FDP: Šezdesetak nastupa u 2013. godini

fdp_2014_kastelFolklorno društvo Pazin održalo je u petak, 11. travnja, u svojim prostorijama u prostorima bivše vojarne, svoju redovnu skupštinu kojoj je prisustvovala većina članstva. Osim podnašanja izvještaja i predstavljanja planova, konstruktivnim se raspravama došlo do novih ideja iz područja očuvanja tradicijske baštine na kojemu društvo neumorno radi i na čemu će nastaviti raditi i dalje.

Pazinsko folklorno društvo ukupno broji 94 člana koji djeluju kroz dvije dječje i dvije odrasle sekcije, sekcije svirača i sekcije pjevačke skupine Veteranke. 22 nova člana upisana su 2013. godine. Tokom 2013. godine društvo je nastupilo na šezdesetak nastupa među koje spada i gostovanja u makedonskom Resenu.

Uz pomoć etnomuzikologa Darija Marušića i člana društva Gorana Farkaša postavio se ples “Štajeriš”, kojeg je Društvo uklopilo u svoj repertoar i prvi put predstavilo na Smotri folklora središnje i sjeverne Istre koja se 2013. godine održala u Sv. Lovreču.

Tokom godine radilo se na raznim suradnjama s folklornim i sličnim interesnim skupinama. Tako su odrađene zajedničke probe s KUD-om Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, pjevačkom skupinom “Ipaesani” iz Tara, te centrom za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) iz Pićna. U suradnji sa Etnografskim muzejem Istre, održavane su radionice baluna u pazinskom kaštelu (za prijavljene grupe), a tijekom mjeseca studenoga, održavane su i radionice u sklopu Dana otvorenih vrata agroturizama. Folklorno društvo Pazin postalo je član Saveza folklornih društava istarske županije (SAFOD) gdje ga predstavlja Goran Farkaš.

fdp_2014_zeljeznicka

Realiziran je i projekt „Nedilja u 5 popolne“, kojega je prepoznala i podržala Istarska Županija, tijekom kojeg su članovi Društva po okolnim naseljima organizirali sedam radionica kako bi mještanima prikazali pjesmu, ples i svirku na narodnim instrumentima, a istovremeno od starijih mještana više saznali o običajima, plesu, pjesmi i svirci iz života na selu u njihovoj mladosti.

Od Grada Pazina su na korištenje dobivene još dvije dodatne prostorije, ukupne površine 29 metara kvadratnih. Srušen je pregradni zid, postavljena su još jedna dodatna unutrašnja vrata (radi “toplinskog mosta“), spušten je strop, postavljene su zidna i stropna toplinska izolacija, te gipsane ploče. Na pod su postavljene hidro i toplinska izolacija i napravljen je cementni estrih. Na vrata i prozore su postavljene klupčice, te je prostorija osposobljena za održavanje sviračkih, pjevačkih i plesačkih proba.

fdp_2014_zeljeznicka_2

Ove će godine društvo nastaviti s projektom “Nedilja u 5 popolne” koji će pratiti viziju, ali u nešto izmijenjenom obliku, kako bi se došlo do starih zaboravljenih običaja, pjesama i plesova. Postaviti će se jedna nova koreografija iz sjevernog dijela Hrvatske, koja će obogatiti repertoar društva. Nastaviti će se s održavanjem proba dva puta tjedno, utorkom i petkom u 20 sati, kada se mogu javiti svi zainteresirani za priključenje radu društvu kroz bilo koju sekciju.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.