte, svirali su triještine u kulturnom domu, nedjeljom uvečer. “Makedonac”, poznati pazinski ugostitelj, iz Pazina je u Lindar nosio sladoled u kantama, a ni Ferenčićeva Passareta im nije bila stran pojam. Nakon većih zabava, često su bili organizirani “posamlji” – dodatna fešta sljedeći dan, samo za Lindarce.

Pučke su veselice imale i lošije strane. Redovite tučnjave između Lindaraca i Gračišćana nešto su što se skoro može okarakterizirati kao lindarski folklor. Najpoznatije takve tučnjave bile su za najveću lindarsku feštu – Mohorovu.

Škola u Lindaru, zatvorena 1965. godine, jedne je godine, s ponosom se sjećaju, brojala 44 učenika. Također su ponosni i na prvi televizor na Pazinštini koji je došao upravo u kuću Marije Zidarić, pa je njezin dnevni boravak bio boravak svih Lindaraca tokom nogometnih utakmica.

FDP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.