Filmski festival u Motovunu od 26. do 30. srpnja

Na 19. Motovun film festivalu od 26. do 30. srpnja u glavnom filmskom programu bit će prikazano 15 premijera, među kojima su Jarmuschov “Gimme Danger” i “Tangerine” Seana Bakera, dugometražni igrani film snimljen mobitelom, najavio je ravnatelj festivala Igor Mirković.

“Na našem platnu dužine osam metara vrtimo film snimljen telefonom koji stane u džep”, rekao je Mirković i podsjetio kako su donedavno na festival dopremana brda filmskih rola koje su težile dvadesetak kilograma po naslovu. 

Napomenuo je i da će na ovogodišnjem festivalu biti predstavljen i prvi film za koji je scenarij napisala umjetna inteligencija – računalo, a na festivalu će se, kao i dosad, prikazivati i filmovi malih kinematografija.

Selektorica glavnoga programa festivala Milena Zajović iz programa je kao posebno vrijedne filmove, uz Bakerov “Tangerine”, izdvojila je film Kelly Reichardt “Neke žene” i mađarski film Attile Tilla “Ubojice na kotačima”.

Osim Jarmuschova dokumentarnog filma o karijeri, glazbi i fenomenu grupe The Stooges i “Tangerine” premijerno prikazanoga na Sundance Film Festivalu, u glavnom filmskom programu bit će prikazana i crna komedija Brune Dumonta “Slack Bay” te pobjednik Berlinala “Gori more” Gianfranca Rossija koji donosi pogled na aktualnu migrantsku krizu iz perspektive dvanaestogodišnjaka.

Tu su i “(M)Učenik” Françoisa Chalaisa, dobitnik nagrade u Cannesu, američki film “Neke žene” s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara “Klan”, filma koji donosi priču temeljenu na zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara.

Zemlja partner Festivala je Italija koja će se predstaviti u tri prateća programa. Program I grandi maestri posvećen je petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, Il Mezziogiorno filmovima sa samoga juga Italije, a Commedia all’ Italiana donosi program “stvoren za smijeh do suza”.

Temi jačanja desnice u zemljama središnje Europe posvećen je popratni program pod nazivom “Gdje ste bili 2016?” u kojemu će biti prikazani filmovi poput njemačkoga “We Are Young. We Are Strong”, grčkog “Fascism Inc.” i rusko-izraelskog dokumentarca “Credit for Murder”. (Hina)

http://www.glasistre.hr/vijesti/kultura/filmski-festival-u-motovunu-od-26-do-30-srpnja-528244

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.