Fokus na dionicu Rogovići – Učka

Autocesta Kanfanar PulaNastavak izgradnje Istarskog ipsilona ne dovodi se u pitanje, kažu u Bina-Istri nakon izjave župana Ivana Jakovčića koji je, odgovarajući na pitanja vijećnika na Županijskoj skupštini, rekao da ključni istarski prometni pravac neće biti izgrađen do Matulji ako se koncesionaru ne produži koncesija. Jakovčić je u nastavku rekao da bi dionica do Matulji, ako Bina-Istra odmah krene s njenim projektiranjem, mogla biti izgrađena do 2014. No, bez produženja koncesije financijska se konstrukcija ne može zatvoriti, pa u pitanje dolazi nastavak gradnje.

U Bina-Istri ne negiraju da je zbog aktualne ekonomske krize došlo do promjena na međunarodnom tržištu kapitala. Kredit od 400 milijuna eura, koliko im treba za dovršenje Ipsilona, sada bi bilo teže dobiti. Stoga će se usredotočiti na dionicu od Pazina do Učke, koja bi s probojem tunela trebala stajati od 250 do 300 milijuna eura. U projektiranje ostatka prometnice, od tunela Učka do Matulji, ionako se zasad ne mogu upustiti budući da je u Prostornom planu Primorsko-goranske županije ucrtan izlaz za Veprinac, a u državnom kod Permana, gdje bi se Istarski ipsilon spajao s autocestom Rijeka – Rupa. Prije projektiranja potrebno je usklađenje dvaju planova.

– Bina-Istra je do sada zadužena sa 610 milijuna eura. S novih 300 milijuna premašit ćemo 900 milijuna eura. Kada bismo tražili kredit za dovršetak Ipsilona do Matulji, duplanje vijadukata Limska draga i Mirna te dogradnju zaustavne trake, naše bi zaduženje prešlo milijardu eura, što bi bio preveliki teret sa sadašnjim priljevom sredstava. Od naplate godišnje uberemo 30 milijuna eura, a od državne naknade 18 milijuna eura, kaže David Gabelica, glavni direktor Bina Istre. Matematički, tim se tempom priljeva do 2027. na mogu vratiti sredstva. Gabelica kaže da postoji nekoliko načina osiguranja nedostajućih sredstava. Budući da povećanje cestarina ne bi bilo prihvatljivo, a iz državnog se proračuna ne mogu očekivati dodatna sredstva, jedina je mogućnost produženje koncesije.

– Nakon prvih razgovora pripremamo financijski elaborat za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Prema važećem ugovoru o koncesiji s Ministarstvom, Bina-Istra bi Ipsilonom trebala upravljati do 2027. godine. Budući da smo preuzeli i brojne druge obaveze, kao što je izgradnja pristupnih cesta, moguće je da se ugovor sa sadašnje 32 produži na 40 godina kako bismo vratili uložene investicije, kaže Gabelica.

Inače, na dionici Kanfanar – Rogovići, koja se dovršava, zakazan je tehnički pregled za 19. listopada. Nakon trodnevnog pregleda čekat će se uporabna dozvola, pa bi ta dionica trebala u promet krajem ovog mjeseca, kako je i planirano.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.