FDP: Uspješan nastavak projekta “Nedilja u 5 popolne”

fdpazin_3.jpgFolklorno društvo Pazin proteklih je vikenda vrlo zauzeto bilježenjem običaja kroz razgovor i radionice sa žiteljima Istarskih sela. Tako su prošle nedjelje u popodnevnim satima, kako i sam naziv projekta govori, bili u Batlugu, a nedjelju prije toga u Pagubicama.

Josip Matković Pepić bio je sugovornik Goranu Farkašu i Marku Perniću u Pagubicama. Kroz razgovor je otkrio da je cijeli svoj životni vijek radio na polju i nije zaboravio istaknuti kako mu se čini da je nekada život bio jednostavniji i da mu se čini da su ljudi bili nasmijaniji. Folkloraši su se najviše zanimali za pjesme, plesove i običaje, na što je Pepić odgovorio da Pagubice nikad nisu imale svog svirača već da su uvijek “kupovali” nekoga iz okolnih sela. Jedan od najpoznatijih takvih svirača bio je i Nadalin Bernobić koji je došao iz okolica Huma, a u Pagubicama je ostao nakon što je tamo, na jednoj od takvih seoskih zabava, upoznao svoju buduću ženu.

Domaćini iz Pagubica rado su se uključivali u razgovor, te nisu krili ponos na svoga sumještana koji je, iako u poodmaklim godinama, spremno zbijao šale i odgovarao šale iz publike. Članovi folklornog društva Pazin u nekoliko su navrata razgovor “prekinuli” svirkom i plesom, u što su uključili sve prisutne.

Sugovornik u Batlugu bio je osamdesettrogodišnji Rudo Grudić. On je u rođen u Batlugu, ali je, za razliku od Pepića, često odlazio u Žminj na sajam i u okolne rudnike boksita na posao. Ni oni nisu imali svojega svirača, pa su se snalazili na način da su pjevali. Kanta na tanko i debelo nešto je što se prenosilo generacijama, te je tako on kao vrlo mlad naučio pjevati. Posebno ga se dojmilo kada su Goran Farkaš i njegova baka, Marica Družetić, zapjevali na tanko i debelo upravo neke od pjesama koje su pjevali u selu kao mladi.

Ni u Batlugu nisu izostali pjesma i ples, ali je naglasak bio dan na gunjce, kako bi im pazinski folkloraši predstavili nešto iz svog repertoara. Posebno veseli da su se projektu odazvale sve generacije, pa su tako došli i neki koji su iz sela davno odselili, zajedno sa svojom djecom i unucima.

Projekt “Nedilja u 5 popolne” nastavlja se u Pićnu 24. ožujka. Više o projektu pročitajte ovdje, a galerije fotografija pogledajte na facebook stranici Folklornog društva Pazin.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.