Folklorna čestitka uljanikovaca i gostiju

Kao i uvijek, u Večeri tradicijske glazbe i plesa koje redovno priređuju Uljaniku u čast, domaćini su imali i svoje goste. Bilo je to Folklorno društvo Pazin, koje se predstavilo obnovljenim i u repertoar uvrštenim inače pomalo zaboravljenim plesom “Cotić”, zatim starinskim “Rašpa” uz pratnju gunjaca, te svirkom šaltina “Carneval”.

I ove je godine u dupkom ispunjenom Istarskom narodnom kazalištu popraćena Večer tradicijske glazbe i plesa. Štovatelji izvornog istarskog melosa istinski su uživali u večeri koja je po 15. put održana u organizaciji Kulturnoumjetničkog društva Uljanik i Saveza kulturnoumjetničkih društava grada Pule. Manifestacija se održava u povodu 155. rođendana brodogradilišta Uljanik.

Uobičajeno, kad je riječ o uljanikovcima, bilo je to putovanje kojim su uz ples, svirku i pjesmu obišli gotovo sve krajeve Istre, ali i Lijepe naše.

Naime, ovo folklorno društvo koje okuplja stotinjak članova jedino je u Istri, a među rijetkima u Hrvatskoj, koje na svom repertoaru, uz koreografije tradicijskih plesova užega zavičaja, ima i plesove iz gotovo svih krajeva Hrvatske uz autentičnu nošnju toga kraja.

Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, a posebno se ponose onima za izvornost prikaza plesa i običaja, vokalnu izvedbu te rad i doprinos u kulturi.

Gotovo da ni cijeli sat preksinoć nije bio dovoljan da članovi KUD-a Uljanik predstave svoj repertoar u kojemu su se dinamično izmjenjivali izvorna istarska pjesma, svirka i ples.

Bilo je svega, od mantinjade do baluna, kojeg su izveli odrasli uz pratnju Danijela Vitasovića na mihu, zanimljive šete paši, špic-polke u izvedbi pomlatka uz pratnju gunjaca – Hane Fajtović na violini, Danijela Vitasovića na harmonici i Roberta Krbavca na bajsu, zatim starinskog valcera – svirke na šurlama u izvedbi Roberta Krbavca, “Alla Turca” u izvedbi tamburaškog orkestra uz solista na harmonici Noela Dožića, a predstavili su se i plešući “Zagorje” i “Moslavinu” uz pratnju tamburaškog orkestra. Ionako emocijama nabijena atmosfera dodatno je oživljena na svaki zvuk roženica, vidalica, harmonike, miha.

Uljanikovci su zaista bogato počastili štovatelje tradicije s od srca izvedenim svakim nastupom, no ni oni njima nisu ostali dužni – nagradili su ih i pratili dugačkim pljeskom, često prateći takt plesa ili svirke.

Kao i uvijek, u Večeri tradicijske glazbe i plesa koje redovno priređuju Uljaniku u čast, domaćini su imali i svoje goste. Bilo je to Folklorno društvo Pazin, koje se predstavilo obnovljenim i u repertoar uvrštenim inače pomalo zaboravljenim plesom “Cotić”, zatim starinskim “Rašpa” uz pratnju gunjaca, te svirkom šaltina “Carneval”.

Nakon plesa “Međimurje”, koji su izveli odrasli uljanikovci uz pratnju tamburaškog orkestra, voditelj programa Vlado Pernić najavio je i članove KUD-a Orljava iz Pleternice.

Pod nazivom “Slavonija” Pleterničani, koji su u Pulu stigli u uzvratni posjet domaćinima, prikazali su kroz ples, svirku i pjesmu običaje svoga kraja.

Ovog su puta domaćini svojim nastupom otvorili te izvedbom plesa “Baranja” zatvorili manifestaciju. Dok se riječima zahvale obraćao predsjednik KUD-a Dario Vale, orkestar na pozornici nije prekidao svirku, kao ni posjetioci pljesak kojim su dugo pozdravljali izvođače te tako izrazili oduševljenje.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.