U Finidi kraj Muntrilja instalirana drugu agrometeorološku postaju u Istri

Kao rezultat inicijative i vlastitih sredstava Istrameta, Općina Tinjan do sada se mogla pohvaliti prvom agrometeorološkom postajom u Istri, a nedavno smo zahvaljujući privatnoj inicijativi (OPG) postavili još jednu postaju opremljenu važnim senzorima koji mogu pomoći poljoprivrednicima, ali i institucijama na širem području.

Podsjetimo, prvu agrometeorološku postaju postavili smo u Žužićima (Brajdine) na 309 metara nadmorske visine, dok se druga nalazi u okolici Muntrilja (Finida) na 350 metara. Postaje su od najbližih kuća udaljene 300, odnosno 1000 metara, što znači da nisu pod utjecajem tople mikroklime naselja.

Osim što je energetski neovisna, podatke iz polja kao i kod klasičnih postaja također prikupljamo svakih 5 minuta te ih trajno arhiviramo na Istramet cloud. Pošto se agrometeorološka postaja nalazi u samom nasadu, podatke možemo iskoristiti i za praćenje bolesti i štetnika te otkrivanje poveznica između pojave određenih (nepovoljnih) pojava u nasadu i meteoroloških uvjeta.

Zahvaljujući senzorima za vlažnost tla moći ćemo pratiti intenzitet suše, ali i pomoći prilikom procjena šteta, naravno ukoliko se ostvari daljnja suradnja sa zainteresiranim tijelima lokalne samouprave.

Agrometeorološke postaje mogu značajno unaprijediti poljoprivredu na području Istre, naročito zbog sve izraženijih meteoroloških ekstrema kojima svjedočimo posljednjih godina. Štete od primjerice suše i tuče mjere se u milijunskim iznosima, ali usprkos tome i dalje nisu dovoljno prepoznate potencijalne koristi od razvoja jedinstvenog regionalnog sustava praćenja agrometeoroloških prilika, a na čemu zajedno s partnerima intenzivno radimo u posljednjih godinu dana.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.