Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat postaje punoljetan

Novo izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se po osamnaesti put, od 20. do 23. srpnja, u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri. Kroz četiri dana i deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, koji redom predstavljaju i slave različitost, autentičnost i kreativnost plesnih suvremenih tokova i izraza, Festival u Svetvinčentu proslavit će svoj 18. rođendan!

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta. Četiri plesne izvedbe u sklopu ovogodišnjeg programa dio su platforme Aerowaves. Plesni program bit će, kao i svake godine, izveden na atraktivnim lokacijama ovog živopisnog istarskog gradića – u impozantnom kaštelu Grimani, najvećoj građevini i simbolu samog Svetvinčenta; na trgu – popularno zvanoj Placi autentičnog renesansnog izgleda te u gradskoj loži s otvorenim trijemom i arkadama.

Pored izvedbenog programa, tijekom festivala će biti održana i radionica Izvori snage pod vodstvom međunarodno priznate umjetnice Laure Aris Alvarez, španjolske koreografkinje, plesačice i plesne pedagoginje. Radionica će se održati od 21. do 23. srpnja od 10 do 14 sati, a namijenjena je profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem, dok je broj mjesta ograničen. Laura Aris Alvarez posljednjih 15 godina vodi radionice suvremenog plesa diljem svijeta. Deset godina (1999.-2008.) plesala je u priznatoj svjetskoj plesnoj kompaniji Ultima Vez belgijskog umjetnika Wima Vandekeybusaa, a prije toga bila je članica španjolske plesne kompanije Lanònima Imperial i povezana s umjetničkim kolektivom General Elèctrica. Uz pedagoški rad stvara i izvodi vlastite predstave, koreografira predstave za druge kompanije i surađuje s brojnim umjetnicima.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Sanvinčenat od 2000. godine naovamo ugostio je više od 200 radova mnogobrojnih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom koja je tijekom godina proširena i na projekt Mediteranskog plesnog centra, te svakako postao nezaobilazan dio kulturne ponude županije i čitave države.

Ovaj Festival je jedinstvena kulturna manifestacija u organizaciji Zagrebačkog plesnog ansambla, koja već osamnaest godine djeluje kao privremeno sjecište i platforma plesnih  autora i stručnjaka, kao i publike koja prati plesnu umjetnost – međunarodni festivalski
program  sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica – svim zainteresiranima tako približava suvremene i nove koreografske rukopise te nadolazeće autore i autorice diljem svijeta.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.