Flego najbolji u HDZ-ovoj utvrdi Sv. Petru u Šumi

2Novoizabrani istarski župan Valter Flego pobijedio je protukandidata Damira Kajina u svim istarskim gradovima, a rekordnu prednost dobio je u općini Sveti Petar u Šumi, gdje je Kajina ostavio s razlikom od čak 47 posto glasova. Glasovi iz te općine, koja se i na ovim izborima potvrdila kao HDZ-ova utvrda, u drugom su krugu u velikom dijelu otišli IDS-ovom kandidatu: Flego je dobio 72 posto naspram Kajinovih 25 posto.

Nezanemarivu prednost od 44 posto razlike Flego ima i u Grožnjanu, dok je od gradova najveću podršku dobio u Novigradu gdje Kajina pobjeđuje uz prednost od 34 posto. Iako je u Balama IDS-ov kandidat za župana osvojio 54,7 posto, u toj općini vlast će u svojim rukama držati nezavisni, a ista je situacija i u Motovunu, gdje pobjeđuje Flego (56,7 posto), no gradom upravlja nezavisni načelnik.

Slično je i u Lanišću, gdje s prednošću od 10 posto pobjeđuje Flego, ali funkciju načelnika ima nezavisni, dok je najviše mandata u vijeću dobio IDS.

Tijesno je bilo u Vižinadi gdje Flego ima prednost od svega dva posto, što opet ne čudi jer tu će općinu voditi SDP-ov načelnik, dok je većinu u vijeću osigurao IDS. Njihov kandidat za župana pobjeđuje i u Svetvinčentu, gdje osvaja 57,1 posto glasova. Umažani su u drugom krugu dali povjerenje IDS-ovom županu, no u tom gradu IDS nije uspio izboriti svog gradonačelnika.

S druge strane, Damir Kajin je pobijedio u Fažani, koja je već u prvom krugu potvrdila dosadašnju SDP-ovu načelnicu, a pobjedu za četiri posto odnosi i u Gračišću, u kojem su birači povjerenje dali dugogodišnjem IDS-ovom načelniku. Neizvjesno je bilo u Kanfanaru, gdje Kajin pobjeđuje za manje od dva posto, što ne čudi s obzirom da je u toj općini za načelnika u prvom krugu s čak 93,9 posto izabran HSLS-ovac, a ta stranka ima i većinu u vijeću i na županijskoj je razini u koaliciji s SDP-om.

Najtješnja borba vodila se u Ližnjanu gdje Kajin pobjeđuje Flega za samo jedan posto, a Ližnjan paralelno dobiva i novu SDP-ovu načelnicu.

SDP-ov kandidat Kajin pobjeđuje i u Barbanu, što potvrđuje da stranka već tradicionalno može računati na tu općinu, gdje je za načelnika opet izabran SDP-ovac, a imaju i većinu u vijeću. Kajin je s najvećom prednošću, od 10 posto, pobijedio u Marčani. Analizirajući gdje je koji kandidat osvojio vlast, vidi se da je jug Istre manje naklonjen IDS-u.

glasistre.hr

4 komentara na “Flego najbolji u HDZ-ovoj utvrdi Sv. Petru u Šumi”

 1. kapo napisao:

  dokaz da su IDS i HDZ puno blizi nego IDS i SDP… zna Kajin

 2. uhfuhdau napisao:

  ke zaključci, vrlo promišljeni

 3. Max napisao:

  pa svi sto gube se ljute
  to je poznata stvar

  I svako gubi bar po nekad
  al’ nikad Boza zvani Pub

 4. futureisnow napisao:

  Dok god bude postojala tolerancija na korupciju u mjeri u kojoj postoji u Hrvatskoj, do onda će se birati ljudi koji kradu. Opravdanja tipa “on uzme za sebe, ali da i drugima” samo dozvoljavaju da ekipa na vlasti krade, a onda se bune da nema para. Kao, 136 000 kuna nije puno.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.