Festival palačinki ove subote u Pazinu

Festivala-palacinki-03Dana 2. prosinca s početkom u 11 sati održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Festivala palačinki koji se po prvi puta održava u Pazinu u sklopu obilježavanja blagdana Svetog Nikole. Program su predstavili organizatori: Ranka Šepić – savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu, Darko Tumpić – ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pazin i Iva Jekić – voditeljica LAG-a Središnja Istra. Festival će se održati povodom sv. Nikole, 6. prosinca 2014. na prostoru hola Spomen doma u Pazinu, u vremenu od 10 do 20 sati.

Grad Pazin u sklopu tradicionalne manifestacije „Veseli Prosinac“ ove godine organizira „Festival palačinki“ kojim započinje bogat prosinački program u Pazinu. Na festivalu će se pripremati različiti tipovi palačinki, različitih oblika, okusa i kombinacija s različitim namazima s naglaskom, iako ne isključivo, na namaze i okuse iz Istre. U stvaranju palačinki korist će se u najvećoj mogućoj mjeri domaći proizvodi – proizvodi lokalnih proizvođača i OPG-ova, međutim neće izostati ni palačinke sa raznim čokoladnim i drugim namazima i punjenjima.

Pazinska palačinka:
U velikoj kuhinji će glavni gost chef Robert Perić, nositelj prestižne Europske titule Maestro choccolatier, sa svojim timom spravljati najrazličitije palačinke: slane, slatke, pečene na tavi i u peći, frigane, torte od palačinki i razne „dječje palačinke“.
Chef Robert Perić osmislio je i zanimljiv recept za posebnu „Pazinsku palačinku“ koristeći namirnice iz ruralne Istre. Prezentacija Pazinske palačinke održat će se u 12.00 sati.

Inače, Chef Perić je vrsni kuhar i slastičar ali i inovator u kuhinji sa svojim čokolatinima s nadjevom od istarskog terana, kremama od tartufa i čokolade i pralinama s istarskim maslinovim uljem. Ulazi u literaturu kao prvi istarski kuhar koji vrhunske domaće sirovine koristi u službi vrhunskog slastičarstva a u talijanskom institutu “Boscolo Etoile” usavršio je tehnike izrade skulptura od čokolade, šećera i leda.

Lokalni proizvođači:
Uz njega će Chef Igor Ciceran sa svojim timom također pripremati različite palačinke, među kojima i pripremu „bjanko“ palačinki za štandove lokalnih proizvođača koji će potom palačinke puniti vlastitim, domaćim proizvodima. Na festivalu će se na prodajnim štandovima predstaviti OPG-ovi i proizvođači tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda iz Istre, tako da će posjetitelji imati priliku kušati palačinke punjene domaćim lokalnim proizvodima, ali i kupiti domaće namirnice za palačinke iz ruku lokalnih proizvođača.

Predstavljanje ugostitelja:
Kuhinja će imati i poseban punkt na kojemu će se sa svojim palačinkama predstaviti lokalni ugostitelji pa će tako pazinska La Marenda pripremati wafle, pizzeria Pepperone tortille, Hotel Lovac i Miro tartufi palačinke punjene namazom od tartufa, a agroturizam Stara Štala predstavit će se sa vlastitom tradicionalnom recepturom za slatke i slane palačinke.

Čitav će program, osobito predstavljanje kulinarskog dijela, voditi Dražen Turina Šajeta.

Cjelodnevni kulinarski program festivala pratit će zabavni program: glazbeni nastupi, animacija, igre i natjecanja za djecu i odrasle i kino program u velikoj dvorani.

Kino program:
Pazinsko kino će u 11.00 sati prikazati animirani film „Saving Santa“ a u 19.00 sati igrani film – komediju „Chef“. Ulaz na kino predstave je besplatan.

Glazbena zakuska:
U 16.00 sati će u holu nastupiti dječja vokalna skupina iz radionice „Pjevajmo zajedno“ u organizaciji udruge Vocalistra“ iz Pazina bod vodstvom Marice Ursić, uz pratnju na gitari Petra Goloba.
Glazbena zakuska kulinarskom programu bit će nastup dua Stand by koji započinje u 17.00 sati.

Slatka zabava za najmlađe:
Poseban program pripremamo za najmlađe za koje Društvo Naša djeca Pazin organizira cjelodnevnu zabavu, igre i animaciju.
U 17 sati u velikoj dvorani Spomen doma započinje predstava „Palačinka mog života“ gradskog kazališta lutaka iz Rijeke nakon koje, u 18.00 sati, u hol spomen doma dolazi predstava „Avanture svetog Nikole“ u izvedbi dječjeg kazališta Šareni svijet. Ulaz na predstave je besplatan.

Festival palačinki u Pazinu zamišljen je kao mjesto na kojemu će se promovirati „sve na jednom mjestu“ od lokalnih proizvoda za palačinke, kao jedne od najčešćih slastica u svakom kućanstvu ali i ugostiteljskom objektu. Time želimo potaknuti stanovništvo ali i ugostitelje na korištenje domaćih, lokalnih namirnica u pripremanju obroka „široke potrošnje“ kao što su to palačinke. Ujedno, povodom svetog Nikole koji je zaštitnik grada Pazina želimo djeci ponuditi jedinstveni događaj uz omiljeni desert.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.