Finalna večer ovogodišnjeg MIK-a u Gračišću

2Recesija sveprisutna, a Festival Melodije Istre i Kvarnera najavljuje čak osam festivalskih večeri u lipnju, odnosno jednu više nego lani. I to nije sve, ode MIK po prvi put u svojoj 49 godina dugoj povijesti »preko granice«. Gostovat će u Općini Kostel u Sloveniji, i to samo tjedan dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te tako postati prvi hrvatski festival koji je zapjevao u Uniji. Sve to i još mnogo više rečeno je na jučerašnjoj prvoj festivalskoj presici održanoj u riječkom »Gric & Gucu«, u kojem već pomalo tradicionalno ovaj glazbeni nomad početkom travnja kreće s prezentacijom onog što će, isto tako, tradicionalno u lipnju uslijediti.

Put putuju

A uslijedit će nastup u osam gradova i općina na području Istre, Kvarnera, otoka i, kako već rekosmo – Slovenije. Karavana će iz matične luke, što znači grada na Rječini put Punta na otoku Krku krenuti u petak, 21. lipnja. Drugu festivalsku večer održat će u Opatiji, a u nedjelju 23. lipnja pjevat će mikovci u EU, točnije u Općini Kostel. Vižinada koja, baš kao i Punat te Kostel, prvi put ugošćava Festival MIK, učinit će to u ponedjeljak, 24. lipnja, dok u utorak, 25. lipnja mikovce čeka Novalja, a večer kasnije umaška publika. U gradu rođenja – Rijeci, MIK će pjevati u četvrtak, 27. lipnja, a onda karavana kreće put Gračišća na čijem će glavnom trgu u petak, 28. lipnja biti upriličena generalna proba, a u subotu 29. lipnja i finalna večer.

– Mik će u Gračišću pjevati na blagdan sv. Pavla, a ja već sad koristin priliku da sve ljubitelje ovoga lipoga i našega festivala pozoven u Gračišće, kako mi to volimo reći – malu općinu za velike fešte. Mi smo pronti za finale i bil nan je cilj dobiti tu finalnu večer još pred sedan lit, kad je MIK prvi put doša u našu općinu. Već san onda reka – dok san ja načelnik, bit će MIK-a u Gračišću, jer san mišljenja kako je šesti misec u Gračišću bez MIK-a već postal nezamisliv. Izbori su prvo, ne znan ako ću ja opet biti zibran, ma MIK će finalno kantati na gračaškom trgu, kazao je Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća.

Andrej Baša, direktor Festivala, dodao je kako je Gračišće dobitnik šest nagrada za najboljeg domaćina i kako je ovogodišnja finalna mikovske večer logičan slijed tih nagrada. Spomenuvši i sve ostale gračaške fešte i manifestacije, primjerice tradicionalnu Smotru vina koja se u Gračišću tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak te preko trideset tisuća posjetitelja koliko je kroz ovu, netom završenu prošlo, Baša je dodao da ako netko zna i može organizirati finale za pamćenje, to je svakako Općina Gračišće, na čelu s njezinim Načelnikom Ninom Mijandrušićem, »motorom« svega što se u ovoj prelijepoj općini u središtu Istre organizira.

Pozdrav iz Općine Kostel svim mikovcima i ljubiteljima ovog dugosvirajućeg festivala prenio je župan Općine Valentin Južnič, pojasnivši kako to da će mikovska karavana po prvi put u 49 godina koliko Festival postoji prijeći granicu Hrvatske.

Kupa nas spaja

– Kad je Andrej Baša došao s idejom da bi želio da MIK bude prva hrvatska manifestacija koja će ući u EU, nisam ni trenutak dvojio jer poznato je kako su i Općina Kostel i čitav taj kraj uz Kupu vjekovima povezani s Hrvatskom. Primjerice, i ja se sjećam primorskih nonica koje su u naš kraj donosile smokve, a kući odnosile fažol. Unatoč granici, naša općina dobro surađuje sa susjednim gradovima i općinama preko Kupe – primjerice Delnicama, Brodom na Kupi, Skradom, Čabrom… Nas Kupa spaja, a ne razdvaja. I nekad, i danas neovisno o granici ljudi se zaljubljuju, mnoštvo Hrvata radi u Sloveniji, sudjelujemo zajedno u mnogim projekatima i suradnja je oduvijek dobra. Naša je Općina veliki prijatelj s Gradom Rabom i već godinama sudjelujemo u svim njihovim najbitnijim događanjima. Pobratimljeni smo s Općinom Punat i jako me veseli što će i oni kao i mi ove godine ugostiti karavanu MIK-a. Veselimo se što će Hrvatska ući u EU pa će mnoge stvari biti jednostavnije. Trudit ćemo se MIK-u, na njegovom prvom nastupu u Europskoj uniji, biti dobri domaćini, rekao je župan Južnič i dodao kako je Kostel mala općina s velikim ambicijama, naširoko poznata po vodi »Kostela«, po starom gradu Kostel izgrađenom još 1336. godine, a uskoro i kao općina koju je MIK izabrao kao prvu općinu izvan Hrvatske u kojoj će nastupiti.

Slovenske kamere

Baša je dodao kako će sva zbivanja vezana uz Festival u Sloveniji, kao i sve pripreme te obaveznu mikovsku kartulinu svojim kamerama pratiti i slovenska televizija, tako da će MIK na velika vrata ući u EU.

– Festival iduće godine slavi 50. rođendan, što ga čini jednim od najstarijih hrvatskih festivala. U jubilarnoj 50. godini red je da MIK proširi malo svoj radijus kretanja. Naime, to je festival otoka, Kvarnera i Istre, a Istra se proteže u tri države pa je lako moguće da iduće godine mikovci krenu i put Italije. No, o svemu više kad za to dođe vrijeme, rekao je Baša, spomenuvši kako će MIK 2014. godine donijeti još pokoje iznenađenje. Do tada, treba svoje otpjevati ovogodišnji, a koliko smo uspjeli saznati, u njegovoj se konkurenciji nalazi 20 kompozicija. O tome tko ih je napisao, a tko će ih izvoditi, direktor Festivala govorit će za desetak dana, na drugoj festivalskoj presici, a za ovaj put tek informacija kako su mikovci krenuli sa snimanjem TV kartulina, emisija putem kojih Festival promovira i sebe i svoje domaćine, odnosno još jedne posebnosti, ovog po mnogočemu specifičnog glazbenog festivala.

Činjenično stanje

Festival MIK je u 2012. godini medijski bio izrazito eksponiran. Do mjeseca rujna o njemu je objavljeno 68 članaka u 8 hrvatskih novina. Na HTV-u i HR-u zastupljen je bio s 310 minuta, na lokalnim TV postajama s 5.800 minuta što iznosi preko 100 sati, a na radiopostajama 85 sati. Festival MIK ne čine samo festivalske večeri, već je to cjelogodišnji rad na pripremama emisija koje predstavljaju domaćine Festivala, kao i sam Festival. MIK je festival pozitivnog ozračja namijenjen ljudima ovoga kraja. Ima čvrsto postavljene ciljeve – kvalitetu, tradiciju i dopadljivost. Publika ga prepoznaje kao svoj festival, kao dio svog bića, što najbolje ilustriraju prepuni trgovi gradova i općina domaćina MIK-a, kazao je Andrej Baša.

foto i tekst: novilist.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.