Festival dokumentarnog rock filma „DORF“ u Pazinu

2U petak, 22. studenoga, u Društvenom centru „Veli Jože“, na području bivše vojarne, po prvi ćemo put u Pazinu ugostiti Udrugu ljubitelja filma iz Vinkovaca u sklopu „DORF On The Road“ turneje.

Zainteresirani mogu u 19 sati doći na predavanje novinara i spisatelja Velimira Grgića „Hrvatski gen“. O ovoj je temi Grgić 2011. objavio istoimenu knjigu koja govori o tri elementa eskapizma – konzumerizmu, poznatima i TV kulturi te novoj, radikalnoj seksualnoj revoluciji koji su obilježili hrvatsko društvo i kulturu u prvih deset godina novog milenija, prvog pravog nacionalnog uskakanja u globalni vlak neoliberalnih promjena.

Osim knjige „Hrvatski gen“ Grgić je objavio 10-ak knjiga (http://www.superknjizara.hr/?page=autor&idautor=5048), a pisao je i za „Playboy“, „Globus“, „Nacional“, „Klik“, „Homo Volans“, „Arkzin“, „21 stoljeće“, američki magazin „The Source“ i mnoge druge, a trenutno radi kao novinar portala Tportal.hr. Radio je i na televiziji, prije svega kao urednik i scenarist „Zuhra Showa“ (Nova TV), urednik i scenarist emisije „Metro Život“ (Nova TV) te autor video-kolumne „Pop Uskok“ u glazbenoj emisiji „Ružiona“ (HTV 2). Uza sve, surađuje s brojnim filmskim festivalima, kao izbornik i član žirija u zemlji i inozemstvu; bio je i umjetnički direktor festivala „Subversive Film“ i „promotor“ talijanskog festivala „Far East Film“ za područje bivše Jugoslavije, a djeluje i kao savjetnik festivala „Fantastic“ Zagreb.
Nakon predavanja, u 20 sati, slijedi prikazivanje dokumentarnih filmova o glazbi: „Punčke“, „The Cinkuši“ i „Satan Panonski“.

Film „Punčke“ zanimljiv je polusatni film o jedinom vinkovačkom ženskom (i to još) indie rock bandu. Kratka vinjeta o životu i sceni, promatrano očima novih generacija, koje tek zauzimaju svoj prostor. „The Cinkuši“ polusatna je priča Ljiljane Šišmanović (s engleskim titlovima) o snimanju spota ovog etno punk benda koja dovoljno duboko zadire u njihovu povijest i prilika da upoznate mladog Petricu Kerempuha koji je slušao Ramonese. Irci su imali Poguese, Pariz je imao Mano Negra, a mi se iskreno nadamo da će Cinkuši imati još dovoljno nabrijanih koncerata i gemišta da nastave ovim kreativnim tempom.

Posljednji film večeri je jedini film snimljen za života Satana Panonskog, ujedno diplomski rad Milorada Milinkovića i uzbudljivo svjedočanstvo nastupa u Beogradu – pratimo nastup u SKC, pa gostovanje kod kultnog Fleke na Radiju B92, razgovor u stanu i sve završava nikad prikazanim kadrovima iz bolnice Popovača. Obzirom da je original nedostupan, pogledajte digitaliziranu VHS kopiju, premijerno prikazanu 2011. na DORF-u u Rijeci.

Festival dokumentarnog rock filma „DORF“ inače ima tri selekcije – regionalnu i međunarodnu konkurenciju i filmove izvan konkurencije. Osim projekcija, festival ima bogat popratni program – izložbe slika, fotografije, plakate, stripove, nakit, promocije knjiga, radionice sviranja usne harmonike, koncerte, DJ nastupe…

Gostovanja s programom – DORF ON THE ROAD – u ukupno 54 grada (Osijek, Pula, Split, Bjelovar, Slavonski Brod, Čakovec, Dubrovnik, Zadar..) i 4 zemlje (Slovenija, Makedonija, Srbija, BiH) imala su brojnu posjećenost i zanimanje za ovu vrstu dokumentarne filmske umjetnosti je postalo sve veće.

Film iz filmske radionice DORF 2008. “Tri boje revolucije”, u režiji Silvija Mirošničenka i produkciji VTV-a, imao je festivalski život i potvrdio da postoji veliko zanimanje mladih ljudi za filmsku umjetnost.
Također, izdvaja se i uspješno proveden projekt „Crossovers“, financiran sredstvima Europske unije, Prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, kojeg je udruga provela od 15. ožujka 2011. do 14. ožujka 2012. u suradnji s partnerom “Festival evropskog filma“ Palić, odnosno „Otvoreni univerzitet“ Subotica.

Trenutno sudjeluju u provedbi projekta „Fresh Danube Films“, financiranog sredstvima European Cultural Foundation, s partnerima festivalima iz Srbije i Austrije (http://eng.cinemacity.org/freshdanubefilms/) te projekta „Film it Loud“, financiranog iz IPA pretpristupnih fondova Prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, s partnerom „Cinema City“ iz Novog Sada.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.