Folklorni ansambl Bitola gostuje u Pazinu

Folklorno društvo PazinNakon prošlogodišnjeg gostovanja Folklornog društva Pazin u Bitoli (Makedonija), ove je godine na redu uzvratni susret. U petak, 2. srpnja, u pazinskom će se spomen domu održati zajednički koncert folklornog ansambla Bitola i folklornog društva Pazin, s početkom u 20:30 sati. Gosti će se predstaviti s tradicionalnim makedonskim pjesmama i plesovima, kojima su osvajali brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, dok će se domaćini predstaviti s pazinskoj publici već dobro poznatim istarskim narodnim plesovima.

Inače, u Folklornom Ansamblu ” Bitola”, participira svojim kontinuiranim učešćem, više od 300 djevojaka i momaka, raspoređenih u tri grupe prema njihovom uzrastu: Prva grupa: iznad 17 godina (studenti); druga: od 12 do 17 g. (omladinci), treća: od 7-12. g. (djeca). U okvirima Ansambla, rade dva orkestra i to: Orkestar narodnih instrumenata i Orkestar izvornih instrumenata. Visoku kvalitetu i rejting postigao je Ansambl, zahvaljujući izvanrednoj organizaciji s jedne kao i umjetničkoj zrelosti sa druge strane. Potvrda ove konstatacije, su mnogobrojni nastupi Ansambla, kako u Makedoniji tako i u inozemstvu. Na Međunarodnom festivalu u Hrvatskoj (Velika Gorica) Folklorni ansambl “Bitola” dobio je prvu nagradu za koreografiju i umjetnički nastup a na Međunarodnom festivalu u Poljskoj nagradu stručnog žirija za umjetnički nastup – Specijalnu nagradu ministra kulture za vrhunski nastup.

Makedoncima je ovo drugi koncert u Pazinu. Prvi puta su bili u pazinu u rujnu 2008. godine na inicijativu predstavnika makedonske nacionalne manjine Istarske županije Todora Brdarskog. Tada su nastupili s orkestrom o 9 članova, te 15 plesačica i 12 plesača.

Ulaz na koncert je besplatan.

[youtube SL0AX2XLdUw]

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.