Folklorno društvo Pazin na 115. rođendanu KUD-a Stjepan Žiža

fdp2011Pred uistinu impozantnim brojem Seljana i njihovih gostiju pristiglih sa svih strana sinoć je u Domu kulture obilježen 115. rođendan KUD-a “Stjepan Žiža”. Zaslugom ovog mladog učitelja, koji je davne 1876. godine svoje prvo radno mjesto našao u Rovinjskom Selu, u kojem je i ostao pune dvadeset i dvije godine, hrvatski je jezik postao nastavni, a talijanski dopunski u školi.

– Po svom je dolasku u Selo Stjepan Žiža okupio mlade i načitane ljude – Petra Brajnovića, Antona Ružića, Ivana Brajnovića, Šimu Pokrajca, Ivana Zovića, Antuna Dobrovića, Marka Ugrina i druge, s prvim i najvažnijim zadatkom, prosvjećivanjem. Osnovao je kulturno društvo u kome se njegovao hrvatski jezik, promicale knjige, novine, časopisi, narodne pjesme, a plesao se tada i danas poznati balun te svirao mih, podsjetila je u nadahnutom govoru moderatorica večeri Dorina Tikvicki te je dodala da se u to vrijeme čitala Naša sloga, hrvatsko glasilo u Istri koje je uređivao Matko Mandić.

– Još jedan zanimljiv datum u povijesti je 6. veljače 1898. godine kada je u Rovinjskom Selu osnovana Hrvatska čitaonica, a na njenoj su osnivačkoj skupštini, pored Žiže, bili i poznati pravaši – Matko Laginja, Vjekoslav Spinčić i Matko Mandić, koji su postali i počasni članovi Hrvatske čitaonice. Upravo zaslugom Žiže i njegovih sljedbenika, u Rovinjskom je Selu tada pored folklorne sekcije osnovano i glazbeno društvo s tamburaškim zborom i seljanska limena glazba. U znak poštovanja Seljeni su kasnije svom kulturnom domu nadjenuli ime “Stjepan Žiža” a društvenom domu Dom kulture “Dr. Matko Laginja”. Uz to, valja podsjetiti i da je prije par godina Rovinjsko Selu dobilo Ulicu Stjepana Žiže, dok je Dom kulture smješten na Trgu Matka Laginje, pojasnila je Tikvicki.

Podsjećanjem na lik i djelo poznatog učitelja započeo je program pod nazivom “Pojmo, pojmo… niš ne stojmo”, što je omiljena uzrečica Stjepan Žiže. Prvi na pozornici, pojavili su se domaćini, članovi KUD-a “Stjepan Žiža”. Najmlađi “žižovci” izveli su “balo di šedia”, a veliki “šete paši, špic polka”.

Bila je to i prigoda za pozdrav, ali i zahvalu organizatorima večeri Emilu Radovanu, koji je posljednjih šest godina na čelu Seljanskog KUD-a, Nataliji Šturman, zaduženoj za pomladak, kao i Stjepanu Celiću, koji punih 58 godina osmišljava seljanske i druge koreografije.

Uslijedilo je predstavljanje KUD-a “Bosna” Istarske županije, koji se predstavio plesovima srednje i istočne Bosne kao i tradicionalnim pjesmama. Folklorno društvo “Pazin” iz Pazina izvelo je splet plesova i balun središnje Istre, dok je novoosnovani vokalno- instrumentalni sastav iz Rovinjskog Sela Fidem Dei izveo dvije zabavne pjesme. Nastupili su i slavonski bećari iz KUD-a “Josip Kozarac” iz Štitari.

Podijeljene su i zahvalnice te razmijenjeni darovi, a lijepa je večer, nakon večere, okončana nastupom pulskih Sunčanih naočala.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.